Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde özgül öğrenme güçlüğü için, ülkemizde ve tüm dünyada kullanılmakta olan tanım ve tanı kriterleri tip bilimi tarafından geliştirilmiştir. Ayrıca birçok uluslararası eğitim ve disleksi platformları tarafından değişik tanımlamalar ve tanı kriterleri geliştirilmiştir.

Tüm dünya tarafından kabul edilen ve en yaygın tanı kriterleri DSM-5 kriterleri’dir. (Amerikan Psikiyatri Birliği, Mental ve Ruhsal Bozukluklar Tanısal Kitabı).

Özgül Öğrenme Güçlüğü – Disleksi ile ilgili diğer yazılarımıza göz atmak için https://www.sayginnlp.com/disleksi/ sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Diğer önemli tanı envanterleri, ICD-10 (Dünya Sağlık Örgütü, Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması) ve ADA (Amerikan Disleksi Derneği) tarafından geliştirilenlerdir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Tanı Kriterleri

Özgül öğrenme güçlüğü, DSM-5 tanı kriterleri

  • En az 6 ay süreyle aşağıdaki belirtilerden en az birinin olması
    • Okumada zorlanma veya yanlış okuma
    • Okuduğunu anlama güçlüğü
    • Harf karıştırma veya yazma güçlüğü
    • Yazılı anlatım güçlüğü
    • Sayıları algılama ve hesaplama güçlüğü
    • Matematiksel akıl yürütme ve problem çözme güçlükleri
  • Okul becerilerinde ölçülerek gösterilen gerilik.
    • 17 yaş üstü ise belgelenmiş öğrenme güçlüğü öyküsü
  • Öğrenme güçlükleri okul yıllarında başlar ama tam olarak etkilenme olmayabilir.
  • Öğrenme güçlüğünü açıklayacak bir neden olmamalı

Görme, işitme, ruhsal problem ve lisan ve eğitimi metodu yetersizliği olmamalıdır.

Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü

Özgül Öğrenme Güçlüğü ‘den farklı olarak duygusal, sosyal ve davranışsal kazanımlarda zorlanmanın ön planda olduğu, akademik sorunların daha silik ve daha geç görüldüğü bir öğrenme bozukluğu grubu daha tanımlanıştır. Bu Öğrenme bozukluğuna “sözel olmayan öğrenme güçlüğü” denir.

Disleksi ve özgül öğrenme güçlüğü ile ilgili https://www.sayginnlp.com/disleksi-ozgul-ogrenme-guclugu-nedir/ yazımız da ilginizi çekebilir.

Sözel olmayan öğrenme güçlüğü 1970’li yılların başlarında tanımlanmıştır. Duygusal, sosyal, davranışsal ve akademik alanlarda güçlüklere yol açan nörogelişimsel bir bozukluktur. Ön planda duygusal ve sosyal sorunlar yaşanır, sonrasında ise akademik sorunlar eklenir.

Disleksi – Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri

Byron Rourke tarafından yapılan tanımlamada (Non-verbal Learning Diffuculty Syndrome, 1995), 3 zorlanma grubu saptanmıştır.

  1. Nöropsikolojik sorunlar
  2. Psikososyal sorunlar
  3. Akademik sorunlar

Sözel olmayan öğrenme güçlüğünde çocuklar, genellikle erken yaşta konuşmaya başlarlar. Kelime hazneleri zengindir. Zekâ düzeyleri normalin üstünde olup, okulun ilk yıllarında çok zorlanmazlar. Genellikle 3. sınıf sonrasında akademik sorunlar görülür.

Sözel olmayan öğrenme güçlüğünde sorun ağırlıklı olarak beynin ‘executive fonksiyonları’nda (yürütücü işlevler) olup, frontal ve parietal bölgelerin işlevleri ile ilişkilidir. Bu nedenle öğrenme sorunları 8-10 yaş civarında ortaya çıkar. Bu yaşlar anlamlandırma, soyut düşünme, kavramları öğrenme yaşlarıdır.

Genel özellikleri:

  1. İnce motor gelişim ve denge problemleri
  2. Görsel, uzaysal algı bozuklukları (mesafe ve boyut algısı bozuk)
  3. Erken konuşma, kelime haznesinin genişliği
  4. Sosyal ilişkilerde zorlanma
  5. Sözel olmayan iletişim güçlüğü
  6. Yeni durumlara uyum sağlama sorunları
  7. Kendini ifade güçlüğü

Disleksi ile ilgili profesyonel bir destek arıyorsanız https://www.sayginnlp.com/disleksi-egitimi/ içeriğimize göz atabilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Genellikle fark edilmesi güçtür. Sınıf öğretmeni, aile ve rehber öğretmen ve psikolog/psikiyatrist işbirliği ile tanı konur. Yine bireysel eğitim planlaması yapılmalı ve gerekli alanlarda çocuğa özel çalışmalar yapılmalıdır.

sayginnlp

Share
Published by
sayginnlp

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago