DEHB Belirtileri Nelerdir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak genel anlamda dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellikten şeklinde bir kombinasyondan oluşur.

Dikkat Eksikliği

Dikkatsiz olan insanlar aklını tek bir şeye odaklamakta zorlanırlar ve sadece birkaç dakika sonra bir görevden sıkılabilirler. Bilinci odaklamak, rutin görevleri organize etmek ve tamamlamak için bilinçli bir şekilde dikkatini vermek zor, hatta kimi zamanlarda imkansız olabilir. Dikkat eksikliği olan insanlar genellikle bir şeyleri izlerler ve izledikleri şeyleri kolayca unuturlar. Huzursuzluk, erteleme, yükümlülükleri hatırlama sorunları, toplantılar veya etkinlikler sırasında oturmakta sorun yaşama veya aynı anda birden fazla projeye başlama ancak bu projeleri nadiren bitirebilme gibi belirtiler en sık görülen dikkat eksikliği belirtileri olarak sıralanabilir.

Hiperaktivite Bozukluğu

Hiperaktif olan insanlar her an hareket halindedirler. Hiç oturamazlar ve sürekli etrafta dolanırlar ya da hiç durmaksızın konuşabilirler. DEHB olan çocuklar hareketsiz oturamaz ve sınıfta derslerine ya da verilen görevlere dikkatini veremez. Odanın içinde dolaşabilir, yerlerde oturabilir, ayaklarını kıpırdatabilir, aklınıza gelebilecek her şeyi kurcalayabilir ya da gürültülü bir şekilde kalemle oynayabilirler. DEHB olan ergenler ve yetişkinler ise kendilerini bulundukları ortamda oldukça huzursuz hissedebilirler.

Dürtüsellik

Dürtüsel insanlar, harekete geçmeden önce düşünemezler. Sonuç olarak, soruların cevapları veya yorumlar konusunda uygunsuz durumlara yol açabilir veya hiç sağına soluna bakmadan bir sokağa girebilir. Dürtüsellikleri, istedikleri şeyleri beklemeleri veya oyunlarda yer almaları gibi durumları zorlaştırabilir. Başka bir çocuğun oyuncağını alabilir veya üzüldüklerinde saldırgan olabilirler. Genellikle arkadaş edinme ve arkadaşlık kurmak konusunda oldukça zorlanırlar.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB), sıklıkla öğrenme güçlüğü, depresyon, anksiyete, davranış bozukluğu gibi başka problemlerle birlikte görülür. Bazı DEHB semptomları da diğer rahatsızlıklarla örtüşebilir. Dikkat Eksikliği ve Anksiyete Arasındaki İlişki başlıklı yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Siz veya çocuğunuz DEHB belirtileri gösteriyorsa, bunu değerlendirmek zor olabileceğinden, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve benzeri sorunları teşhis etme ve tedavi etme konusunda deneyimli bir doktora göründüğünüzden emin olun. Uzman doktorlardan gerekli tıbbi desteği aldıktan sonra DEHB ile ilgili ek destekler almak isterseniz Dikkat ve Odaklanma Eğitimi başlıklı yazımıza göz atabilir ve dilerseniz İzmir, Muğla, Denizli ve Antalya için randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago