Categories: Yaşam Koçluğu

Yaşam Koçluğu Nedir? Yaşam Koçu Ne Yapar?

İlk olarak “Yaşam Koçluğu Nedir?” sorusuna cevap vererek başlayalım; Yaşam koçluğu bir kariyerdir, etik bir meslektir. Yaşam koçu, danışanlarının hayatlarını tüm alanlarında faydalı ve ölçülebilir neticelere ulaşması için bağlanma gücünü kullanır. Yaşam koçluğu, yaşamı dengeleme ve uyumlu bir vaziyete getirme gücüne sahip bir süreçtir.

Geleneksel koçluk, özele inme eğilimi taşıyan bir yaklaşım benimser. Bu, koçun bir meslekte yada tek bir alanda uzmanlaştığı anlamına gelir. Bu konu hakkında örnek vermek gerekirse, fiziksel koçlar yada spor koçları genellikle o meslekten gelen bireylerdir. Profesyonel olarak para kazanan kişiler veya sporcular olarak başarılarını sergilemişlerdir. Tenisteki en iyi oyuncuların en iyi koçları da bizzat profesyonel tenisçidir.

Futbol da bu modeli örnek alır. Büyük liglerde koçların hemen hemen hepsi futbol alanından gelirler. Bunlar geleneksel koç tiplerine örnektir. Fiziksel antrenman programlarını yaratırlar ve müşterilerine buna göre koçluk yaparlar. Gereken beceri hakkında uzmanlık ve deneyim sahibidirler. 1980’lerde, iş koçları yönetim yada mali danışmanlar adı altında ortaya çıktılar. Bunlar, normal süreçlerde karlar azaldığında işe alınan, iş hayatında uzman bireylerdir. Şirketler yeniden yapılanma sürecinden geçerken yada piyasaya yeni bir ürün getirdiklerinde araya girerler. Örneğin şirket, eksik bazı beceriler tespit etmiştir ama işe sürekli bir personel almayı ihtiyaç olarak görmüyordur, o zaman bu koçlar geçici bir süre işe alınır. Yönetim danışmanları, eylem planının en aza yüzde 75’ine yardımcı olurlar. Benzer ya da daha fazla oranda bir yardım spor koçluğu rölünde vardır. Günümüzde iş dünyasında yaygın olarak görülen yönetici koçluğu da şirketler tarafından tercih edilebilmektedir.

Yaşam Koçluğu Nedir?

Yaşam koçluğu ise bunun tersidir: Eylem planının üzerinden en az yüzde 75’i danışanlardan gelir. Belirli bir kategoriden bir uzman, yaşam koçluğu yapabilir ama gerekli yetkinlikler hakkında bir uzman kişi, yaşam koçluğu yapabilir ama gerekli yetenekler hakkında özel bilgi birikimi olmayan kişide bu işi aynı derecede etkili bir biçimde yerine getirebilir. Aslında , en başarılı yaşam koçlarından kimileri, müşterilerinin uzmanlık gösterdiği yönlerde bilgi sahibi değildir.

Müşteriler gereğinden azını yapma isteğindedirler çünkü istekleriyle değer sistemleri arasında zıtlaşma vardır. Rehberlik için, bu değerler ve inançlar sistemine bağlıdırlar, oysa bunların hemen hemen hepsi çocukluklarında gelişmiştir ve erişkin dönemlerinde artık işlerine yaramaz. Yaşam koçluğu ilginizi çekiyorsa ve siz de kendinizi geliştirmek ya da kariyerinize yeni bir yön çizmek istiyorsanız Üniversite Onaylı Yaşam Koçluğu Sertifikası yazımızı inceleyebilirsiniz.

Peki Yaşam Koçu Ne Yapar?

Yaşam koçu sonuçlara odaklandığında ve danışanlarının bunları basitçe tanımlamasını ve istediğini sağladığında, ve müşterilerine er geç inançlarını ve değerlerini incelemerinde yol gösterebilir.

Müşterilerinin inançlarını ve değerlerini incelemelerinde yardımcı olabilir. Olumsuz yada istenmeyen inançlarda ve değerlerde meydana gelen farklılıklar, neticelerin elde edilmesini hızlandırabilir fakat meydana gelen farklılıklar ancak sağlam bir çalışma ilişkisi oluşturduktan sonra ve özenle ilgilenilmelidir.

Danışanı ile geçirdiği ilk seanslarda sonuçlardan başka şeyler üzerine odaklanan ve elde etmesini sağlandığında, müşterilere er geç anlatmasını ve istediğini sağlaması halinde yol gösterebilir.

Yaşam Koçluğu Süreci Nasıl İşler?

Yaşam koçunun esas rolü, danışanına imkan tanımak ve onu kuvvetlendirmektir.Danışanlar bir faaliyete ikna olduklarında, kendilerini onu yapmaya adarlar. Bu anlaşma danışanın kimliğiyle güçlü bir şekilde bağlıdır. Yaşam koçu küçük bazı dokunuşlar ile bu gücü harekete geçirir. Yaşam koçluğu süreci ile ilgili detaylı bilgi için Yaşam Koçluğu Ne İşe Yarar? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaşam koçluğu, danışanlarına hayatlarının her alanında yardım eder. Spor koçluğu ya da iş danışmanlığından farklı olarak birleşmiştir ve danışanın hayatının her boyutunda göz önünde bulundurur. İş, kariyer ,sağlık,sosyal ilişkiler , zenginlik ve yapmakta olduğu görevleri değer buna dahildir.

Danışanlar işte aşırı performanslı ve başarılı olduklarında ama sağlıklarına önem vermediklerinde, ülser veya ciddi hastalıklara yakalanabilirler.

Yaşam koçluğu hizmeti, koç ile müşteri arasında bir karşılıklı bağımlılık ilişkisidir. Bu, dürüstlüğe, saygıya ve yaşam koçunun müşterinin sınırsız potansiyeline tereddütsüz inancına dayanan bir ilişkidir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago