Categories: KoçlukNLP

NLP Teknikleri ile Kendinize Nasıl Koçluk Yapabilirsiniz?

İstediğiniz şeyi gerçekleştirmekte göstereceğiniz başarının en kritik değişkeni sizsiniz. İstediğiniz hücumu gerçekleştirebilmeniz için kendi dışınızdaki, dışsal olayların size uygun olmaları gerektiğini varsaymak kolaydır. Fakat gerçekte dışınızda gelişen her şey uygun bile olsa, ancak doğru ruh halindeyseniz onlardan faydalanma imkanınız olabilecek. İşte bu noktada NLP teknikleri bize istediğimiz anda istediğimiz ruh haline girebilme ve böylece hayat içerisinde karşımıza çıkan fırsatları daha iyi değerlendirmeye yönelik yöntemler sunuyor. Biz buna NLP ile kendine koçluk yapabilme diyoruz.

Birçok insan, diğer insanlara ve onların ihtiyaçlarına öncelik vermeyi öğrenmiştir ve onların kendilerine gösterdikleri ihtimamdan arta kalanla idare etmişlerdir. Eğitmenler ve koçlar olarak bizim deneyimlerimize göre bu konu da başka bir yolun olması gerekmektedir. Ancak kendimizi yeterince beslersek, yani kendimize koçluk yapabilirsek, başkalarını beslemek için yeterli kaynağımız olur.

Koçluk, hayatımızın hemen her alanında kullanılmaktadır. İeter kendinize koçluk yapmak, ister bir başkasına koçluk tekniklerini uygulamak isteyin öncelikle  Koçluk hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için koçluğun tanımı yazımıza göz atabilirsiniz.

Koçluk ile Kendinize Yatırım Yapın

Benzin deponuz boşken yola çıkamazsınız ve eğer benzin deponuzda çok az benzin varken yola çıkarsanız yolda kalabilirsiniz. Yatırım birçok seviyede ve birçok şekilde olabilir. Aşağıdaki şekillerde kendi kendinize ne kadar yatırım yaptığınızı düşünün.

  • Kendinize ayırdığınız zaman.
  • Dinlenme.
  • Hediyeler ve zevkleriniz.
  • Eğlence.
  • Serbest aktiviteler.
  • Hoşlandığınız bir şeyleri yapmak.
  • Kendinizi iyi hissetmenize sebep olan insanlarla birlikte olmak.
  • Kendinizi sevmek.
  • Size has özelliklerinizi takdir etmek.
  • Hayatınızı zenginleştirecek, yeteneklerinizi ve fırsatlarınızı arttıracak şekilde kendiniz için para harcamak.
  • İhtiyaçlarınıza itibar etmek.

Bir koçunuzun olması, kendinize yatırım yapmanın diğer bir yoludur. Fakat biz aynı zamanda kendi kendinize koçluk yapabilmeyi istiyoruz. Öyleyse kendiniz için ne kadar iyi bir koçsunuz?

Koçluğun Kişisel Avantajları

Simdi de koçluğun içerdiği bazı şeylere bakalım

  • Ortak gayret.
  • Net hedefler.
  • Düzenli çaba ve daha önce belirlemiş olduğunuz hedeflerinize odaklandığınızdan emin olmak için düzenli denetim.
  • Düzenli toplantılar -yüz yüze, telefonla veya internet üzerinden.
  • İyi/kötü ya da başarı/başarısız yargılarda bulunmama..
  • Merak ve duyarlılık tarafından inşaa edilen bir tutum.

Kendinize karşı tutumunuz ya da kendinize karşı takındığınız tavır bu koçluk profiline uygun olursa, kendiniz veya bir başkası için daha iyi koçlar olursunuz.

Kendinize Koçluk Yapmak için NLP Tekniklerini Kullanmak

Kendi kendinize koçluk yapabilmek için NLP teknikleri size fayda sağlayabilir. Kendinize daha etkili bir danışman olmak için aşağıdaki noktalar üzerinde düşünün:

  • Kendiniz için en iyi ne yapıyorsunuz? Bunu nasıl yapıyorsunuz?…
  • Bunu yaparken en az denediğiniz şey ne?..
  • Daha tecrübeli olmanıza yardım edecek ilk adım ne olabilir?..
  • Kendinize koçluk yaptıktan sonra elde edebileceğiniz ilk gelişme nedir?..
  • Bundan sonra ne yapabilirsiniz?

NLP ile Kendinize Koçluk Yapabilme Teknikleri

Kendinizle Dostluk Kurun

Çoğumuz diğer insanlarla olduğu kadar kendimizle de dostluk kurmamız gerektiğini düşünmeyiz. Dostluğun olduğu yerde daha fazla etkili olursunuz, öneriler sunulabilir ve daha çok kabul edilebilir. Bu, diğer insanlar söz konusu olduğu zaman doğru olduğu kadar kendiniz için de doğrudur. Bu yüzden, eğer kendinize daha etkili yardım etmek istiyorsanız, bu yaklaşımı kendiniz için de kurmaya ihtiyacınız var demektir.

Kendinizle dostça ilişkiler kurmanız, aynen başka birisiyle dostluk kurmak gibidir. Bu da itinalı bir dikkat ve derin bir seviyede, samimi bir saygı gerektirir. Genellikle birçok insan öz saygılarını yıpratacak şekilde davranır. Örneğin bazen sadece belli bir davranış konusunda eleştirel olmak yerine, kendileri hakkında bir bütün olarak kötü bir izlenime kapılırlar.

NLP eğitimi almak kendinize koçluk yapabilmeniz için son derece faydalı olacaktır. Eğer NLP eğitimleri ile ilgileniyorsanız eğitim içeriklerimize sayginnlp.com/nlp-egitimi/ sayfamızdan ulaşabilir ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Birisi, bir başkasıyla dostluk kurduğu zaman NLP “diğer insanın nerede durduğundan” başlamak gerektiğini göstermiştir. Bu doğal olarak nasıl olmaktadır ve bilinçli olarak nasıl yapılabilir? Bu, karşınızdaki insanın pozisyonunu ve onun için neyin önemli olduğunu kabul etmeniz ve bu kabulünüzü gerek sözlerinizle, gerekse davranışlarınızla göstermeniz anlamına gelir. Bu, yargılarla ya da değişim için önerilerle hareket etmekten ziyade, o anda içinde bulunduğunuz durumu kabul etmek demektir.

Eğer kendinizle dostluk kurmak istiyorsanız, tam olarak aynı şeyi uygulayabilirsiniz. İşe, bütün ayrıntılarıyla nerede olduğunuzdan başlayın. Kesinlikle kendinizle ilgili her şey harikaymış, mükemmelmiş, eşsizmiş gibi yapmak zorunda değilsiniz. Dostluk, gerçekçi olmayan övgüler kadar kontrolsüz eleştiri veya zorunluluklar sebebiyle de başarısızlıkla sonuçlanabilir. Mükemmel olmadığımızı biliyoruz fakat yapabildiğimizin en iyisini yapıyor olduğumuzun hatırlatılmasına da ihtiyaç duyarız.

NLP, bizim için gerçekten etkili yardımcıların yapabildiğimizin en iyisini yaptığınız görüşüne göre hareket eden insanlar olduğunu ifade eder. Ayı şekilde, kendi kendimize koçluk yaparken de işimize yarayacak olan şey budur. Bir kere nasıl yaptığımızı anlayınca muhtemelen bu en iyi de geliştirilebilir. Her şeyin yolunda gittiği zamanlar da bile bu, kendinize saygılı, bir amaca yönelik ve destekleyici ilişkinin sürdürülmesi önemlidir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago