Zaman Yönetimi, Hedef Belirleme ve Planlamanın Önemi

Başarılı olmak için zaman yönetimi, hedef belirleme ve planlama konusunda kendimizi geliştirmemiz gerektiği bir gerçektir. Zaman yönetimi teknikleri ve doğru planlama ile başarıya ulaşma yolları hakkında hazırladığımız bu yazımıza öncelikle zaman yönetiminin önemine değinerek başlayalım.

Zaman Yönetiminin Önemi

İnsan refahını sağlamak ve beklentilerini gerçekleştirmek amacıyla endüstri baş döndürücü bir hızla gelişmektedir. Bu gelişmelerin temel bilimlerden kök aldığı ve bu nedenle XX. yüzyılda temel bilimlerde de hızlı bir gelişme olduğu yadsınamaz. Bu ilerlemenin kaynakçıları hiç şüphesiz ki zamanı kullanmasını bilen deneyimli ve bilgili insanlar.

Sosyal alandaki değişim ve gelişmeleri izlemek, toplumun her kesimi için gereklidir. Seçici bir toplum, zaman kullanmasını bilen, faydalı amaçlara yol gösteren bilgiyi alacaktır. Zamanı daha iyi kullanmayı öğrenenlerin tecrübeleri, bize birkaç teknikle ortaya nasıl şaşırtıcı yaratılar çıktığını göstermektedir.
Zaman paha biçilemez bir kaynaktır. Ona yaklaşım ve kullanma biçimi, başarı ya da başarısızlık arasındaki ibreyi belirlemektedir. Zamanımızı harcamak, hayatımızı harcamaktır. Ama zamanımızı iyi kullanabilmek, hayatımızı iyi kullanabilmek ve hep en iyi sonuçları almak demektir.

Başarılı bir yöneticinin zaman yönetimi stratejilerinde ustalaşması gerekir. Yöneticiler için zaman yönetimi teknikleri yazımızı okuyarak bu konuda daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Zaman her bireyin ömrü boyunca sahip olduğu ve kullanımı o kişiye bırakılmış somut bir kavramdır. Zaman biz farkında bile olmadan akıp geçer. Arkamızda yapılması gereken ama yapılamayan, ertelenen bir dolu iş ve sorun kalır.

Zamanı doğru kullanmak ve değerlendirmek bizim elimizdedir, Başarılı olmak, hedeflere ulaşmak, bulunduğumuz yerin gerektirdiklerini yapmak açısından birçok sorunlarla karşılaşırız. Bu sorunları büyümeden yerinde çözebilmek zamanımızı iyi kullanmakla söz konusu olabilir. Birçoğumuz asıl yapmamız gereken işlere daha az zaman ayırıyoruz. Çoğumuz haftada altı gün, günde on saat çalıştığımızı ama bir türlü zamanı yetiremediğimizi söyleriz. Çok çalışmaktan yakınırız. İnsan ancak kısa bir zamanda büyük işler başarabilir. Önemli olan çok çalışmak değil, elimizdeki zamanı iyi değerlendirip bu süre içinde bir şeyler başarmaktır.

Zaman hayattır. Geri döndürülemez ve hiçbir şey onun yerini tutamaz. Zamanımızı harcamak hayatımızı harcamaktır; ama zamanımızı iyi kullanabilmek, hayatimizi iyi kullanabilme ve hep en iyi sonuçları almak demektir. Zaman paha biçilmez bir kaynaktır. Belli bir ritimle acımasızca akıp gider. Geçen zamanı geri döndüremeyiz, zaman demokratik bir biçimde paylaşılan bir kaynaktır.

Zaman yönetimi teknikleri oldukça çeşitlidir. Eğer zaman yönetimi ve planlama konusunda zorluk yaşıyorsanız zaman yönetimi teknikleri eğitimi yazımızı inceleyebilir ve eğitim hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.

Hepimizin günde yirmi dört saati, her hafta da yedi günü vardır. Ne kadar zengin olduğumuz hiç önemli değildir, daha fazla zaman alamayız. Zamanı biriktiremeyiz, ödünç alamayız, çalamayız, hiçbir şekilde değiştiremeyiz. Sahip olduğumuz kaynaklar arasında zaman en az anlaşılan ve en kötü kullanılan kaynaktır. Zamanı her zaman aynı şekilde deneyimleyemeyiz. Sıkıldığımızda ya da bir şeyi sabırsızca beklediğimizde zaman daha yavaş geçer, trafik lambasının yeşile dönmesini yada bir telefon beklerken, işimiz başımızdan aşkın olduğunda, eğlenirken zaman uçup gider.

Belki zaman konusuna girmenin en iyi yolu, kendimizi zamansal bir perspektif içinde düşünmektir. Kendinizi geçmişteki halinizi düşünün, sonra geleceği şöyle bir düşleyin. Geleceğe bakmak zordur, hiçbir şeyden emin olamayız ama önemli olan denemektir. Birçok kişi zamanın kendisine yetmediğinden yakınır, bunun bir sorun değil de, hedeflerin belirsiz olduğu, önceliklerin iyi sıralanmadığı, zamanın iyi planlanmadığı yolunda bir belirti olduğunu anlayana kadar. Aslında planlayabileceğimiz bir tek şey vardır, oda kendimiziz. Zamandan tasarruf etmek için geliştirdiğimiz aletler ve hileler hiçbir şeyi çözmeyecektir.

Zamanı planlamak hızla ilgili değil, etkili olmakla ilgilidir. Dediğini yapan kişiler tanıyor musunuz? Tümüyle! Tam zamanında. Bu kişiler daima nereye ve neden gittiklerini iyi bilirler. Ulaşmak istedikleri yere varmak için bir planlar vardır. Sıkı çalışırlar, yaptıkları işi severler ve organizasyona gerçek bir katkı yaparlar. Bir şeyi yapmalarını istediğinizde “belki” demezler. “Evet” ya da “hayır” diye cevap verirler. Eğer “hayır” derlerse neden yapamayacaklarına ya da yapmamaları gerektiğine ilişkin iyi bir gerekçeleri vardır.

Kişisel Zaman Yönetiminin Başarı Üzerindeki Etkileri

Eğer “evet” derlerse o işin yapılacağına dair onlara güvenebilirsiniz. Daima soru sorarlar; çünkü projenin tam zamanında tamamlanabilmesi için gerekli anahtar budur. Onlar için “ne yaptığını bilir” denir. Bu onlar için kullandığımız en üst nitelikteki övgülerden biridir. İnsanların yeni roller alması, başarı kavramlarını da etkiliyor.

Bundan 30 yıl öncesine bakıldığında, erkek çalışıp eve para getirmekle, kadın ise eve ve çocuklara bakmakla yükümlüymüş. Şimdilerde ise kadın ve erkek çalışıyor. Çocukların bakımı hem erkeğin hem de kadının üzerinde. Bir kadının yönetici olması yadırganmıyor. Başlanan her yeni iş risk içerir. Varmak istediğin yeri bilemediğin zaman içsel kuşku sürekli bir sorun olur. Başarının dış görünümü sıklıkla yanıltıcıdır. En üst düzeyde başarılı olanların bulundukları konum, giderek geçici bir konuma dönüşür. Başarı elimizden geleni, yani yapabileceğimizin en iyisini yapmaktır. İş alanında, kişisel ilişkilerde, aile içi konularda, sözün kısası tüm durumlarda kapasite sınırına yakın düzeyde becerebilen kişi, beceremeyene göre daha başarılı sayılır.

Hedef Belirlemenin Önemi

Yaşamınızda neye ulaşmak istersiniz? Pek az insan bu soruya net cevaplar vermeyi başarmıştır, Ancak neye ulaşmak istediğinizi bilemezsiniz, kendinizi başka bir yerde bulabilirsiniz. Neye ulaşmak istediğimizi bilemezsek zamanı kontrol edemeyiz. Hedefler zamana anlam verir ve yapmamız gereken seçimler için bir iskelet oluşturur; net hedeflerimiz olmazsa, zamanı iyi kullanmak anlamsız olur. Bu hedefler içinizden gelmelidir. Soruları sormak kolay ama cevaplamak zordur.

Kesin amaçları olmayan birçok insan her gün bir sürü hedefe ulaşır; mektuplar yazarlar, form doldururlar, telefonları cevaplarlar ve yapılması gerekenler listelerindeki maddelerin yanına çarpı koyarlar, kısa vadede kendilerini iyi hissederler; ilerlemeyi görebilmektedirler, ancak daha anlamlı bir amaç olmaksızın bu “meşrutiyet” ve rutinde bir hapishane olabilir. Yaşlı insanlara en çok neye pişman olduklarını sorarsanız, size yapamadıkları şeylerden söz edeceklerdir.

Canı sıkılan, yorgun enerjisi kalmamış birini tanıyor musunuz? Onlara hedeflerini sorun -muhtemelen hedeflerinin hiçbiri gerçekçi değildir. Amaçsızlık depresyonun en büyük nedenlerinden biridir. Böyle insanlar kendilerini düş kırklığı ve başarısızlıktan korumak için bir düş kurmaktan kaçınırlar. Onlar güvenlikte olmayı ve statükonun tanıdıklığını seçmişlerdir. Çünkü hedefler belirleyip bunlar için çalışmak rahat bölgeyi terk etmek demektir. Hedefler bize kendimizi sevdirir; davranışlarımızı ölçmek için bir ölçüt oluşturur; hedefler belirleyip bunlar için çalışmak, şansınızı deneyip biraz enerji harcamak anlamına gelir.

Eğer bu hedefler işinizi ve yaşamınızı anlamlı kılarsa, sizi motive edip enerjinize enerji katacaktır. Bir işi başarmaya giden yol genelde pek rahat değildir ve ilk adım hedef belirlemek olmalıdır.

Zaman Yönetimi için Planlama Yapmak

Başarılı şirketlerin net hedefleri vardır. Şirketin sahibi ya da kıdemli yöneticileri bu hedefleri belirlemek ve arada sırada bunları yeniden gözden geçirmek ve güncelleştirmek için zaman ayırırlar. Bu tüzel hedefler daha sonra şirketteki herkese duyurulur, böylece herkes orada neden bulunduğunu ve neye ulaşması gerektiğini bilir. Bu da başarılı bir şirkette tutarlı bir değerlendirme sistemi oluşturur, böylece yöneticiler buna göre kararlar alır ve davranırlar.

Net hedefleri olmayan şirketlerin nasıl başarılı olduğunu anlamak zordur, asında neye ulaşmaya çalışıldığı bilinmediği için başarılı olup olmadığımı tartmakta zordur. Sonuç olarak her ayın ya da haftanın sonunda gerçekteki performans planla karşılaştırılır, böylece gerekirse başarılı olmak için bazı tedavi yöntemleri uygulanır. Bence ayrım işlem biz bireyler içinde geçerlidir. Bize yön vermesi için hedeflere, bu hedeflere ulaşmak için plan yapmaya gereksinimimiz vardır ve kat ettiğimiz yolu bu planla düzenli olarak karşılaştırmalıyız.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago