Okumayı Güçlendirme Eğitimi, ilkokul çağındaki öğrencilerin yavaş okuma, okuyamama, eksik ya da yanlış okuma ve etkili bir şekilde okuyamama gibi problemlerine çözüm bulmak amacıyla tasarlanmıştır.
Okuma ve yazma güçlüğü, özellikle ilkokul dönemindeki çocukların başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Okumakta zorlanan çocuk aynı zamanda ödevlerini etkin bir şekilde yapamaz, sınavlardan düşük not alabilir ve çeşitli başarısızlıklar yaşayabilir. Bu şekilde çocuk kendini okuldan soyutlayarak sosyal yönü zayıf, öz güveni bastırılmış eksik bir birey olarak hissedebilir.
Okumayı Güçlendirme Eğitimi, bu noktada devreye girerek, okumaya başlanıldığı andan itibaren yapılan hataları ortadan kaldırarak; etkili, hızlı ve anlayarak okuma tekniklerini öğretir ve çocuklar okumaktan zevk almaya başlar.
Okuma gücü ve isteğinin artırılmasının yanı sıra, dikkat güçlendirme çalışmaları yapılarak, dikkat eksikliği, motivasyon dağınıklığı problemleri de minimuma indirilir.
Okumayı sevdirme çocuklara küçük yaştan itibaren aşılanması gereken bir alışkanlıktır.
Çok okuyan, hızlı ve anlayarak okuyan çocuklar, ileride kendilerini daha iyi ifade edebilen, özgüvenleri yüksek, ufukları geniş ve genel kültür birikimleri yüksek bireyler olarak sosyalleşirler.
Çocukların okuma güçlüğü çekerken karşılaştıkları problemler tespit edilir, bu yolla güçlü okuma ve yazma teknikleri uygulanarak etkili okuma becerileri kazandırılır.
Okumayı Güçlendirme Eğitiminin Amacı
Harfleri eksik ya da yanlış söyleyen, okurken güçlük çeken ve sıklıkla okuma hataları yapan öğrencilerin bu ve benzeri sıkıntılarının ortadan kaldırılmasıdır. Okuduğunu anlama noktasında sıkıntı yaşayan öğrenci, Okumayı Güçlendirme eğitimiyle birlikte okuduğu metni daha iyi anlayacak, okuma yanlışları son bulacak, hızlı okuyacak ve okumayı sevecektir.
Eğitimin temel hedefi anlama, dikkat, odaklanma, konsantrasyon en etkin şekilde geliştirmeyi hedeflemektedir.
Eğitimin sonunda verimli ve etkin bir okuyucu olacağınızın garantisi verilmektedir.
Okumayı Güçlendirme Eğitimi Kimler Katılmalı
- Eksik ve yavaş okuyan,
- Yanlış heceleme yapan,
- Harfleri söylerken eksik ve yanlış söyleyen,
- İmla kurallarına dikkat etmeyen,
- Vurgu, tonlama ve ses tonu ile ilgili sorun yaşayan,
- Okuduğu yazının bazı kısımlarını anlamada güçlük çeken,
- Okumaktan sıkılan, okumayı sevmeyen 1. 2. 3. 4. ve 5. sınıf öğrencileri Okuma Güçlendirme
Eğitimi‘ne katılabilir.
Okumayı Güçlendirme Eğitimi ile Öğrenci Neler Kazanır?
- Okuma güçlendirme çalışmaları ile okuma hızı ve okuma isteğinde yükselme olur.
- Eksik okuma, yanlış okuma ve heceleyerek okuma durumlarını ortadan kaldırır.
- Okuduğunu daha çok anlamaya başlar.
- Noktalama ve imla işaretlerine dikkat eder.
- Anlatım bozukluğu problemlerini giderir.
- Okurken ses tonuna ve vurgulamalarına dikkat eder.
- Kelimelerin sonunu doğru tamamlar.
- Okumaktan sıkılmaz, zevk almaya başlar.
- Okuma ve anlama hızında iyileşmeler görülür.
Okumayı Güçlendirme Eğitiminin Süreci
Okumayı Güçlendirme Eğitimi‘nin ilk aşaması ön görüşmedir. Okuma güçlendirme eğitimi için başvuruda bulunmuş aileyle ön görüşme yapılır. Kurumumuzda ön görüşmeler RANDEVU SİSTEMİ ile yapılmaktadır. Ön görüşme yaklaşık 30 dakika sürer. Ön görüşme sırasında öğrencinin okumasını etkileyen unsurlar değerlendirilir ve çeşitli testler uygulanır. Testler değerlendirildikten sonra aileye öğrenciyle yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi aktarılır.
Okumayı Güçlendirme Eğitimi %25 teorik, %75 pratik uygulamalardan oluşmaktadır. Öğrencinin hedeflerine ulaşması yönünde çalışmalar yapılır.
Okumayı Güçlendirme Eğitiminin Süresi
Ailenin çalışmayı onaylaması durumunda haftada 2 seans, en az 5 hafta süreli eğitime başlanır. Seans süresi 60 ile 90 dakika arasıdır.