Categories: Hitabet

Rahat ve Kolay Bir Konuşma için Nelere Dikkat Edilmeli?

Rahatlık, hemen hemen bir konuşmada bulunması gereken unsurların içinde iki kat daha değerli bir unsurdur. Bir konuşmanın temeli olan “ciddiyet, mizah, deneyim, teknik, güzel ses” gibi unsurların hepsi bir kişide toplanıp da yalnız rahatlığa ve serbestliğe sahip olamama durumu görülebilir. Böyle olunca elbette o adam konuşmacı olmakta güçlük çeker. Halbuki “rahat konuşabilme” başlı başına değerlidir. Hatta bazı dinleyiciler için bu kadarı bile yeterlidir.

Seviyeleri yükselmemiş milletler, ağzından bir şelale gibi bomboş kelimeler boşalan, sadece boş kelimeler akıtan bir adamı da konuşmacı zannederler. Buna karşın, mesela İngilizler böyle sade ve serbest söz söylemeye hiç kıymet vermezler. Onlar bir adama, yalnız rahat söz söyleyebildiği için önem vermek gerektiğini akıllarından bile geçirmezler.

Topluluk önünde konuşma yapmak çoğu zaman kolay değildir. Çoğu zaman konuşmacılar heyecanlanabilir ve bu durum konuşmayı olumsuz etkileyen temel faktörlerden birisidir. Eğer toplum önünde konuşma heyecanı yaşıyorsanız sayginnlp.com/topluluk-onunde-konusma-heyecani-nasil-yenilir/ yazımızı okuyabilir ve bu konuda faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir konuşmacı; her zaman daima hazır ve dolu duran bir söz kaynağına sahip olmalıdır, Bu serbestlik onun iyi bir konuşmacı olması için gereklidir. Serbestliğin aksi de sessizliktir. Sessizlik susmak demektir. Bizim; iyi söz söyleme gücümüzü ortaya çıkarabilmemiz için rahat bir konuşmacı olma yönünde gelişmemiz gerekir.

Rahat Konuşmanın Önündeki Engeller Nelerdir?

Kağıttan Okumak

Eğer kendiliğinizden, bir metne bakmaksızın veya ezberleyerek hafızanızdan söz söylemiyorsanız, hiç konuşma yapmaya kalkmayınız. Konuşmayı yazılı bir metinden okumak çok büyük bir hatadır ve bunu mazur gösterecek hiç bir şey de yoktur.

Dinleyiciler böyle yazılmış yazıları okuyanları dinlemekten nefret ederler: Bilmiş bir tavırla veya edebi bir şekilde yazılan şeyler okuyan birini dinlemektense serbest söylenen üç cümleyi dinlemeyi tercih ederler.
Eğer halka açık bir yerde muhakkak bir şey bildirmek gerekiyorsa bunu bir telgraf şeklinde okumanız tercih edilir.

Düşük Kelime Haznesi

Bu, sizin serbestliğinizi ve ifadede doğruluk ve kesinliğinizi sağlar. Aynı zamanda düşüncenizin gücünü açığa çıkarır. Papua dilinde 150’den fazla kelime yoktur. Bunun için onlar ne iyi düşünebilir ve ne de iyi söz söyleyebilir. Hemen hemen dilsiz gibidirler. Buna karşın TDK’nın güncel Türkçe sözlüğünde 110.000 civarında sözcük vardır. Fakat birçok kimse bunların sadece çok az bir kısmını bilir. Kelime eksikliğinizin başlıca sebebi bu işi biraz ihmal işimiz ve kelimeleri öylesine öğrenişimizden dolayıdır.

Rahat Bir Konuşmacı Olabilmenin Önündeki Engeller Nelerdir?

Kelime hazinemizi zenginleştirmeyi hiçbir zaman kendimize is edinmiyoruz, bunu bir görev gibi algılamıyoruz. Bildiğimiz sinirli sayıdaki kelimeyi sürekli kullanıp duruyoruz. Tıpkı biz de Papualılar gibi “iyi… kötü… güzel… mükemmel… evet… hayır deyip duruyoruz. Öyle sınırlı kelimelere bağlı kalmışız ki ifade ettikleri gerçek anlamları çoktan kaybetmişlerdir. Bunlar kelimelikten çıkmış da artık her gün kullandığımız hırdavat haline gelmiştir.

Böyle ilkel bir tarzda konuşmaktan kurtulmak için size bir defter tutmanızı öneririm. Her işittiğiniz veya okuduğunuz yeni kelimeyi, sözlük anlamlarıyla birlikte bu not defterine yazınız. Kelime hazinemizi zenginleştirmek için aynı anlama gelen çeşitli kelimeleri not edeceğimiz bir defter de faydalı olur.

Çeşitli konferanslara ve konuşmalara katılmanız ve dilimizi en iyi bilen ve kelimeleri en iyi şekilde kullanan edebiyatçılarımızın eserlerini okumanızı özellikle tavsiye ederiz.

Sadece Konuşmacı Olmak için Gelişmeye Çalışmak

Bazı iş adamları, rahat söz söyleyemedikleri için ilerlemekte cidden geri kalmışlardır. Çünkü onlar düşüncelerini kolay ve serbestçe ifade edemezler. Ne söylemek gerektiğini bilir, fakat bunu nasıl ifade edeceklerini bir türlü kestiremezler.

Yönetim meclisi üyelerinin toplantılarının çoğunda bazıları, kendi arzularının ve fikirlerinin geri çevrilişini görmeye katlanır; çünkü kendi fikir ve arzularını ikna edici bir tarzda ifade etme gücüne sahip değillerdir. Hatta böyle kimselerin bazen, rahat söz söylemeyi yeterince önemsemeyerek bunu geliştirmedikleri için, binlerce şey kaybettikleri de görülen olaylardandır.

Satıcılar, öğretmenler, avukatlar, sigortacılar, siyasetçiler için rahat söz söyleyebilmek oldukça önemli bir özelliktir. Kendilerinde olması gereken özelliklerin en önemlisi ve en faydalısı rahat söz söyleyebilme yeteneğidir. Bir milletin hemen hemen tüm liderleri için aynı iddia ileri sürülebilir.

Dilinizin Söz Sanatlarındaki Tembelliği

Rahat konuşabilmenin engelleri ruhumuza ait olduğu gibi vücudumuza da ait olabilir. Mesela dilimiz yeterli derecede çevik olmayabilir, hızlı hareket etmeyebilir. Dilin bu hareketsizliği, bir noktaya kadar, tedavi edilebilir. Yavaş hareket eden bir dil hızlı hareket ettirilebilir.

Siz altı ay içerisinde şimdikinden daha hızlı konuşmayı öğrenirsiniz. Fakat bunun için her akşam bir kitap sayfasını mümkün olduğu kadar çabuk ve çabuk olduğu kadar da açık ve anlaşılır şekilde okumaya çalışmanız gerekir. Dil; açık ve anlaşılır söz söylemeye alıştırılırken aynı zamanda hızlı bir şekilde hareket ettirilebilir.

Ağır ve Sert Konuşmak

Bazı kimseler söz söylemeye kalkmadan önce adalelerini gererler. Bütün sinirlerini ve yüz hatlarını katılaştırırlar böyle kaskatı bir halde dikilip dururlar. Sanki kendilerini olağanüstü bir şey için zorluyorlarmış zannedersiniz. Bu şekilde duran bir adamın ağız ve dil adaleleri de beraber gerilmiş olur ve doğal olarak da böyle bir adam ıkına sıkına, dura dura, düzensiz konuşur.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago