Categories: DEHBDisleksi

Disleksi Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuğunuzda disleksi varsa, birkaç farklı tedavi ve destek okuma ve yazma yeteneğini geliştirebilir. Bu programlar aynı zamanda çocukların okuldaki akranlarına yetişmeleri konusunda da yardımcı olur.

Çocuklar küçük yaşta tedaviye başladıkları zaman, başarı şansları da yükselir. Ancak, disleksi olan yetişkinler bile doğru yardımı alarak becerilerini geliştirmeye devam edebilirler.

Disleksi tedavileri her kişiye yönelik olarak uygulanabilir. Çocuğunuzun kendine özgü ihtiyaçlarını karşılayan bir program geliştirmek için bir veya daha fazla uzmanla birlikte çalışma yapması gerekebilecektir.

Disleksi Testleri

Çocuğunuzu doğru disleksi programı ile eşleştirmek için, bir doktor veya eğitim uzmanı onun ne kadar iyi okuduğunu ve yazdığını görmek için belirli bir takım testler yapar. Bir eğitim psikoloğu, öğrenme sorunlarının depresyon veya Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) gibi sorunlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bulmak için testler yapabilir. Doğru bir tanı konduktan sonra, bir öğrenme planı oluşturmak için çocuğunuzun doktoru, öğretmeni ve eğitim uzmanlarıyla birlikte çalışabilirsiniz.

Okuma Güçlendirme Programları

Disleksi olan çocuklar, seslerle harfleri eşleştirmek ve anlamları ile sözcükleri eşleştirmek gibi konularda oldukça sorun yaşarlar. Okumayı ve yazmayı öğrenmede mutlaka yardıma ihtiyaçları olacağını unutmayın.

Çocuğunuz daha doğru okuma ve yazmayı öğrenmesi için Okuma Güçlendirme Programı faydalı olabilir ve bir okuma uzmanıyla aşağıdaki kazanımlar için çalışabilir:

  • Harfleri ve kelimeleri seslendirme
  • Daha hızlı okuma
  • Ne okuduğunu anlama
  • Daha net yazma

Disleksi olan çocuklara yönelik birkaç okuma programı vardır. Bunlar:

Orton-Gillingham:

Bu, çocuklara harflerle sesleri nasıl eşleştireceklerini ve harf seslerini sözcüklerde tanımalarını adım adım öğreten bir tekniktir.

Çok Boyutlu Eğitim:

Çocuklara yeni beceriler öğrenmek için tüm duyularını (dokunma, görme, duyma, koku alma ve hareket etme) nasıl kullanacaklarını öğretir. Örneğin, çocuğunuz hecelemeyi öğrenmek için parmağını zımpara kâğıtlarından yapılmış harflerin üzerinden geçirebilir.

Disleksi Tedavisi için Daha Fazla Yardım

Çocuğunuzun okuluyla, benzersiz öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için yardım alma hakkında konuşun. Bu çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve okulun onları karşılamaya nasıl yardım edeceği konusunda yol haritası belirlemenizi sağlar. Siz ve okul, çocuğunuzun gelişimine bağlı olarak her yıl bir eylem planı uygulayabilir ve güncelleyebilirsiniz.

Disleksik çocuklar için ekstra yardım şunları içerebilir:

Özel Eğitim:

Bir öğrenme uzmanı veya okuma uzmanı, sınıfta veya okuldaki ayrı bir odada, bire bir veya grup oturumları yapabilir.

Okul İçi ve Okul Dışı Öğrenme Alanları

Çocuğunuz için okulu kolaylaştırmak adına ihtiyaç duyduğu özel hizmetlerden destek alınabilir. Bunlar arasında sesli kitaplar, sınavları bitirmek için fazladan zaman veya bir bilgisayardan veya kitaptan yüksek sesle çıkan kelimeleri okuyan bir teknoloji olabilir.

Okul çocuğunuzun öğrenebileceği tek yer değil. Ayrıca evde okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzla bulduğunuz her fırsatta okuyun. Ona sorun yaşadığı kelimeleri söylemesi konusunda yardımcı olun.

Disleksi Olan Çocuklar için Öğrenme Stratejileri

Bu ipuçları, hem çocuklara hem de yetişkinlere disleksi ve okuma problemleri konusunda yardımcı olabilir:

  • Dikkatinizi dağıtmadan sessiz bir yerde okuyun.
  • CD ya da bilgisayardaki kitapları dinleyin ve kayıt ile birlikte okuyun.
  • Okuma ve diğer görevleri daha yönetilebilir küçük parçalara ayırın.
  • İhtiyacınız olduğunda öğretmeninizden veya biz uzmandan ilave yardım isteyin.
  • Disleksili çocuklar veya yetişkinler için bir destek grubuna katılın.
  • Bol dinlenin ve sağlıklı beslenin.

Çocuğunuz büyüdükçe, disleksiyi nasıl yöneteceğini öğrenir. Bir öğrenme bozukluğu, okul hayatını, üniversiteye gitmesini veya daha sonra başarılı bir kariyere sahip olmasını engellememelidir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago