Categories: Öz Güven

Zor Durumlarla Başa Çıkma Yolları

Hepimize zor gelen şeyler vardır. Eğer zor durumlarla başa çıkabilmek istiyorsak kendimizi bu tür durumlara karşı eğitmeliyiz. Zor durumlarla baş edebilmek için öncelikle “Zor durum nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.

Zor Durum Nedir?

Zor durum tanımı kişiden kişiye değişmekle beraber hepimizin hayat içerisinde karşılaştığı ve baş etmekte zorlandığı durumlar söz konusu olabilir.  Örneğin, sahneye veya radyoya ya da televizyona çıktığımızı düşünelim. Midemize kramplar girer ya da başka fiziksel rahatsızlıklar yaşarız. Bu normal bir şeydir. Bazı insanlara başkaları için sorun olmayacak durumlar da zor gelebilir. Diğer pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da aslında normal diye bir şey yoktur. Çoğu zaman bize zor gelen ya da sorun yaratan (gerginlik yaşadığımızda gösterdiğimiz belirtileri hatırlayın) işleri üstlenmemiz beklenir. Bu yazımızda zor durumlarla nasıl baş edeceğinizi ele alacağız.

Zor Durumlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Ön Hazırlığın Önemi

Eğer içerisinde bulunduğunuz şartlarda gevşeme egzersizleri gibi sizi rahatlatacak aktiviteler yapma şaşınız yok ise, topluluk içindeyseniz ve gerilmeye başladıysanız, uyumaya çalışın. Bu biraz tuhaf gelebilir, aslında yalnızca rahat bir biçimde oturmanızı ve tıpkı uykuya dalacakmış gibi gevşemenizi öneriyorum. Uykuya dalmaya çalışmak ulaşmaya çalıştığınız gevşeme duygusunu yaratır. Bu gerçek gevşeme kadar iyi olmayan kestirme bir yoldur; ancak acil bir durum için yararlıdır.

Oysa hazırlık devresinin yerini tutacak bir yöntem yoktur. “Başkaları öylece durup akıllarına ne gelirse konuşabiliyorken, neden benim bütün bu işleri yapmam gerekiyor?” diye sorabilirsiniz. Evet başkaları sizin çektiğiniz güçlüğü çekmiyor olabilir; ancak yine de dağarcıklarının ne kadar zengin olduğunu ya da kendi kendilerine ne kadar süre prova yaptıklarını bilemezsiniz. Eğer kuruntularınız varsa, bu konuda fazla geç olmadan bir şeyler yapın.

Zor durumlar genellikle gerginliğe neden olur. Zor durumlarla başa çıkabilmek için gerginlikle baş edebilme konusunda kendinizi geliştirmeniz çok önemlidir. Gerginlikten kurtulma yolları yazımızı okuyarak kendinize daha rahat ve huzurlu görünme konusunda yatırım yapabilirsiniz.

Araştırma ve Keşif Yapmak

Sorununuzu biraz araştırma yapıp keşfetmeye çalışın. Ne tür bir olayla karşılaşacağınızı insanlara sorun. Zamanı geldiğinde yabancılık çekmemek için, bulunacağınız yeri önceden gidip görebilirsiniz. Orada kimlerin olacağını öğrenin. Bütün bunlar bir komşunuzun verdiği partide de, büyük bir yolcu gemisindeki tanışma toplantısında da işe yarar. Önemli olan yeteri kadar hazırlanabilmektir. Şimdi yapacağımız şey, öğrendiğimiz yöntemleri insanların en çok yardıma gereksinme duyduğu belirli durumlarda nasıl kullanacağımızı görmek.

En Sık Karşılaşılan Zor Durumlar Nelerdir?

Topluluk Önünde Konuşma ve Sunum

Er ya da geç hepimiz ayağa kalkıp bir konuşma yapmak zorunda kalırız. Bu yalnızca birkaç sözcük ya da kendinizi düzenli olarak konuşma yapmanız gereken bir durumda da bulabilirsiniz ve bu sizin için sorun olabilir. Topluluk karşısında konuşmak, kendi rolünüzü oynasanız bile, aslında bir çeşit rol yapmaktır. Burada önemli olan hazırlıktır. Ayağa kalktığınızda ve kafanızın içini bomboş hissettiğinizde “otomatik pilota” bağlanıp konuşmanızı güzel bir biçimde yapabileceğinizden emin olmak zorundasınız.

Bu, konuşmanızı bir yere yazıp belki de ezberlemeniz gerektiği anlamına geliyor. Örneğin bir aynanın karşısına geçip konuşmanızı yapmak, bir kasede kaydedip defalarca dinlemek yararlı olabilir. Konuşmanızı yavaşlatmayı ve esprilerinize gülünmesini beklemeyi de öğrenmelisiniz. Eğer konuşmanızı esprilerle süslemek zorundaysanız, esprilerinizi önce arkadaşlarınıza yapmayı deneyin. Her şeyi prova etmek ve önceden uygulamak her zaman iyi sonuç verir.

Başvurmak üzere düzenli notlar tutun. Bir konuşmayı olduğu gibi kağıttan okumak hoş olmaz, ancak elinizde yine de yazılı bir şeyin olmasına gerek duyarsınız. Kartlara yazılmış notlar çok yardımcı olur. Yazdığınız şeyleri kolay görünen, altı çizili başlıklarla anlaşılır bir biçimde düzenleyin.

Böylece “takıldığınızda” kaldığınız yeri kolayca bulabilirsiniz. Konuşmanız çok uzayacak gibi görünüyorsa bitirebileceğiniz yerleri işaretleyebilirsiniz. Aynı zamanda dinleyicilere karşı duyarlı olmanız gerekir. Eğer başka bir konuşmacının söylediği bir şeye yanıt vermek istiyorsanız, söylenen şeyi bir yere yazın ki yanıt verirken başvurabilesiniz. (yanınızda mutlaka kalem bulundurun)

Bir ders anlatıyorsanız, eğitimle ilgili yardımcı araçlar kullanabilirsiniz. Projeksiyon aletiyle gösterilen iyi hazırlanmış, anlaşılır slaytlar ya da şemalar dinleyicilerinizin dikkatini çekebilir ve sunuşunuzu canlandırabilir. Dinleyiciler mutlu olursa siz de rahatlarsınız.

Son olarak, konuşmanızı kısa tutun. Dinleyicileriniz arasındaki gergin, aşırı korkular yaşayan insanları düşünün!

Zor durumlarla baş edebilme konusunda sorun yaşıyorsanız bunun nedeni öz güven eksikliği olabilir. sayginnlp.com/oz-guven-eksikliginin-nedenleri-ve-belirtileri-nelerdir/ sayfamızı inceleyerek sorunun ö güven eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilirsiniz.

Tören Vb. Etkinlikler

Nikah törenleri, kutlama törenleri ve benzeri şeyler yalnızca izleyici bile olsanız sizin için zor olabilir. Rahatsız edici olan, resmi atmosferdir. Bu resmiyet törensel bir hava yaratmak için özel olarak yaratılır. Törensellik de düğün ya da konser gibi olaylarda tam aranan şeydir.

Bu tür olaylarda, törene dahil olsanız bile edilgen kalma eğiliminde olabilirsiniz. Törenlerde edilgen ve sessiz kalmak da bir sorun olabilir, hatta kimi zaman bir görev üstlenmekten daha zor bile olabilir. Fakat sizi neyin beklediğini bildiğiniz için size yardımcı olacak bütün öz güven sağlama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi beklemek, olayı yaşamaktan daha kötüdür, bu nedenle bu tür olayları katlanmanız gereken bir şey olarak değerlendirin.

En Sık Karşılaşılan Zor Durumlar Nelerdir?

Ehliyet (Sürücü Belgesi) Sınavı

Bu tamamen farklı bir olaydır; çünkü aktif bir rol oynamanız gerekir. Bir konuşma yapmaktan ya da bir oyunda yer almaktan farklı olarak gerilim altında iyi bir performans sergilemeniz gerekir. Çok iyi hazırlanmalısınız. Ehliyet öğretmeniniz bunun için size yardımcı olacaktır. Size ayrıca sınava ilişkin yararlı öğütler de verecektir. Yine de pek çok insan sınavda başarısız olur; çünkü kendilerine güvenleri yoktur. Bildiklerini de yapamazlar ve bu çok can sıkıcıdır. Tabii bazıları da kendilerine çok fazla güvendikleri için sınavda başarısız olur, ancak bu konumuz dışında.

Ehliyet sınavına girecekseniz yalnızca araba kullanma kısmı için hazırlanmayın; aynı zamanda, birileri sizi hatanızı bulmak için gözlerken araba kullanmanın büyük sıkıntısına da hazırlıklı olun. Bunu yapabilmenin tek yolu hayal gücünüzü kullanmaktır. Dingin bir biçimde oturun, size zor gelen durumları kafanızda canlandırmaya çalışın. Hayal gücünüz sayesinde gerçek ehliyet sınavından önce birçok kez ehliyet sınavına girmiş gibi deneyim kazanabilirsiniz. Alıştırma yapmak mükemmele ulaşmanızı sağlar.

Toplu Sınavlar

Yaşlandıkça sınavlara girmek zorunda olduğumuz günler geride kalır. En azından eskiden böyle olurdu. Günümüzde eğitim ölene dek sürecekmiş gibi görünüyor ve bu yüzden emekli olsak bile sınavlardan kurtulamayabiliriz.  Emekli olan insanlar bile öğrenmeye devam ediyor. Başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Çoğu insan, kendilerine güvenmemeleri nedeniyle sınavda bildiklerini bile yapamaz.

Bir tavsiye: Performansınızı herhangi bir biçimde düşürmek istemiyorsanız sınavdan önce ilaç almayın. Daha önce olduğu gibi hazırlanın. Sınav sırasında düşündüğünüzden daha fazla zamanınız olacak, bu yüzden sakin olun. Soruların yanıtlarını vermeye başlamadan önce kendinize beş dakika ayırın, kafanızı hazırlayın ve etkili bir biçimde gevşeyin. Daha sonra yanıtlamaya giriştiğinizde düzenli çalışın ve elinizden gelenin en iyisini yapın.

İş Görüşmesi ve Mülakatlar

İş görüşmeleri diğer olaylar kadar stresli olabilir; ancak neler olup bittiğini bilirseniz siz kârlı çıkarsınız. Bazı görüşmeler oldukça basittir ve yalnızca bir ya da birkaç görüşmeci vardır. Sizi tanımak isterler ve bunun için uygun sorular sorarlar. Rahat bir biçimde oturmanız, gevşemeniz, acele etmemeniz ve sorulan sorulara dürüst yanıtlar vermek için elinizden geleni yapmanız gerekir.

Bazı görüşmeler ise o kadar kolay olmayabilir. Eğer bu terfi ya da yeni bir iş için ciddi bir görüşmeyse, görüşme yapan heyet sizi sinirlendirmeye ya da germeye çalışabilir. Bunu bir “kibar” bir de “kaba” görüşmeci yoluyla yaparlar. Biri hoş Sorular sorar ve diğeri de sizi sinirlendirmeye, huzursuz etmeye çalışır. Bu, oyunun bir parçasıdır. Fakat bunu bilirseniz kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Bir Davaya Katılmak

Avukatlar dışında kimse mahkeme karşısına çıkmak istemez, avukatların işi de zaten budur. Mahkemeler korkutucu olacak biçimde düzenlenmiştir ve jüride bulunmak bile çok zor olabilir. Bütün yapabileceğiniz kendiniz olmaktır.

Ancak bunun ciddi çaba, hazırlık ve alıştırma gerektirdiğini siz de biliyorsunuz. Gerçek hayattaki mahkemeler tıpkı televizyonda izledikleriniz gibidir; ancak görevliler televizyondaki hallerinden biraz farklıdır.

Yargıç çok yardımcı olabilir ve avukatınız da sizi cesaretlendirebilir. Ancak duruşmalar da iş görüşmelerine benzeyebilir ve karşı tarafın avukatı size çok kötü davranabilir. Onun görevi, aptal ya da mantıksız biri gibi görünmeniz için sizi şaşırtmaktır. Jüridekiler de dahil mahkemedeki herkesin bu oyunu ve olan biteni bildiğini unutmayın. Bu yüzden kendiniz gibi olun yeter. Sorulara dürüst yanıtlar verin. Kaba ya da yetersiz görünecek olan karşı tarafın avukatıdır. Dürüst olmak kadar karşı tarafı etkisiz hale getiren bir şey yoktur.

Yolculuklar

Yalnızca evden uzakta olmak bile bazı insanlar için endişe verici bir şey olabilir. Bazıları içinse yolculuk bir gerilim kaynağıdır; özellikle de uçak yolculuğu. Bu çok normal. Jet uçağı korkutucu bir şeydir ve hoşlanmadığınızda uçağı durduramamak, inememek de ayrı bir zorluktur.

Bununla birlikte, uçakta yolculuk etmek gevşeme yöntemlerini uygulamanız için bulunmaz bir fırsattır. Şurası kesin, uçağa binmeyi başarabilirseniz, gideceğiniz yere varacaksınız. Zor olan uçağa binmek. Bu nedenle gevşeme yöntemin uygularken evde alıştırma yapın. Havaalanına gidin ve nasıl olduğuna bir bakın. Uçma korkusu olanlar için bazı havaalanlarında, uçak yolculuğunun koşullarının gerçekmiş gibi yaratıldığı kurslar verilmektedir. Yolculuğu hayalinizde canlandırın, ama her şeyden önce biletinizi alın ve gidin.

Cinsellik

Cinsel yaşamımızın çok önemli olduğunu söylemekte fayda var. Ancak bu nazik ve hassas bir konu. Bu yüzden tadını çıkarmak ve gereksinimimizi karşılamak istiyorsak kendimize güvenmemiz gerekir.

Cinsel yaşamınızda sorununuz varsa gevşeme egzersizleri gibi çeşitli teknikleri mutlaka kullanın. Ancak aynı zamanda bir uzmanın yardımına ya da bilgi ve yardım için uygun kitaplar tavsiye edebilecek birine başvurun. Evlilik danışmanlık kuruluşları bu konuda size tavsiyede bulunabilir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago