Categories: Satış Koçluğu

Kurumlarda Satış Koçluğu Uygulamaları

Koçluk ve koçluk teknikleri kurumlarda gerek verimlilik, gerek satış ve pazarlama alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Kurumlarda satış koçluğu uygulamalarından bahsetmeden önce kurumlarda koçluk uygulamalarına genel olarak bir göz atalım.

Kurumlarda Koçluk Nasıl Uygulanır?

Belki biraz optimist bir yaklaşım olmakla birlikte koçluğun tüm kurumlarda ve alanlarda uygulanabileceğini düşünenüyoruz. Sadece fırsatını yaratmak ve motivasyonu sağlamak gerekli. Bu anlamda kurumların yöneticilerinin ve ortaklarının koçluk deneyimi yaşaması ve koçluğun gücünü görmüş olması çok önemli bir konu haline gelmektedir. Yönetici veya ortak, bizzat yaşayarak faydasını gördüğü bir aracı veya yönetim şeklini kendi kurumunda da uygulama eğiliminde olmaktadır.

Kurumlarda satış koçluğu uygulamaları genelde karşımıza üç şekilde çıkmaktadır;

  1. Dışarıdan koçluk hizmeti alımı olarak uygulanabilir.
  2. İçeriden firma kadrosunda çalışan koçlardan hizmet alımı olarak uygulanabilir.
  3. İçeride yöneticilerin koça dönüşümü sağlanarak uygulanabilir.

Performans Gelişimi İçin Satış Koçluğu

Satış koçluğu; satış koçu ile satışçının sahada birlikteliği ile başlayan ve satışçının bireysel farkındalığını geliştirmeye odaklanan bir süreçtir. Koç, sahada ve gerisinde daima satışçının yanındadır. Satışçının ziyaretlerine katılır ve geri bildirim verir.

En temelde satış koçu hem koç yetkinliklerine hem de satış yöneticisi yetkinliklerine sahip olarak satıcıyı iki ana alanda destekler. Bunlardan ilki sahayı okumak ve ilişkileri yönetmek diğeri ise performansın maksimizasyonu konularıdır. Satış koçu, satış uzmanının kendini keşfedebilmesi, geliştirebilmesi ve bu yolculuğu sürdürülebilir kılması için onun yanında durarak yolunu bulmasını sağlar. İyi bir satıcı olabilmesi için gereklilikleri ve bu gerekliliklere ulaşabilmek için elindeki gücü görmesini sağlar.

Performans = Potansiyel – Engel

Kimlere Satış Koçluğu Yapılır?

Koçluk, gönüllülük esasına dayalı, gelişmek isteyen ancak bu gelişim için engelleri olan kişilere yapılmalıdır. Koçluk gelecekle ilgilenir, satış koçluğu ise geleceğin ta kendisidir. Bu anlamda gelişmek isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyen, engellerini tanımlamakta zorlanan, hedef saptamakta bu koçlukta zorlanan, içsel motivasyon arayışı olan herkes koçluk alabilir. Ve bu koçluktan sonsuz fayda elde edebilir.

Kurumlarda Satış Koçluğu Gücünü Nereden Alıyor?

Satışçının Soru Sorabilme Gücü

Geçmiş yıllarda çok konuşan satışçıların iyi satış yaptığına dair yanlış bir izlenim oluşmuştu. Satışçılar bu yıllarda nasıl anlatacaklarını çok iyi bilen kişiler olarak görülüyordu. Satışın sırrının; kendini, ürünü ve firmayı anlatmakta olduğu kanısı yaygınlaşmıştı.

Şimdinin süper satıcıları ise nasıl soru soracağını bilenler arasından çıkmaktadır. Güçlü soru sormak satış için en önemli yetkinlik haline gelmiştir. Müşteriyi tanımak her şeyin üstünde bir öneme sahiptir. Bunu da ancak soru sorarak yapabiliriz. Keşfetme güdüsü; insanı daima ileriye atan bir güdüdür. Bir satışçı, soruyu sorup keşfedecekmiş gibi dinleme yapar.

Kurumlarda Satış Koçluğu ile Performans Gelişimi

Aynı şekilde satış koçu da satışçıyı tanımak ve anlamak için güçlü sorular sormalı ve analiz etmelidir.

Dikkat;

  1. Sorularınız basit, sade ve anlaşılır olmalıdır.
  2. Art arda birden fazla soru sorulmamalıdır.
  3. Soru sorduktan sonra cevap için bekleme süresi verilmelidir.
  4. Güçlü sorular sorulmalıdır.

Satışçının Etkin Dinleme Gücü

Soruyu sorduktan sonra satışçı etkin dinleme yaparak müşterisinden gelen cevapları en ince ayrıntısına kadar almalıdır. Temel dürtümüz müşterimizi ve müşterimizin ihtiyacını keşfetmek olmalıdır. Bir satışçı her zaman için anda olmalı, etkin dinlemeli ve daima müşterisinde olmalıdır.

Anda olmak ve müşteride olmak ne demek? O anı yaşamak, tüm dikkatiyle müşteriyi dinlemek ve ona odaklanmaktır. Arada oluşabilecek parazitlere kulağını kapamaktır. Sadece ama sadece müşteride kalabilmektir.

Aynı şekilde satış koçu da satışçıyı tanımak ve anlamak için daima anda kalmalı ve sorduğu soruların cevaplarını yargısız olarak dinleyebilmelidir.

Satıcının Yapıcı ve Etkili Geri Bildirim Verebilme Gücü

Soru sorduk, etkin dinleme yaptık, sonrasında ise etkili bir satışçı duyduklarını toparlayarak müşterisine geri bildirimde bulunmak zorundadır. Bu geri bildirimlerle ürün ve isteklerin net anlaşılıp anlaşılmadığının teyidi yapılmalıdır.

Aynı şekilde satış koçu da satışçıyı tanımak ve anlamak için güçlü sorular sorup, daima anda kalmalı, sorduğu soruların cevaplarını yargısız olarak dinleyebilmeli ve anladıklarını geri bildirim ile teyit etmelidir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago