Categories: Yaşam Koçluğu

Yaşam Koçluğu Nedir? Ne Değildir?

Yaşam Koçu olarak sizin işiniz, engeli öğrenmeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Bunun danışanlarınıza bir öneride bulunmakla ve ya bilgi donanımınızı zorla kabul ettirmekle hiçbir bağlantısı yoktur. Yaşam koçluğu, yeni engeller eklemekle değil, hali hazırda olanları ortadan kaldırmakla alakalıdır. Danışanlarımızın hayatlarının bütün kısımlarında dengelemeye odaklanın. Danışanlarınızın kendi sorunlarını çözmek için ihtiyaçları olan bütün kaynaklara sahip olduğuna ve işinizin bunun gerçekleşmesinin önünde engel olan sorunları ortadan kaldırmalarına yardım etmek olduğuna inanın.

Yaşam koçluğunun tavsiyede bulunmakla kesinlikle hiçbir bağlantısı yoktur ve cevabı bildiğinizde bunu yapmak sizin için zorlayıcı olabilir. Hemen hemen çoğu zaman cevabı da bileceksiniz. Gücünüz, müşterilerinizin cevaplarını kendilerinin bulmalarına yardımcı olmak amacını hedefler.

Bu, koçlar için iyi bir haber. Çünkü tavsiyede bulunmak gözüktüğü gibi basit değildir. Tavsiyede bulunma yolu büyük sorumluluklar taşır. Çoğu zaman bir cevap vermeniz gerektiğini düşünürseniz, çok stres altında kalırsınız ve gereksiz sorunlar yüklenirsiniz.

Koçluk bilgi birikimi ve ya bilgiyi danışanlarınıza zorla onaylattırmakla da ilgili değildir . Danışanlarınıza bir şeyi nasıl yapması gerektiğini söylemek için duyduğunuz isteğe hakim olmak zorundasınız . Çok iyi bir koç , cevapları danışanlarından, onlara kendilerini kendi potansiyellerini ortaya çıkartmasının doğru yolunu gösterirken alır. Bu kulağa tuhaf gelebilir ama danışanlarımızın istekleri olan bütün kaynaklara sahip olduğuna gerçekten inanıyorsanız, bu neticede yapmanız gereken tek şey güzel etkili neticelere giden en iyi seçeneği bulmalarına yardımcı olmaktır. Danışanlarınızın daima kendi sundukları fikirilere ve planlara fazla bağlı olacaklardır.

Yani yaşam koçluğu kolaydır. Tek yapmanız gereken, danışanlarımızın hayatlarının her alanında dengeye ulaşmalarına yardım etmeye odaklanırken, var olan sıkıntıları,yenilerini eklemeden sorunu ortadan kaldırmaktadır.

Engeller her danışan için ve aynı süreçte her koç için değişkenlik gösterir. Koçluğu bu kadar eğlenceli ve zorlu hem zorlu hem de fırsatlarla dolu yapan bu farklılıklardır. Danışanlarınızın çok iyi olma hedeflerini gerçekleştirmelerini engelleyen her şey engeldir. En büyük engel, danışanlarımızın inanç sitemleri olacaktır.

İsyankarlara isyan etmek! İsyankarların yapmak istedikleri ama size taahhütte bulunur bulunmaz başarmayarak size tepki vermek için yakıcı bir arzu duydukları pek çok şey vardır. İlginç ama gerçek. Bunu biliyorum çünkü ben de geçmişte kendime karşı isyankardım. Yaşam koçuma bazı işleri başarmayı vaad eder, sonra onları kasten yapmazdım bu yıkıcı özellikle başa çıkmak için büyük bir sitem üzerinde çalıştık. Sadece bir yada iki işi vaad edecektim ama istersem daha fazlasını yapabilecektim. Aynı süreçte , hiç bir şey yapmamayı da seçebilirdim. Bu bende, hiç birşeyler yapmaya zorlandığım hissi olmadan yapma özgürlüğü yarattı. Pazar günümü yazmak gerektiğini hissetmek yerine yazarak geçirdiğimde bu tekniği hala kullanıyorum.

Yaşam koçluğu bir takım sorunları ve engelleri ortadan kaldırmak ve danışanlarımızı hedeflerinin ve özlemlerinin olmasını başarmasında önündeki bariyerler olarak algıladıkları şeylerin ötesine geçmeye teşvik etmekle alakalıdır. Danışanlarımızdan en iyi sonucu almak be günlük hayatlarındaki engelleri tespit etmelerine yardım etmek için iletişim yeteneklerini kullanmakla alakalıdır. Hedef onlar için denge ve tatmin duygusuyla dolu bir yaşantı yaratmaktadır. Diğer herkes danışanlarımızın deli, kötü veya üzgün olduğunu düşündüğünde, sizin onlar için o konumda olmanızdır. Sizin koç olarak, yardım edebileceğinizi bilmektir.

“Yaşam Koçluğu Nedir? Ne Değildir?” başlıklı yazımıza size yaşam koçluğu ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Yaşam koçluğu süreci ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Yaşam Koçluğu Ne İşe Yarar? yazımıza göz atabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago