Disleksi Eğitimi

Disleksi, okumayı ve öğrenmeyi zorlaştıran bir durumdur. Beynin grafik sembollerini işleme biçimiyle ilgili bir sorun olduğu zaman ortaya çıkar.

Disleksi ile ilgili ilk bilinmesi gereken problemin görsel değil dilsel bir problem olduğudur. Disleksi, hiçbir şekilde zeka eksikliğinden kaynaklanmaz. İleri derecede disleksi olan insanlar mükemmel zeka düzeyine sahip insanlar olabilir.

Disleksinin etkileri kişiden kişiye değişir. Disleksik insanlar arasında paylaşılan tek özellik, yaşıtlarından daha düşük seviyelerde okumalarıdır.

Disleksi ile ilgili bilinmesi gereken gerçekler

  • Disleksik insanlar genellikle okumayı ve yazmayı öğrenmekte zorlanırlar.
  • Disleksi, zeka ile ilişkili değildir.
  • Erken tanı, rehberlik ve destek, disleksi etkisinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Disleksi hastalarının immünolojik (bağışıklık sistemi) problemleri geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Disleksi Eğitimi

Disleksi Eğitimi

Disleksi nedir?

Disleksi olan bir insanda, beyin yazılı materyalleri farklı bir şekilde işler. Bu, kelimeleri tanımayı, hecelemeyi ve kodunu çözmeyi zorlaştırır.

Disleksik insanlar okuduklarını anlamada problem yaşarlar. Disleksi, nörolojik ve çoğu zaman genetik bir durumdur ve zayıf bir öğretimin, öğretimin ya da yetişmenin sonucu değildir.

Disleksi Teşhisi Nasıl Konulur?

Bir ebeveyn, veli veya öğretmen çocuğun disleksi olabileceğinden şüpheleniyorsa, çocuğun okulundan profesyonel bir değerlendirme yapmasını istemelidir. Erken tanı, etkili müdahale açısından oldukça önemlidir.

Disleksi ile ilgili yapılacak test ve değerlendirme sonuçları, çocuğa daha fazla destek vermek için kapıyı da açabilir.

Diyagnostik testler genellikle aşağıdaki alanları kapsar:

  • Bugüne kadar ki belirtilerin değerlendirilmesi
  • Zeka testi
  • Sözlü dil becerileri
  • Kelime tanıma becerisi
  • Kod çözme veya harf sesi bilgisini kullanarak yeni kelimeler okuma yeteneği
  • Fonolojik işlem yapabilme
  • Otomatiklik ve akıcılık ile ilgili beceriler
  • Okuduğunu anlama becerisi
  • Kelime bilgisi
  • Aile de disleksi sorunu olan insanların olup olmadığı ve erken gelişimin çocuk üzerindeki etkisi

Değerlendirme sürecinde, değerlendirmeyi yapan kişinin benzer belirtiler gösterebilecek diğer koşulları veya sorunları ayrı tutabilmesi gerekir. Örneğin; görme sorunları, işitme bozukluğu, eğitim eksikliği ve sosyal ve ekonomik faktörler gibi durumlardan kaynaklanan sorunlar gibi.

Çocukluk Çağı Disleksi Belirtileri Şunlardır:

Okumayı öğrenmede zorluk

Disleksik birçok çocuk normal zekaya sahiptir ve uygun öğretim ve ebeveyn desteği alırsa okumayı öğrenebilir. Ancak okumayı öğrenmek diğer yaşıtlarına göre daha zor olacaktır.

Diğer aktiviteleri öğrenme yeteneği

Disleksi olan çocuklar, çoğu çocuktan daha hızlı bir şekilde yürümeyi, konuşmayı ve bisiklete binmeyi öğrenebilirler.

Gecikmiş konuşma gelişimi

Disleksi olan bir çocuğun konuşmayı öğrenmesi daha uzun sürebilir ve sözcükleri yanlış tanıyabilir, kafiyeli kelimeleri zorlayıcı bulur ve farklı sözcük seslerini ayırt edemiyor gibi görünebilir.

Sıralı verileri öğrenmede yavaşlık

Okulda, disleksi olan çocukların alfabenin harflerini ve nasıl telaffuz edildiğini öğrenmeleri daha uzun sürebilir. Haftanın günlerini, yılın aylarını, renkleri ve bazı aritmetik tabloları hatırlamakta sorunlar yaşayabilirler.

Koordinasyon

Disleksi problemi yaşayan çocuklar akranlarından daha zeki görünebilir. Ancak bazen bir topu yakalamak zor olabilir. Daha düşük göz-el koordinasyonu, dispraksi de dahil olmak üzere diğer benzer nörolojik durumların bir belirtisi olabilir.

Sol ve sağ

Çocuk “sol” ve “sağ” u karıştırabilir.

Tersine çevirme

Farkında olmadan rakamları ve harfleri tersine çevirebilirler.

Yazım

Disleksili bazı çocuklar, diğer çocuklarda görülen ilerlemenin bir şeklini takip etmeyebilir. Bir kelimenin nasıl yazıldığını ertesi gün tamamen unutabilirler.

Konuşma problemleri

Bir kelimenin ikiden fazla heceye sahip olması durumunda, disleksi problemi yaşayan bir çocuk için fonolojik işlem çok daha zor hale gelir. Örneğin, “maalesef” sözcüğü ile disleksi olan bir kişi “ma” ve “sef” seslerini işleyebiliyor olabilir, ancak aradakileri değil.

Konsantrasyon aralığı

Disleksi olan çocuklar genellikle konsantre olmakta zorlanırlar. Disleksili yetişkinlerin çoğu bunun durmadan konsantre olma ile ilgili mücadelenin birkaç dakika sürmesinden sonra çocuğun zihinsel olarak tükenmesinden dolayı olduğunu söylemektedir. Disleksili çocukların dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) sorunu yaşama ihtimali diğer çocuklara göre yüksektir.

Fikirleri Sıralama

Disleksi olan bir kişi bir dizi düşünceyi ifade ettiğinde, mantıksız veya bağlantısız görünebilir.

Disleksi Tedavisi

Telafi edici stratejiler, insanların günlük yaşamda disleksi ile başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Erken tanı ve destek, uzun vadeli iyileşmelere yol açabilir.

Disleksi ile ilgili tedavi edici girişimler şunları içerebilir:

Psikolojik testler: Bu, öğretmenlerin çocuk için daha iyi hedeflenmiş bir program geliştirmelerine yardımcı olur. Teknikler genellikle dokunma, görme ve duyma dahil olmak üzere çocuğun duyularına dokunmayı içerir.

Rehberlik ve destek: Danışmanlık, benlik saygısı üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olabilir.

Devam eden değerlendirme: Disleksi olan yetişkinler, başa çıkma stratejilerini geliştirmeye devam etmek ve daha fazla desteğe ihtiyaç duyulan alanları tespit etmek için değerlendirmeden yararlanabilir.

Disleksi problemi yaşayan bir çocuğunuz var ise ilk olarak konu ile ilgili uzman doktorlardan yardım almanız daha doğru olacaktır. Uzman desteğini aldıktan sonrasında ise disleksi eğitimi ile ilgili destek almak için bize ulaşabilirsiniz. Gerek disleksiye yönelik okuma güçlendirme eğitimi, gerek disleksi olan çocuklarda daha fazla görülme ihtimali olan dikkat eksikliği eğitimi ile ilgili olarak kurumumuzdan destek alabilirsiniz.