Öğrenme Nedir ve Etkili Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?

Öğrenme, insan yaşamındaki en önemli eylemlerden biridir. Tüm canlılar öğrenme yeteneğine sahiptir. İnsan doğada öğrenme konusunda en gelişmiş canlıdır. Bu kadar gelişmiş bir yetenek, çok fazla kazanımları beraberinde getirir. Bununla birlikte insanlar öğrenme ile ilgili çok sayıda problem de yaşarlar. Özgül Öğrenme Güçlüğü sık karşılaşılan ve bu yazının konusu olan öğrenme sorunlarının genel adıdır.

Öğrenme Ne Demektir?

Öğrenme, çok kısa olarak “bilginin kazanılması” olarak tanımlanabilir. Okul, kitap, öğretmen, sınıf, sınav gibi sözcüklerle anlatılmak istenilenden çok daha geniş bir anlam ifade eder.

Öğrenme, insanın yaşadığı çevreyi tanıması, çevredeki değişiklikleri fark edip bunlara adapte olması süreçlerinin tamamını anlatır. Başka bir deyişle yaşama becerisini kazanma ve sürdürme sürecidir. Doğumla başlar ve yaşam boyu sürer. Bu sürecin içine duygusal ve sosyal becerilerin kazanılması da katılmalıdır.

Öğrenme Nedir?

Öğrenme, bilgiyi algılama, kaydetme, organize etme, hatırlama ve kullanma sürecidir. Tekrarlama ya da yaşantı sonucu, davranışlarda meydana gelen kalıcı değişikliktir. Çevreyle etkileşim sonucunda yeni davranışlar kazanılması ve mevcut davranışlarda kalıcı değişiklikler edinilmesi de öğrenmedir. Öğrenme için; algılama, odaklanma ve AKTIF KATILIM gerekir.

Öğrenme ve etkili öğrenme teknikleri ile ilgili https://www.sayginnlp.com/etkili-ogrenme-ve-ogretme-yontemleri/ yazımız da ilginizi çekebilir.

Öğrenme, süreğen bir eylemdir. Yaşam ve çevreyle etkileşim devam ettiği sürece öğrenme de devam eder. Öğrenme sonucu elde edilen bilgi veya davranış KALICI olmalıdır. Kalıcı olmayan davranış ve bilgi edinilmesi öğrenme olarak kabul edilmez.

Öğrenme sonucu her zaman doğru bilgiler edinilmez, doğru davranışlar kazanılmaz, yanlış bilgi ve davranışlar da edinilebilir. Öğrenme, başta beyin olmak üzere sinir sisteminin bir fonksiyonudur. Sinir sistemi, nöron adı verilen sinir hücrelerinden oluşur. Öğrenme, sinir sisteminin en küçük bileşeni olan sinir hücrelerinin yani nöronların fonksiyonudur.

Öğrenme Kuramları

Öğrenme; Bilgiyi algılama, kaydetme, organize etme, hatırlama ve kullanabilir hale gelme sürecidir.
Sinir sisteminin bir işlevidir. Aktif katlım, odaklanma ve tekrar gerektirir. Etkili öğrenmenin ne olduğu ve insanın nasıl öğrendiğini açıklamak üzere birçok çalışma yapılmış ve bunların sonucunda öğrenme kuramları oluşturulmuştur.

Öğrenme Kuramları

Davranışçı öğrenme kuramları

Davranışçı kuram insan zihninin boş olarak doğduğunu kabul eder. İnsanların ve hayvanların öğrenmelerinin aynı şekilde olduğunu savunur. Uyarıcı ile davranış arasında bağ kurularak öğrenme gerçekleşir. Öğrenmede deneyimleme, tekrar ve pekiştirme önemlidir.

Öğrenmeyi öğrenme ve daha etkin öğrenme metosları hakkında https://www.sayginnlp.com/ogrenmeyi-ogrenmek/ yazımızı okuyabilirsiniz.

Bilişsel öğrenme kuramları

Davranışçı kuramda bireysel farkların açıklanamaması ve öğrenmede insana özgü farkları açıklamak üzerine yapılan çalışmalar sonucu doğmuştur. Öğrenme, bireyin uyarıcıya verdiği tepki ile değil onu anlamlandırması ile gerçekleşir. Piaget, Gestalt önemli temsilcileridir. Öğrenmede zihinsel süreçler üzerinde odaklanır. Uyarıcı birey tarafından algılanır ve zihinsel birtakım işlemlerden sonra öğrenme gerçekleşir. Bilişsel kuramla ilişkili “bilgi-işlem yaklaşımı” günümüzde öğrenmeyi açıklamak ve anlamakta geçerli yaklaşımdır.

Öğrenme Kuramları ve Etkili Öğrenme

Duyusal öğrenme kuramları (insancıl yaklaşım)

Öğrenmenin sonuçları, benlik, ahlak ve kendini gerçekleştirme gibi kavramlar vardır. İnsan doğuştan var olan yetenekleri ile kendini geliştirme ve ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanır. Öğrenmede temel güdülenme, kendini gerçekleştirmedir. Temsilcileri Maslow ve Rogers’tur.

Beyin temelli (nörofizyolojik) öğrenme kuramları

Beyin de diğer organlar gibi fizyolojik kurallara göre çalışır. Çevredeki olaylar algılanır, kodlanır, birbirleriyle ilişkilendirilir. Bunlar nöronlar arasındaki bağlantılar aracılığı ile olur. Yine uyaran zenginliği bağlantıların daha çok ve güçlü olmasını sağlar. Bağlantılardaki zenginlik ilişkili konuların öğrenmesini kolaylaştırır. Bilginin beyinde nasıl işlendiği üzerine yoğunlaşmıştır.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago