Categories: NLP

NLP ile Potansiyelinizi ve Tarzınızı Keşfedin

NLP teknikleri size potansiyelinizi geliştirmeniz ve hedeflerinize ulaşmanız için yöntemler sunar. NLP uygulamaları ile potansiyelinizi ve tarzınızı geliştirmek üzerine hazırladığımız bu yazımıza ilk olarak potansiyelinizi keşfetmek için NLP’yi nasıl kullanabileceğiniz ile başlayalım.

NLP ile Potansiyelinizi Keşfedin

Potansiyel sabitlenmiş bir nitelik değildir. Latince’deki “poten-tia” kelimesinden türetilmiştir ve bu kelime, güç ve yetenek anlamındadır. Yani, “yapabilme” fiilinden gelmektedir. Kısacası, potansiyel öğrenme ve herkeste kalıtsal olarak bulunan şeyleri geliştirme kapasitesidir.

Potansiyelinizi geliştirmenize şunlar yardım edebilir:

  1. Bir şeyi onu hedef yapabilecek kadar istemek…
  2. Yapan insanların bunu nasıl yaptıklarıyla ilgili ulaşılabilir ve faydalı parçalar halinde yeterli bilgiye ulaşmak…
  3. Hedefinizi, şu anda yaptığınız şeylerle yapmak istediğiniz şeyler arasındaki uçurumu köprü olabilecek bir dizi basamak halinde parçalamak..
  4. İster dışarıdan gelen bir destek ya da rehberlikle olsun, ister kendi kendinize rehberlik yapmanız ve kendi kendinizi cesaretlendirmenizle olsun, hedefinize doğru yürüdüğünüz yolda ilerlemeye devam etmek.
  5. Sürecin her aşamasını kendi içinde zevkli ve ödüllendirici yapmanın yollarını arayın. Yaptıkları şeyi gerçekten mükemmel yapan insanlar genellikle onu görünürde çaba harcamaksızın ve kolayca yaparlar…

Gerçekte ne istediğinizin farkında olmanızın ve kendi kendinizi sınırlamamanın önemidir. Kendi kendinizi Sınırlayıp sınırlamadığınızı test etmenin yollarından biri de daha fazlasını istemektir. Tutkularınızın alanını genişleterek, istediğinizi düşündüğünüz şeyi gerçekten isteyip istemediğinizi test edebilirisiniz. Bilinçaltınızda sizi sınırlayan şey hakkında da daha fazla şey öğrenebilirsiniz.

Deneyimlerimize göre, insanlar genellikle kendilerini engelleyen şeyin ne olduğunu biliyorlar; fakat sebebi gözden kaçırıyorlar, ya da onu kendilerinden saklıyorlar. Bu iki soru, bizim için bir şeyleri daha ilerilere götürmemenizi sağlayacak güçlü kaldıraçlar konumundadır.

Bazen engel pratiktir. Kolayca fark edilebilir. Oldukça farklı hayalleri olan iki kişiyi ele alalım.

  • “ABD’ye gidemem.”
    • Seni durduran şey nedir?
  • “Param yok.”
  • “İcadımı daha fazla geliştiremem.”
    • Buna engel olan ne?
  • “Finansal desteğim yok.”

Yukarıdaki örneklerde engelin belirgin oluşu, sizin ilerlemeye başlamanıza izin verir.

“ABD’ ye gidemem, çünkü yeterli param yok.. henüz.”

Eğer gerçekten gitmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan parayı biriktirmek için planlar yapmaya başlayabilirsiniz ve belli bir zaman diliminde onu biriktireceksiniz. Cümle sonunda kullanılan “henüz” kelimesi bloke edilmiş olan alanı açar nasıl ilerleyebileceğinizi araştırmanıza izin verir.

“Eğer…” Kalıbını Kullanmak

“Açıkça” avantajınızda olan bir şeyi niçin yapamadığınızı göremediğiniz zaman bu kendi kendinize soracağınız iyi bir sorudur. Belki de ilişkiniz iyi gitmiyordur ve uzun süredir arkadaşlarınız, “O zaman niçin ayrılmıyorsunuz?” deyip duruyordur. Veya kilo vermeniz gerektiğini biliyorsunuz ve diyet için kitaplar satın aldınız fakat her nasılsa gerçek bir başlangıcı sürekli erteliyorsunuz. Gerçekte sizi engelleyen bir şey yok.

Bu soruyu sormayı deniyorsunuz. Ama elbette bir şeyler var, çünkü bir türlü başlayamıyorsunuz. Belki de sizi engelleyen şey, hedefinizi gerçekleştirdiğiniz zaman olmasını beklediğiniz şeydir.

  • Ayrılmamız gerekliğini düşünüyorum fakat ben bunu yapamam.
    • Ayrılmış olsan ne olur?

İlişkiniz tamamıyla tatmin edici olmayabilir; tekrar yalnız kalmaktan, yalnız yaşamanın belirsizliklerinden, başka birisini bulamamaktan ve hayatınızın sonuna kadar kendi başınıza yaşamaktan korkuyor olabilirsiniz. Eğer karar verirseniz, tüm bunları beklemeniz ve bu ihtimalleri idare edebilecek yollar bulmanız gerekecek. Kendi kendinize yukarıdaki soruyu sormanız, ihtiyacınız olan bilginin ortaya çıkmasına yardım eder. Böyle bir yandan ilerlerken bir yandan da kendinizi koruyabilirsiniz.

NLP tekniklerini öğrenmek ve hayatınızda uygulamak için NLP eğitimi almanızı öneriyoruz. NLP eğitimlerinde 20 yılı aşkın tecrübemizle yanınızdayız.

Potansiyelinizi ve Tarzınızı NLP Teknikleri ile Keşfedin

NLP ile Kişisel Tarzınızı Keşfedin

Kişisel tarzınızı keşfetmek ve onun etkililiğini ve sınırlarını değerlendirmek için NLP araçlarının üçünden faydalanabilirsiniz. Bunlar modellemek, meta programları ve duyusal keskinliktir.

NLP’de Modelleme

Model almak hem tarihi kökeni, hem de omuzladığı yük açısından NLP’nin kalbini oluşturmaktadır. Anahtar konumundaki modelleme sorusu: “Bunu ben/ sen/ onlar nasıl yapabilirler?..” Böylece kendi tarzınızı anlamaya başlamanız için kendi kendinizi modellemeye ihtiyacınız olacak.

Hem bir gözlemci olmanız, hem de bir şeyleri ele alış tarzınızı tarif etmeniz gerekecek. Kendinize özgü tarzınızın profilini inşaa etmeye çalışıyorsunuz. Hem içsel, hem de dışsal olarak herkesin bir şeyleri yapış tarzı kendisine özgüdür.

Kendiniz hakkında bazı notlar alın. Aşağıdaki liste başlangıç için size bazı fikirler verir:

  • ………………………………….. da gerçekten iyiyim.
  • ………………………………….. yapmayı kolay buluyorum.
  • Yapılacak bir şey olduğunda ona yaklaşım şeklim………………………..
  • …………………………… … yi zor buluyorum.
  • ………………………………. dan hoşlanıyorum.
  • ………………………………. dan nefret ediyorum.
  • ………………………………. konusunda endişeleniyorum.
  • ………………………………. da iyi değilim.
  • ………………………………. dan gurur duyuyorum.

Bu profili inşaa etmeye başladığınızda, artılarınız ve eksileriniz olduğunu düşündüğünüz şeylerle karşılaşacaksınız.

Onlar sıkça karşınıza çıkacaklardır fakat siz bu yargıları bir kenara bırakın.

Kendi profilinizi inşaa etmek için:

  • Tercih ettiğiniz temsil sistemi nedir?
  • Sizin için en etkili olan alt duyular nelerdir?
  • Doğal olarak nerelerde değişik meta programlarını ele alıyorsunuz?

Başarılı insanlar kendi tarzlarını bilirler, artılarını ortaya çıkarırlar ve eksileri üzerinde oluşturulan baskıyı uzaklaştırırlar. Gerçekten başarılı olan insanlar zayıf oldukları alanlar üzerinde çalışmanın da yollarını ararlar. Genellikle eksilerini yeni öğrenmelere girişme için bir sinyal olarak görürler ve bilgece onları yeniden çerçevelerler.

Enerjinizi başka bir yere yönlendirmek yerine, size zor gelen bir şeyi tekrar tekrar denemek sanki ahlaki bir sorumlulukmuş gibi görülür. İyi olduğunuz ya da size kolay gelen bir şeyi yaptığınızda sanki pek değerli bir şey yapmıyormuşsunuz gibi olur. Bununla birlikte, işlerini mükemmel yapan insanlarla çalıştığımızda, genellikle mükemmelliğin çabasızlık olduğunu ve ona sahip olan insanlar tarafından kolayca yapıldıklarını gördük.

Hangi konularda iyi olduğunuzu ve tam olarak bunu nasıl kazandığınızı bilmek gerçekten yararlıdır. Kendinizi suçlama çerçevesinden uzak durmanızı sağlayan, hangi konularda pek iyi olmadığınız bilgisinde size, eğer istediğiniz şey buysa, kişisel tarzınızı güçlendirmek ve zenginleştirmek için kullanmayı seçebileceğiniz donanımı sunabilir. Fakat ahlaki açıdan böyle bir şey yapmanız zorunlu değildir.

NLP’de Meta Programların Kullanımı

Bununla birlikte, her birimiz tarzımızın gerçekten istediğimiz şeylerle çatıştığı zamanları yaşamıştır. Herhangi bir tarzın kendi limitleri vardır ve başarının diğer bir anahtarın da tarzınızın sizi nasıl sınırladığınızı tespit etmek ve kendinizi bu sınırlandırmalardan kurtarmak için yapmanız gereken şeyi fark etmektir.

Bir kere sahip olduğunuz, arttıların kısıtlamalarını tespit etmeniz sonra neyi değiştirmeyi ve öğrenmeyi isteyebileceğinizi düşünecek durumda etrafınızda neler olmakta olduğu konusunda daha uyanık olmanız gerekiyor. Böylece geri bildirimleri ve deneyimleri hesaba katabilirsiniz. Meta programları alışkanlık olabilir; fakat değiştirilmeyecek kadar sabit değillerdir. Daha fazla seçeneğe sahip olmak ve daha esnek olmak için atılacak ilk adım, doğal olarak nasıl hareket ettiğinizin farkında olmanızdır.

Örneğin başkaları tarafından programlanmaya meyilli birisiyseniz, değişim için muhtemel bir dizi stratejiden birini tecrübe edebilirsiniz.

  • Belli olaylarda, başkalarınınkinden ziyade kendi ihtiyaçlarınızı ve haklarınızı daha fazla hatırlayıp hatırlayamadığınızı kendi kendinize sorun.
  • Kendinizi gizlemenize sebep olan belirli, herhangi bir ateşleyici olup olmadığını düşünün. Örneğin bir ricanın veya yönlendirmenin yapılış tarzı, sizden bir şey yapmanızı isteyen sesin tonu, “hayır” demiş olursanız karşılaşabileceğinizi düşündüğünüz bir şeyi kendi kendinize zihninizde kurgulayış tarzınız.
  • Geçmişteki bazı senaryoları tekrar ele alın. Kendi ihtiyaçlarınızı daha çok göz önünde bulundurmuş olsaydınız, bir şeylerin nasıl farklı olabileceğini hayal edin.

Geçmişteki bazı senaryolar yeniden ele alırken, hangi noktalarda korumacı bir zihniyetle yapmış olduğunuz tercihlerin ağırlıkta olmuş olabileceğini öğrenin ve bunları farklı şekillerde nasıl yapabileceğinizi hayal edin.
Yakın gelecekte olabilecek bazı olayları tespit edin. Bir dizi farklı tepkiyle birlikte muhtemel farklı senaryolar yazın. Bunlar kendinizi daha çok ön plana çıkardığınız senaryolar olsun.

NLP’de Duyusal Keskinlik

NLP’de yinelenen temalardan biri, gerçekten içimizde ve etrafımızda olan şeylerin farkında olmanın önemidir. NLP tekniklerinde bu duyusal keskinlik olarak adlandırır. Bu önemlidir, çünkü ancak kesin, detaylı ve gerçek deneyimlere dayanan bilgiyle amaçlarınıza göre ve etkili bir şekilde davranma pozisyonunda olabilirsiniz. Bir kere bu tarz detaylı bir bilgiye sahip olduktan sonra, ihtiyacınız olan değişiklikleri yapmanız çok daha kolay olur.

NLP’nin en büyük keşiflerinden biri, değişimin kolay olabildiğidir. NLP “ne acı, ne kazanç” teorisini onaylamaz. Değişim uygulama gerektirir fakat ağır bir taşı doğru uzunluktaki bir kaldıraçla kaldırmak gibi yapılacak şey, genellikle hayret edilecek kadar kolay olabilir. Bir kere kendinizi, potansiyelinizi ve bir şeyleri belli bir tarzla yapma şeklinizi düşünmeyi bırakır ve onları bir süreç olarak değerlendirmeye başlarsanız, değişim sadece yapabileceğiniz diğer bir düzeltme olur. Tarzınızın ince detayları hakkında ne kadar uyanık olursanız, ona ince ayar yapmanız da o kadar kolay olur.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago