Orta Vadeli Plan Yapmada Zaman Yönetiminin Önemi

Hareket planları hayatınızın veya organizasyonunuzun orta vadeli kısmında bulunurlar. Askeri terimler kullanacak olursak; stratejiler generallerin, taktikler ise albayların işidir. Harekat planları ise ikisinin arasında bulunan tugay kumandanlarının vazifesidir.

Gelecek zamanın kapsadığı alan ve orta vadeli hedef ve planları içeren harekat planlarının faaliyet konuları büyük ölçüde değişiklik gösterir. Sizin için orta vadeli gelecek üç ya da dört ay veya en fazla bir-iki seneyken, bu süre büyük bir petrol şirketi veya bir banka için çok daha uzun olabilir. Size uyan zamanı seçin.

Her üç ayda bir ilerlemeleri takip etmek makul gözükse de, ileriye yönelik planlar için bu süre uygun değildir. Orta vadeli planları istediğiniz kadar tanımlayın, ister istemez daha uzun bir süreyi kapsayacaktır. Etkili Zaman Yönetimi‘nin amacını göz önünde bulundurarak, orta vadeli planlarınızın bir ayla on iki ay arasında değiştiğini söyleyebilirim.

Doğru planlar yaparak hedefleri gerçekleştirme konusunda zaman yönetimi çok önemlidir. Dilerseniz bu konuda hazırlamış olduğumuz https://www.sayginnlp.com/etkili-zaman-yonetimi-teknikleri-2/ yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Nesnelerin zaman içinde yayıldıkları uzun süreye göre kesinliklerinin o kadar az kavrandığı bir ilkedir. Orta vadeli hedefleri gerçekleştirmeyi amaçlayan hareket planları, size ne çok uzak ne de çok yakın olan geleceği içerir. Bundan dolayı, ne oldukları neredeyse kesindir, fakat tamamen de belirlenemezler. Sahip olduğunuz enerji, kabiliyet ve paranın yanında esas alarak yaptığınız stratejik planlar mı yoksa hareket planları mı önce gelmelidir? Bu aslında çok önemli bir mesele değildir. Mantıksal olarak stratejik düşünce sistemi öncelik listenizde elbette daha yukarıda gelmelidir.

Plan Yapabilmek için Etkili Zaman Yönetimi

Uzaktaki en yüksek tepeler için ne düşündüğünüzü bilmiyorsanız, tepelerden önceki bölümde seçeceğiniz rotayı bulmak zorlaşır. Benzetmeleri biraz kenara atacak olursak şöyle diyebiliriz. Oldukça enerjik bir şekilde faaliyete yönelik amaçlar ve hedefler belirlemeye çalışmak, daha uzak bir geleceği ve uzun vadeleri kapsayabilir. Başka bir deyişle, stratejiler, faaliyete yönelik düşüncelerden çıkar. Gelecek hakkında tümden gelimli veya tümevarımlı bir şekilde düşünebiliyormuşsunuz gibi, genelden özele veya özelden genele doğru değişen bir şekilde… Bazı durumlarda faaliyete yönelik düşünceler yegane açık seçenek olabilir. Öyle olduğu durumlarda hemen işe koyulun.

Etkin zaman yönetimi ve zamanı planlayabilmek için profesyonel ağitim desteği alabilirsiniz. bu konu hakkında hazırladığımız zaman yönetimi eğitimi içeriğimize https://www.sayginnlp.com/etkin-zaman-yonetimi/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Zamanı Doğru Planlayabilmek

Verimlilik bir işi doğru yapmaktır, etkililik ise doğru şeyi yapmaktır. Pekiyi, zamanınızı doğru şeyleri yaparak kullandığınızı, yani zaman yönetiminde başarılı olduğunuzu nereden bileceksiniz?

Gayet açık ki, yapılacak ilk iş şöyle bir oturmak ve orta vadeli plan yapabilmek için zamanı etkin kullanabilmek adına kendinize şu soruları sormaktır: “Gelecek üç ay için ana hedeflerim ve amaçlarım neler? Benim için neyi başarmak, ilerletmek veya başlatmak önemli? İşim veya hayatım bir sene sonra şu anda olduğundan ne kadar farklı olmalı?”

Soruların cevapları tabii ki sadece size hitap edecektir. Burada doğru şekilde düşünebilmek için birkaç tavsiyede bulunabiliriz. Böylece, faaliyete yönelik düşünceleriniz, gerçekten sonuca yönelik amaçlar güdüyorsa gerekli kriterlerle örtüşebilecektir.

Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri

Şimdi işin en zor kısmıyla başlayalım: Söyle bir sırtımızı dayayıp oturun. Sandalyenizi geriye doğru çevirmenizin amacı, resmi daha geniş bir şekilde görebilmektir. Günlük rutin işlerle çok fazla meşgul olanlar, zamanla bir tünelin içindeymiş gibi davranmaya ve bu açıdan gözlem yapmaya başlarlar. Odunların ağaçlardan elde edildiğini bile unuturlar. Onlara göre böyle arkaya yaslanıp oturmanın bile bir amacı olmalıdır, Artık tabii bir hale gelene kadar zaman zaman tekrarlanmalıdır.

Zekanızın bir kamera gibi iki lense sahip olduğunu düşünün. Geniş açılı lens ortalama büyüklükten çok daha geniş bir resim çekebilmenizi sağlar. Teleskop lens ise orta vadenin içindeki özel bir noktaya odaklanıp detaylarla uğraşabilmenizi sağlar.

Zamanı etkili kullanabilme becerileri konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız https://www.sayginnlp.com/zamani-etkili-kullanmak-icin-neler-yapilabilir/ yazımızı mutlaka okuyun.

Eğer yüksek bir yere çıkarsanız veya helikoptere binerseniz, hem bulunduğunuzun yeri detaylarıyla beraber tam olarak hem de çok daha uzakları görebilirsiniz. Kendinizi bir helikopterin içinden gelecek altı ayı seyrederken düşünün. Böyle bir yükseklikteyken en büyük dağ en kolay gözükendir. 1960′ larda Shell firması bahsettiğimiz helikopter bakışını üst düzey idarecileri arasında başarı için gereken vazgeçilmez bir unsur olarak lanse etti. İster serbest meslek sahibi olun ister bir firma için çalışın, hedef belirleme ve planlama becerilerinizi geliştirmek için bu kabiliyete sahip olmalısınız.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago