Categories: Liderlik

Liderlik Nereye Ulaşacağınızı Bilmektir

Liderlik doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı öğrenilir? Yüzyıllardır hep tartışılan konulardan birisi olan liderlik becerileri üzerine ortak kanaat liderlik becerilerinin geliştirilebilir olduğudur. Aslına bakacak olursak kişisel özelliklerin bilgi ve tecrübe ile harmanlanması liderlerin en temel özelliklerini oluşturuyor. Şimdi gelin liderliğin ne olduğuna yakından bakalım.

Liderlik Nedir?

Lider denince aklımıza, kriz zamanlarında ortaya çıkıp insanlık tarihinin gidişatını değiştirecek büyük işler başaran kadın ve erkekler geliyor. Onlar üzerine yazılmış kitapları okumaya, onlarla ilgili filmleri seyretmeye bayılıyor, onlara dair öyküler anlatıyoruz. Ne var ki bu fikir kafamızda lider olmak için doğru anda doğru yerde olmamız, binlerce insanı peşimizden sürüklememiz gerekirmiş gibi bir imaj yaratıyor. Oysa gerçek hiç de öyle değil. Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse, liderlik becerisi diğer insanları ortak hedeflere ulaşmak üzere harekete geçirmek demektir. Anne babalar liderlik yapar. Küçük çocuklar liderlik yapar. Birim şefleri liderlik yapar. Siz de liderlik becerilerinizi geliştirerek yapabilirsiniz.

Aslında büyük olasılıkla şimdiye kadar zaten birçok kere liderlik yapmışsınızdır. Örneğin, daha geçenlerde zaman veya paranızı nasıl harcayacağınız konusunda verdiğiniz kararlarla, ya da sadece bir karşılıklı konuşmaya girerek diğer insanların yaptıklarını nasıl etkilediğinizi hatırlayın.

Liderlik ve yöneticilik becerileri ile ilgili hazırlamış olduğumuz https://www.sayginnlp.com/modern-liderlik-becerileri-ve-yoneticilik-sanati/ yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Liderlik Özellikleri Nasıl Geliştirilir?

Bu rehberi hazırlamaktaki amacımız size nasıl yönetileceğini göstermek değil, daha iyi liderlik yapmanız için kavram ve öneriler sunmak. Öyleyse nereden başlayabilirsiniz? İşe bir niyetle başlayın. Niyetinizin ne olduğunu kendiniz bile bilmiyorsanız, anlamı yoktur. Liderlik özellikleri konusunda kendinizi geliştirebilmek için ilk olarak aşağıdaki soruları cevaplayarak işe başlayın.

Liderlik Özelliklerini Geliştirmek ve Liderlik Becerileri Kazanmak

  • Vizyonunuz nedir?
  • Nereye gitmeye çalışıyorsunuz?
  • Ulaşmak istedikleriniz neler?

Bu sorular kulağa basit gelebilir, ama cevapları belirleyici önem taşır. İyi bir lider neyi başarmak istediğini bilir. Nereye gitmek istediğini de, neden oraya ulaşmak istediğini de iyi bilir. Bu sorulara-nereye ve niçin gittiğinize-cevap veremiyorsanız, ortalıkta koşuşturup, hiçbir yere ulaşamadan bir sürü vakit kaybedersiniz. Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarında kitabındaki şu sahneyi hatırlıyor musunuz?

(Alice) Cheshire Kedisinin birkaç arşın ötesindeki bir ağaç dalında oturmakta olduğunu görünce, biraz heyecanlandı.

Kedi Alice’yi görünce sadece sırıtmakla yetindi..

Kız, “Cheshire Pisi Pisisi” diye biraz çekingen bir şekilde söze girdi…. “Lütfen bana buradan ne tarafa gitmem gerektiğini söyleyebilir misin?”

Kedi, “Bu büyük ölçüde nereye gitmek istediğine bağlı” dedi.

Alice, “Nereye gittiğim pek umurumda değil” diye cevap verdi

Öyleyse, ne tarafa gittiğin de pek önemli değil” dedi kedi.

Alice, bir açıklama sunmak amacıyla, “yeter ki bir yerle re varayım” diye ekledi. Kedi, “Kesin bir yerlere varırsın” dedi, “tek yapman gereken, yeterince yürümek.

Cheshire Kedisi çok haklı. Nereye doğru gittiğinizi bilmiyorsanız, herhangi bir yolu takip edebilirsiniz. Ama hedefinizin neresi olduğunu biliyorsanız, kaynaklarınıza odaklanır ve gerekli işlerin yapılması için insanları motive eder, onları esinlendirirsiniz. Unutmayın: lider olacaksanız, bu sizin ne yaptığınızla değil, diğerlerinin ne yaptığıyla ilgili olacaktır. Bir lider olarak, diğerlerini ortak bir amaca ulaşmada size yardım etmeleri için etkilersiniz.

İyi Bir Lider Olabilmek ve İnsanları Etkileme Sanatı

Liderlik becerilerini geliştirmek için bir eğitim programı arıyorsanız bu konuda profesyonel ekibimizle yanınızdayız. Liderlik eğitimi programımızı hemen incelemek için https://www.sayginnlp.com/liderlik-egitimi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Size son bir uyarı. Vizyonunuzu başkalarının netleştirmesini beklemeyin. Çeşitli kuruluşlarda yaptığımız çalışmalarda hep şu tür yorumlarla karşılaşıyoruz: “Bana nereye doğru gittiğimizi söyleseler, ben de ne yapmam gerektiğini anlayacağım.” Bu söz bize, konuşan kişinin bir lider olmadığını gösteriyor: O, birilerinin kendisini yönetmesini bekleyen bir takipçi. Oysa bir düşünsenize! Siz işiniz, yaşamınız, müşterileriniz, umut ve arzularınız hakkında “onlardan” daha çok bilgi sahibisiniz. Niye oturup onlar bekliyorsunuz? Liderler beklemez.

Umarım bu rehber riski göze alıp zaten içinizde saklı duran lideri açığa çıkarmanıza yardımcı olur. Genellikle tek yapmanız gereken öne çıkıp kendinize, “Tamam artık, ipleri elime alıyorum ve nereye ulaşmak istediğimi biliyorum” denmenizdir. O zaman diğerlerine de “Beni izleyin” diyebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago