Categories: Disleksi

Disleksi Ebeveyn Rehberliği

Çocuğunuzun disleksi olduğunu öğrendiğinizde, doğal olarak, ona yardım etmek için elinizden geleni yapmak istersiniz. Ancak biraz araştırdığınızda çok sayıda farklı fikirle karşılaşabilirsiniz. Bu da Disleksi Ebeveyn Rehberliği için nereden başlamanız gerektiği sorusunun cevabına ulaşmayı zorlaştırabilir.

Başlamanın en iyi yollarından biri, öğrenme güçlüğü hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinmektir. Çocuğunuz için ne kadar çok şey yapabileceğinizi gördüğünüzde, bazı korkularınızı hafifletebilir ve bu durum disleksi olan çocuğunuz için daha bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. Ancak psikoloğunuz tarafından sağlanan bilgiler gibi bu bilgi kaynaklarının güvenilir olduğundan emin olun .

Daha sonra, tüm doğru hizmetlerin ve kaynakların yerinde olduğundan emin olmak için çocuğunuzun okuluyla birlikte çalışmak isteyeceksiniz. Çocuğunuz için Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı oluşturulmasına yardımcı olan bir destek ekibi bulunmalıdır. Bu, sınıfta bulunma ve öğrenmeyi kolaylaştırmak için ek destek sağlayacaktır. Çocuğunuzun öğrenmesini desteklemek için öğretmenlerin niteliklerini sorabilir ve disleksik öğrenciler için tasarlanan okulları araştırmak isteyebilirsiniz. Yaz ya da hafta sonu okuma güçlendirme programlarını araştırabilirsiniz. Ne kadar erken başlarsanız, çocuğunuz için o kadar iyi olur.

Ve sonra yapılması gereken günlük şeyler var – sadece öğrenmeyi ve okul çalışmasını değil, çocuğunuzun öz güven geliştirmesini de destekleyebileceğiniz birçok yol. Diğer çocuklara kolay gelebilecek bir şeyle mücadele etmek çocuğunuz için oldukça zor olabilir. Bu, karşılaşabileceğiniz en zor durumlardan birisidir. Okul çalışmaları ve günlük rutinler konusunda doğru adımlar atmanız gerekir, ancak sürekli sevgi, destek ve sabır gösterdiğinizden de emin olmalısınız.

Okumayı Güçlendirme

Her çocuk benzersizdir ve farklı şekillerde öğrenir, bu nedenle çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönleri hakkında bildiğiniz şeyleri kullanın. Okumayı güçlendirme için Mükemmel bir yol ya da yöntem yok, ancak bütün yöntemler genellikle çok fazla pratik, rutin, sevgi ve destek içermelidir. Uzmanlardan, kazanımları evde pekiştirmek için okuma programları ve stratejileri hakkında bilgi almayı unutmayın.

Çocuğunuzun okumasını desteklemenin birçok yolu vardır. Bu fikirlerden bazılarını deneyin:

  • Sesli kitapları dinleyin ve çocuğunuzun sesli kitapla birlikte okumasını sağlayın.
  • Sakin ve sesli bir şekilde yalnız başına okuması için biraz zaman harcadığından emin olun.
  • En sevdiği kitapları yeniden okuyun. Bu sizin için biraz sıkıcı olabilir, ama onun öğrenmesine yardımcı olur.
  • Birlikte sırayla sesli kitap okumak.
  • Birlikte okuduğunuz hikayeler hakkında konuşmak ve “Bundan sonra ne olacağını düşünüyorsun?” Gibi sorular sormak.
  • Okuma pekiştirme çalışmaları için okul kitaplarını da kullanabilirsiniz, ancak çizgi romanlara da dalabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun ilgilendiği veya heyecanlandığı şeyleri okumak onun için motive edici olabilir.

Bütün bunların yanında disleksi olan çocuğunuza destek olabilmek için kendi başınıza da okumak zorunda olduğunuzu unutmayın. Bir rol model olarak hareket edecek ve okumanın keyifli olabileceğini çocuğunuza göstereceksiniz. Çocuğunuz sessizce okurken, siz de aynısını yapabilirsiniz.

Öğrenmeyi eğlenceli kılın.

Öğrenmeyi bir iş ya da görev gibi hissetmemesi her zaman yardımcı olur. Birkaç fikir:

  • Bir şeyler hatırlamaya yardımcı olmak için şarkılar, şiirler ve hatta danslar hazırlayın.
  • Kelime oyunları oynayın.
  • Çocuğunuz daha küçükse, tekerlemeler kullanın ve kafiyeli oyunlar oynayın.

Okul Çağı

Çocuğunuzun okuluyla yakın ilişki içerisinde olun. Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu hizmetleri almak için yetkilileri zorlamanız gerekebilir. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayan ve ilerlemenizi izlemenize yardımcı olacak bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı oluşturmak için okulla birlikte çalıştığınızdan emin olun.

Teknolojiyi Kullanın

Tabletler, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar, çocuğunuz büyüdükçe yardımcı araçlarınız olabilir. Çevrimiçi sözlükler, yazım denetimi ve metinden sese çevirme yazılımları çocuğunuzun gelişiminde büyük bir fark yaratabilir.

Okul çalışmalarını düzenli tutun

Organize olabilmek disleksi olan bir birey için oldukça zordur. Çocuğunuzun büyük görevleri küçük parçalara bölmesine yardımcı olun. Ardından, okul çalışmalarını takip etmek için bir sistem üzerinde birlikte çalışın. Örneğin, ev ödevleri ve ders notları için farklı renkli klasörler veya tarihleri takip etmek için dev bir takvim kullanabilirsiniz. Daha büyük çocuklar için akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar da yardımcı olabilir.

Duygusal destek

Ebeveynlikle ilgili birçok zorlukta olduğu gibi, sağlam, sabırlı ve olumlu olmak faydalıdır. Ayrıca çocuğunuza okul dışında bir şeyler yapması için zaman vermek istersiniz. Her şey yolunda giderse, okul dışında bir şeyler yapmak ikinizi de yıpratabilir. Ayrıca, çocuğunuzun sadece disleksiden ibaret olmadığını, yetenekli ve akıllı olduğunu birçok yönden fark etmesini isteyebilirsiniz.

Ayrıca:

  • Başarılarını kutlayın. Bir projenin sonunda veya büyük bir testten sonra birlikte eğlenceli bir gün geçirin.
  • Mükemmel olmasını beklemeyin. Çoğu zaman, olması gerekene yeterince yakın bir başarı, büyük bir başarıdır.
  • Çocuğunuzun disleksinin ne olduğunu anlamasına yardımcı olun. Bunun onun hatası olmadığını bilmeli ve birlikte mücadele edeceğinizden emin olmalıdır.
  • Çocuğunuzun iyi olduğu ve zevk aldığı aktiviteler yapmasına izin verin. Bu, aktiviteleri okul ödevleriyle dengeleyebilir.
  • Çocuğunuzun gücünü ve becerilerini övün. Öğrenme konusunda sergilediği mücadelenin tek odak noktası olmasına izin vermeyin
  • Çocuğunuza, Albert Einstein’dan Whoopi Goldberg’e kadar, fazlasıyla yetenekli birçok insanın disleksi olduğunu (veya yaşadığını) hatırlatın.
  • Ona sık sık “Seni seviyorum” deyin.
  • Ayrıca konuşurken doğru tonu ayarladığınızdan emin olun. Çocuğunuzun disleksi problemi sizin için zor olabilir, ancak sizin olumlu tavrınız ona fazlasıyla destek olacaktır.

Disleksi ve Okuma Problemleri ile ilgili detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago