Modern Liderlik Becerileri ve Yöneticilik Sanatı

Eskiden liderliğin kişinin içinde olması gereken bir şey olduğu düşünülürdü. Kahraman yalnız kovboy tiplemelerinde vücut bulan bu kavrama cesaret, karizma ve hatta bir parça dramatik durumlara eğilimli olmanın mistik bir karışımı gözüyle bakılırdı. Ancak bütün bu özelliklerin ötesinde, Louis Armstrong’un deyişiyle, “Liderlik nedir? diye sormak durumunda kalırsanız asla bilemezsiniz.”

Neyse ki hepimiz bu konuda daha bilgeleştik ya da en azından giderek daha rekabetçi ve inişli çıkışlı hale gelen iş ortamı bize dersimizi öğretti. Evet, liderlik becerileri hala çelişkili talepler karşısında cesaret ve kararlılık gerektiriyor. Örneğin insanlar, kaynaklar, para ve son teslim tarihleri arasında-genellikle uzun vadeli çıkarlar yararına kısa vadeli acılara yol açan-dengeler kurabilmek etkin liderliğin can alıcı bir ögesi olmaya devam ediyor. Ancak kuruluşların değişen yapısı, kuruluşlar arası ittifakların ve ortak girişimlerin giderek artması, üstüne üstlük işin doğasının bile değişiyor olması, liderliğe ilişkin çok daha pratik ve çeşitli yaklaşımları zorunlu kılıyor.

Liderlik becerileri konusunda kişisel ya da kurumsal olarak profesyonel bir destek arayışı içerisindeyseniz https://www.sayginnlp.com/liderlik-egitimi/ içeriğimize mutlaka göz atın.

Liderlik Becerileri Nelerdir?

Karizmatik liderlere gerek duyulan bir yer ve zaman hep olacaktır, ama günümüzde çok az lider resmi otorite ve komuta-kontrol gücünü kullanıyor, bunun yerine net bir şekilde ifade edilen hedeflere ulaşmak için insanları etkiliyor ve motive ediyorlar. Etkileme ve motive etme gücü şu becerileri gerektirir:

Liderlik Becerileri ve Teknikleri

  • İnandırıcı bir şekilde konuşma ve yazmayı içeren iletişim becerileri
  • İnsanların gerçekten ne demeye çalıştığını anlamak için dinleme ve duymayı içeren insanlar arası ilişki becerileri
  • Kaçınılmaz olan sürtüşme ve gerilim dönemleriyle başa çıkabilmek için sorun çözme becerileri
  • Farklı grupları bir araya toplamak için müzakere becerileri
  • İnsanları aynı hedef uğruna çaba harcamaya ikna etmek için motivasyon becerileri.

Yöneticilik ile Liderlik Arasındaki Farklar

Yöneticilik Becerileri

  • Planlama ve bütçe yapma
  • Örgütleme ve görevlendirme
  • Kontrol etme ve sorun çözme

Liderlik Becerileri

  • Yön belirleme
  • İnsanları bir vizyon etrafında toplama
  • Motive etme ve esinlendirme

Liderlik Becerilerinizi Geliştirin

Yönetmek mi, Liderlik Yapmak mı?

Liderlik becerileri etkin yöneticilerin kullandığı becerilerle aynı mıdır? Evet, büyük oranda öyledir. Yöneticilik ve liderlik birbirini tamamlayan ve genellikle örtüşen faaliyetlerdir. Aradaki en önemli fark yönetmenin karmaşıklıkla başa çıkmayı, liderliğin ise değişimle başa çıkmayı içermesidir. Öte yandan yönetmek liderlik becerileri, liderlik de yöneticilik becerileri gerektirir.

Liderlik ve liderlik becerileri ile ilgili bütün yazılarımızı okumak için https://www.sayginnlp.com/liderlik/ sayfamıza göz atabilirsiniz.

Yöneticilik becerileri her zaman vazgeçilmez kalacaktır, ama günümüz pazarlarının değişmekte olan sosyoekonomik koşullarına uyum sağlayabilmek için artık orta kademe yöneticilerin bile giderek liderlik rolünü üstlenmeyi öğrenmesi gerekmektedir.

Modern Liderliğin Temel Zorlukları

Mevcut ekonomik, siyasi ve sosyal gerçeklikler ne olursa olsun, günümüzde liderlerin karşı karşıya olduğu en büyük meydan okumalar; kendi özgül amaç ya da vizyonlarını tanımlamak, mümkün olduğu kadar çok yöneticilik ve liderlik becerisi kazanmak ve son olarak da, bu becerileri başkalarını etkilemek ve söz konusu amaçlara ulaşmak için ne zaman kullanacaklarını bilmektir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago