Categories: Yaşam Koçluğu

Yaşam Koçluğu Ne İşe Yarar?

Yaşam koçluğu ne işe yarar? Neden hayatımı nasıl yaşayacağımı söyleyecek birine ihtiyacım var? Başkasını dinlemem, bana gerçekten yardım edilmesi gerektiğini düşündükleri zaman hangi konular hakkında konuşma yapıyorlar? Kendi kendime en iyi kendim olma yeteneğine sahip miyim?

Bunlar, birçok insanın kendilerine sorduğu sorulardan bazılarıdır ve yaşam koçluğunun ne olduğu, nasıl çalıştığı ve insanlara kendilerini daha iyi ve daha tatmin edici bir şeyler yaratmak için neyin zorladığını bulmak ve uygulamak konusunda nasıl yardımcı olduklarına dair yanlış anlamaları da beraberinde getirmiştir.

Yaşam koçluğunun bu şekilde tanımlanması, herkesin yararına olabilir. Ancak ilk olarak bilinmesi gerekenlerden biri yaşam koçluğunun, bir hastalıkla ya da sakatlıkla mücadele eden bir danışana psikolog ya da psikiyatri uzmanının alanına giren terapi ya da danışmanlık hizmeti vermek değildir.

Bir profesyonelin daha deneyimli bir profesyonelle eşleştirildiği mentorlük değildir. Yaşam koçluğu, bir öğretmenin ya da eğitmenin bilgi ya da becerilerini kısa bir süre boyunca bir müşteri ya da öğrenciyle paylaşmayı kabul ettiği bir eğitim ilişkisinden farklıdır.

Yaşam koçluğu, ana planlarımızdaki boşlukları doldurma konusunda yardımcı olabilir ve nerede olmak istediğimiz konusuna odaklanarak gideceğimiz yolu netleştirebilir. Yaşam koçluğu, danışanın seçeneklerini keşfetmesine, hedeflerine odaklanmasına ve kişiselleştirilmiş bir eylem planı oluşturmasına yardımcı olmak için tasarlanan profesyonel bir ortaklık ilişkisidir.

Yaşam koçları, danışanlarına doldurmaları gereken bir liste veya izleyecekleri sıkı bir program vermezler; bunun yerine, danışanların kendi motivasyonlarını ve hedeflerini keşfetmelerine ve onlara yönelik en iyi yolu bulmalarına yardımcı olmayı hedeflerler.

Siz de bir yaşam koçu ile çalışmak ve yaşam koçluğu hizmeti almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir ya da daha detaylı bilgi almak için Yaşam Koçluğu yazımızı okuyabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago