Categories: NLP

NLP ile Bireysel Mükemmelliği Yakalamak

NLP bazen insanın mükemmelliğine ilişkin tanımlanmaktadır. NLP teknikleri sadece etkin insanların ne yaptığını değil, bunu nasıl yaptıklarını da incelemektedir. Bunlar oldukça etkin olan kişilerin dışsal davranışlarını/dilini, onların kullandıkları içsel zihinsel süreçleri ve düşünme şekillerini içermektedir. Bu yaklaşımları ve düşünme şekillerini uygulayarak siz de kendi işinizde ve hayatınızda aynı şeylere erişebilirsiniz.

Bizler zihinlerimizin gücünü ve zihinle beden arasındaki ilişkiyi daha yeni yeni anlamaya başladık. Şaşırtıcı derinliklere basınçlı hava kullanmadan dalan serbest dalıcılar statik apne adı verilen bir konuma erişebilmektedir. Bunu da enerjiyi tüketen stres ve korkuyu ortadan kaldırarak yapmaktadırlar. Bu da olağanüstü bir zihin oyunudur ve adrenalin sporlarının tam tersidir. Adrenalin metabolizmayı hızlandırırken serbest dalıcılar onu yavaşlatırlar. Dünya şampiyonları bedenin doğal nefes alma güdüsünü dokuz dakikayı aşkın bir süre boyunca yenebilmektedir.

Sinir Dili Programlaması hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz https://www.sayginnlp.com/sinir-dili-programlamasi-nlp/ içeriğimize göz atabilir ve NLP hakkında daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

NLP (zihninizi kullanma kılavuzu) insanların neler yaptıklarının, düşünme, hissetme ve davranma şekillerinin detaylarının incelenmesine modelleme adı verilir. Elli yıl önce mükemmel bir golf ya da tenis oyuncusunun ortalama bir oyuncudan farkı çok az anlaşılan bir konuydu.

NLP Teknikleri ile Başarıya Ulaşmak

Üst seviye bir oyuncuyu o hale getiren şey defalarca analiz edildi ve kaydedildi. Bugün golf vuruşlarınızı ya da tenis raketini tutma şeklinizi detaylı bir şekilde analiz ettirebilirsiniz. Mükemmellik ve etkinliğin detaylarına olan bu dikkat NLP’yi diğer insan davranışları ve etkinlik çalışmalarından ayıran şeydir. Bu çok detaylı çalışmaların sonucunda NLP ya da dilimizdeki ismiyle beyin dili programlama adı verilen bilgi dağarcığı ortaya çıkmıştır. NLP araçları süreçler ve iletişim yetenekleri seviyesinde yer aldığı için size sınıf içi de dâhil olmak üzere her bağlamda yüksek etkinliğe sahip olmanıza yardımcı olacak şekilde kullanılabilir. Günümüzde NLP hayatın tüm alanlarında, tüm disiplinlerde ve her yerde insanların mükemmelliklerini ve etkinliklerini incelemek için kullanılmaktadır. Ortaya çıkan şey zihniniz için birer “yazılım” olarak tanımlanabilecek geniş bir yaklaşımlar yelpazesidir.

NLP uygulamaları geliştiren kişiler inceledikleri ve gerçekten etkin iletişimciler tarafından paylaşılan, tüm terapi uzmanlarının, mükemmel iletişim kuran ve insanları etki altına alan kişilerin ortak üç temel özelliği olduğunu bulmuştur. Bu özellikler aynı zamanda etkili liderlerde, satış görevlilerinde ve öğretmenlerde de bulunmaktadır. Bunlardan ilki, neye ulaşmak istediğinizi net olarak belirlemek, sonucu bilmek ve ne istediğiniz konusunda fikir sahibi olmaktır. İkinci olarak davranışlarınızı uygun hale getirecek esnekliği edinmek, geniş bir davranış ve yanıt yelpazesine sahip olmaktır. Üçüncüsü de elde etmek istediğiniz şeye ulaşıp ulaşmadığınızı anlamak için duyularınızı kullanmanız ve böylece hızlı bir şekilde adapte olup, etkin yanıt verebilmenizdir.

NLP teknikleri ile ilgili daha fazla yazı okumak isterseniz https://www.sayginnlp.com/nlp-teknikleri/ sayfamıza göz atabilirsiniz.

NLP eğitimi büyük oranda nörotik bilimler psikolojideki güncel çalışmalarla paralel gitse de, bir bilgi formu olarak temelde fenomonolojiktir. Bu bağlamda subjektif insan deneyimlerinin doğasına ilişkin bir bilgi bütününü temsil eder. NLP en iyi uygulama ve deneyim yoluyla öğrenilebilir.

Etkin NLP tekniklerinin çoğu hipnoz dünyasından elde edilmiş süreç ve yeteneklerdir. NLP terapi uzmanı ve mükemmel iletişimciler olan Bandler ve Grinder detaylı çalışmalarının ardından “tüm iletişimin hipnoz” olduğuna karar vermişlerdir, yani bir insan ne zaman birine kendi başına tecrübe etmelerini gerektiren bir şey iletse ‘hipnoz benzeri’ bir durum ortaya çıkmaktadır (Bandler ve Grinder, 1979).

NLP Terapisi Eğitimi

Örneğin, eğer biz size yurt dışında yaptığımız en son tatili, kumu ayaklarımızın altında nasıl hissettiğimizi, dalgaların sesini ve ağaçların rengini anlatmaya başlarsak, siz kendiniz içsel bir imge yaratmaya başlarsınız. Bu açıdan bakıldığında biri ne zaman bir şey aktarmaya kalkışsa böyle bir durum oluşturmaya çalışıyordur. Bunu yapmanın birincil yöntemi sözcükleri kullanmaktır. Tabii ki bu yazıyı okuduktan sonra sınıfınızdaki öğrencilerinizi derin bir trans haline sokup onların tahtanın önüne çıkarak tavuklar gibi gıdaklamalarını sağlayabilecek değilsiniz. NLP hipnoz bizim burada ele almaya çalıştığımızdan çok daha derin bir konudur; yine de mükemmel iletişim ve etkileme temelde aynı yetileri gerektirmektedir.

NLP eğitimleri ile ilgileniyorsanız https://www.sayginnlp.com/nlp-egitimi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir anlığına düşünün ve kendinize sorun, iyi terapi uzmanlarının yaptığı şey bu mudur? Biz genellikle bu soruyu kendi eğitim seanslarımızda sorarız ve not aldığımız tahtada beliren liste istisnasız bir şekilde söyle olmaktadır:

  • İnsanlar için pozitif değişiklik yaratmak
  • İnsanlara davranışlarını değiştirme konusunda yardımcı olmak
  • Etkin iletişim kurmak
  • Öğrenimi gerçekleştirmek
  • İnsanların hayatını değiştirmek
  • Geçmişteki zorlu deneyimlerin üstesinden gelme konusunda insanlara yardımcı olmak
  • İnsanlara kendi potansiyellerini gerçekleştirme konusunda yardımcı olmak
  • İnsanlara kendi davranışlarını yönetme konusunda yardımcı olmak ve benzeri.

Bütün bunlar sizin gerçekten de etkin bir öğretmende görmeyi beklediğiniz özelliklerdir. Buradaki temel olan nokta şudur, bir terapi uzmanının kilit yetenekleri, tıpkı bir öğretmeninkiler gibi, kelimeleri kullanarak etkileme kabiliyeti ve değişimi yaratmak için dilin kullanılmasıdır. Bu türdeki araçların anlaşılması, dilin tıpkı öğretmenlikte olduğu gibi temel yetenek olarak kullanıldığı her meslek için yararlı olmaktadır.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago