Categories: Öz Güven

Öz Güveni Arttırmak için Neler Yapılmalı?

Öz güvenimizi artırma konusunda söylediğimiz şeyler, varsayımlara değil, yaşadığımız deneyimlere dayanıyor. Özgüvenin geliştirilebileceğini ve bunun zaman ve sorumluluk gerektirdiğini biliyoruz. Zamanımız var, peki sorumluluğumuz?

Öz güvenlerini artırmak için önemli bir çaba içine girmeyen pek az insan vardır. Özgüven eksikliği çoğu insanın çözümlemek için mutlaka bir şeyler yapması gerekli olan büyük bir sorundur. Ancak üstesinden gelinmesi gereken uygulama ile ilgili sorunlar var ve bunların küçümsenmemesi gerekir. Uygulama düşündüğünüzden daha da zordur. Bir sorun hakkında konuşmak kolaydır, düşünceleri gerçekleştirmek ise çok daha zordur.

Öz Güveni Arttırmak için Yapılması Gerekenler

Çaba ve Zaman Faktörü

Çok çaba harcamak zorundasınız. Zamana ihtiyacımız var ve bizden zamanımızı isteyen bir şeyler her zaman bulunur. Eski durumunuza geri dönmek, televizyonda önemli bir şey olduğunu bahane edip o günkü gevşeme alıştırmalarını yapmamak için her zaman dayanılmaz bir istek duyabilir ya da hiçbir şeyin iyi gitmediği duygusuna kapılıp hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz.

Bir şeyler yolunda gitmediğinde ya da gerginliğe kağıldığınızda gevşeme egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. Gerginlikten kurtulma yolları yazımızı okuyarak bu konuda daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Devam Etme Alışkanlığı Kazanın

Ne olursa olsun devam etmek zorundasınız. Size yardım edecek bir yakınınız varsa şanslısınız demektir. Bunları tek başına yapmak zordur. Gerçekten cesaretlendirilmeye ihtiyacınız var. Evliyseniz, ya da size yakın bir arkadaşınız varsa, eşiniz ya da arkadaşınız size yardım edebilir. Bununla birlikte sorunlarınızı herhangi biriyle konuşmamaya dikkat gösterin. Çoğu insan sizi anlamaz ya da belki de kendi özgüven eksikliklerinin ortaya çıkma olasılığından korktukları için anlamamış gibi görünür.

Peki ama neden bazı insanlar bu sorunu bu kadar kolay atlatır? Ya da gerçekten kolay mı atlatırlar? Doktor olduğumu ve her gün çok sayıda hastaya baktığımı söylemiştim. Herkesin çeşitli sorunları var, çoğunun ki sizinle aynı. Hiç kimse tamamen bağışık değildir, en güçlü ve en iyi olanlar bile.

Öz güven eksikliğinin nedenleri çok çeşitli olabilir. Öz güven eksikliğinin nedenleri ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz sayginnlp.com/oz-guven-eksikliginin-nedenleri-nelerdir/ yazımıza mutlaka göz atın.

Kendinize Karşı Dürüst Olun

Ancak kendinize karşı dürüst olun. Başkalarını aldatabilirsiniz, oysa kendinizi hiçbir zaman aldatmamalısınız. Burada anlattığım şey sorununuza bir yaklaşım biçimidir. Anlattıklarıma harfiyen uymak zorunda değilsiniz. Kestirme yollar denemeyin, ancak sorununuza daha uygun olacağını düşünüyorsanız kendi düşüncelerinizi de ekleyebilirsiniz.

Öz Güven Eksikliğini Yenme Yolları

Denemekten Korkmayın

Denemekten korkmayın; neyi başarmaya çalıştığınızı biliyorsunuz ve bunu yapmanın yollarını planlayabilirsiniz. Basit adımlarla başlamayı unutmayın. Çok hırsı olmayın, yoksa hayal kırıklığına uğrarsınız. Sakin olun. Bolca zamanınız var, önce sorununuz üzerinde düşünün ve düşüncelerinizin olgunlaşmasına izin verin. Daha sonrası için yaratıcılığınıza güvenebilirsiniz.

Değişime İnanın

Hayattaki hiçbir şeyin değişmez olmadığını da unutmayın. Sizi engelleyen bazı şeyler yaşamazsanız, yaşlandıkça kendinize duyduğunuz güven artar. Örneğin, 20 yaşındaki bir kadın satıcılar tarafından aldatılabilir, oysa 35 yaşındaki bir kadının aldanması daha zordur. Evlenmek ya da bir ev satın almak veya buna benzer pek çok olay özgüveninizi artırabilir. Ancak koşulların getirisini beklemek yerine koşulları oluşturmak için çaba harcamak sonuçlara daha çabuk ulaşmanın yoludur.

Sadece Başlayın

Sorununuzla ilgili bir başlangıç yaptığınızda, neler olduğuna şaşırabilirsiniz. Özgüven, öz güveni teşvik eder ve başkalarıyla olan ilişkileriniz birdenbire gelişebilir. Ancak özgüveninize zarar verecek bir şey olduğunda paniğe kapılmayın. Hiçbir zaman en başa dönmezsiniz. Kendinize dair öğrendiğiniz her şey kalır ve kendini tanıma gelişmenin anahtarıdır. Yeniden ayaklarınızın üzerinde durmanız fazla zaman almaz.

Kişiliğinizi Değil Öz Güveninizi Geliştirin

Yalnızca öz güveninizi değiştirmeye ve geliştirmeye çalışın. Kişiliğinizi değiştiremezsiniz, bu sizin yaratılışınız ve ona bağlısınız. Nezaket ve başkalarına anlayış göstermek gibi niteliklere sahip olmak için özgüveninizi geliştirmek gereği duyabilirsiniz. Kendine yeteri kadar güvenmeyen insanlar engel koymakta o kadar başarılıdırlar ki sert ve ilgisiz görünürler. Duygularınızı gösterebilecek kadar kendinize güvenin.

Öz güveninizi geliştirmek her zaman çok kolay olmayabilir. Sadece çaba göstererek ve doğru hamlelerle bunu sizin de başarabileceğinizi unutmayın. Öz güven kazanma ve geliştirme teknikleri yazımızı okuyabilir ve bu konuda daha fazla fikir edinebilirsiniz.

İnsanlara Güvenin

İnsanlara güvenmeyi öğrenin. Çoğu insan güvenilirdir ve sizin istediğiniz türden sevecenliği onlar da ister. Hiç kimseye inanmamaktansa, bazı insanlara inanmak ve kimi zaman hayal kırıklığına uğramak daha iyidir ki bu da en kötü olasılıktır.

Daha Fazlasını Hak Ettiğinizi Hatırlayın

Kazanmak için her şeye sahipsiniz ve kaybedeceğiniz hiçbir şey yok. Eğer hayat iyileştirilebiliyorsa, neden hayatı olduğu gibi kabul etmek zorunda olalım? Sorumluluğu siz almak zorundasınız ve kuşkusuz cesur da olmalısınız. Tehlikelerle dolu bir dünyada kırılgan bir kişiliği tehlikeye atmak kolay değildir.

Bununla birlikte dünya zengin yaşantılarla doludur ve bu yaşantıların bir kısmından mahrum kalıyorsanız, özgüveninizi artırmak için her şeyi yapmalısınız. Karar verin ve başlayın. Sonra da yolunuza devam edin. Yaşayacağınız hayat önünüzde duruyor. Yalnızca tek bir şansınız var.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago