Categories: Ders ÇalışmaSınav

Yeni Nesil Sorular için Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Günümüzde git gide zorlaşan sınav sistemi ve değişen soru tarzları, başarılı olmak isteyen öğrencilerin verimli ders çalışma teknikleri konusunda kendilerini geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Özellikle Lise Giriş Sınavı (LGS) ve TYT-AYT olmak üzere iki bölümden oluşan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) artık tamamen yeni nesil soru tarzına uygun şekilde hazırlanıyor. Matematikte 2+2 halen dört ediyor tabi ki ancak sorulan soruyu anlama ve yorumlama becerisi konusunda kendinizi geliştirmeden cevaplayabilmeniz neredeyse imkansız. Bu yazımızda sizlere yeni nesil sorularda başarılı olabilmek için verimli ders çalışma teknikleri konusunda bilgiler vereceğiz.

Verimli ve Aktif Ders Çalışma Nedir?

Verimli ders çalışma; düşünme, analiz etme, konunun tüm yönlerini araştırma ve açıklama getirme faaliyetidir. Öğrencinin ders çalışma konusunda ortaya koyduğu çaba oranında anlayışı artar, bilgiler zihnine yerleşir.
Ancak ders çalışmada pasif okumayla yetinen kimsenin durumu, el becerisi gerektiren bir sanatı öğrenirken elini başka bir şahsın hareket ettirip yönlendirmesine bırakan kimsenin durumuna benzer.

Öğrenci dersine çalışırken kendisine şu tür soruları yöneltmelidir:

  • Yazar bu ifadeden ne kastediyor?
  • Bu düşünceyi kendime has bir üslup ile nasıl ifade edebilirim?
  • Bu paragraftaki ana fikir nedir?
  • Şu noktayı iyice anladım mı?
  • Bu düşüncenin içeriğini özetleyebilir miyim?

Çalışılan dersin iyice öğrenilmesine, sonra kolayca hatırlanmasına yardımcı olan bir takım aktif ders çalışma üslup ve yöntemleri vardır. Sınavlara hazırlık sürecinde ve yeni nesil soruları çözebilmek için bu yöntemlerin bilinmesi ve uygulanması öğrenci için faydalıdır.

Tecrübeler az bir zaman ve çabayla dersi daha kolayca anlama ve kavramayı garantileyen yöntemlerin
varlığın ortaya koymuştur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Aralıklı Ders Çalışma Tekniği

Bu yöntemde öğrenci ya ders çalışırken belli aralıklarla, örneğin her bir saatte beş dakika gibi dinlenerek zihin ve vücut dinamizmini yenileyecek; ya da kesintisiz çalışma yöntemini takip edecektir. İkincisinde öğrenci uzun saatler boyunca, dersler ve konular arasında ara vermeksizin, derslerini bitirene kadar çalışır.

Oysa deneyler belli zaman dilimlerine bölüştürülmüş çalışmanın genel olarak tek bir zaman dilimindeki yoğun çalışmadan daha verimli olduğunu ortaya koymuştur.

YKS ve LGS’de başarı için Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Psikolojide, aralıklı ders çalışmanın şu nedenlerden ötürü daha isabetli olduğu tespit edilmiştir:

  1. Kesintisiz yoğun çalışma, çoğu zaman yorgunluğa veya bıkkınlığa ya da ders çalışma isteksizliğine yol açar.
  2. Oysa öğrencinin bir süre çalışmayı bırakması, tekrar çalışmaya başladığında daha istekli ve dikkatli
    olmasını sağlar.
  3. Yoğun çalışmayla öğrenilen bilgilerin diğer şekilde öğrenilenlere oranla daha çabuk unutulduğu görülmüştür.
  4. Kısa süreli dinlenmelerin bilgileri öğrencinin zihnine daha iyi yerleştirdiği belirlenmiştir.

Ancak ders çalışma surelerinin uzunluğu ve dağılımının öğrencinin yaş ve tecrübesine, dersin türüne
bağlı olduğunu unutmayalım. Ama yine de (daha önce açıkladığımız gibi), zaman aralıklı ders çalışma genel olarak daha iyi ve daha verimlidir.

Bütüncül Ders Çalışma Tekniği

Bütüncül ders çalışma yöntemi ders kitabının, bir çok konu içermesine rağmen baştan sona tekrar tekrar okunarak, sonunda düşüncenin bir bütün olarak incelenmesi, belki daha sonra ezberlenmesi esasına dayanır.

Parçalı ders çalışma yöntemi ise, kitabın -her biri bir bütün teşkil etmese de- bölümlere ayırıp bunların her birinin teker teker ele alınarak çalışılması veya ezberlenmesi esasına dayanır.

Öğrenciler hep şöyle sorarlar: Çalışacağı dersi bölümlere ayırıp, her birini teker teker iyice öğrenmek,
sonunda bu bölümleri bir araya getirmek mi iyidir, yoksa konuları ayırmaksızın bir bütün olarak ele alıp çalışmak mi iyidir?

Cevaben deriz ki; her iki yöntemin iyi yönleri de, eksik yönleri de vardır. Dikkat edilmesi gereken iki
yöntemin kullanım alanlarının farklı olduğudur. Bu yöntemlerin kullanımı dersin uzunluğuna ve türüne, zorluk ve kolaylığına, öğrencinin yaş, zeka ve deneyimine bağlıdır.

Tecrübeler, dersin uzun veya zor olmaması, konuların tabii bir bütünlüğünün veya mantık zincirlemesinin bulunması durumunda bütüncül çalışmanın daha iyi olacağını ortaya koymuştur. Çünkü ancak bu yöntemle öğrenci konular arasındaki önemli ilişkilerin farkına varabilir. Ancak ders çok uzun veya çok zor olduğunda, konuların her birinin doğal bir bütünlük oluşturacak şekilde parçalara ayrılması, sonra her konunun teker teker ele alınarak çalışılması tercih edilebilir.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri ile Sınavlarda Başarıyı Yakalayın

Ancak bütüncül yöntemin zeki ve erişkin yaştaki insanlar açsın dan özel bir değeri vardır. Çünkü bunlar konular arasındaki önemli ilişkileri bulma ve dersi bir bütün olarak anlama yeteneğine sahiptirler.
Söz konusu durum şiir için de geçerlidir. Şiir kısaysa bir bütün olarak, uzunsa parçalara ayrılarak ezberlenmelidir.

Bununla beraber bütüncül yöntem çocuğa uygun olmayabilir. Çünkü o bir şeyler öğrendiğini hissetmeyi arzular. Konunun tümünün bitmesine tahammülü yoktur. İşte parçalı yöntem ona bunu hissettirir ve sürekli ne kadar yol kat ettiğini gösterir.

Bize göre en iyisi, öğrencinin her iki yöntemin iyi yönlerini toplayıp esnek bir yöntem oluşturmasıdır. o
da şudur: öğrenci dersi önce bütün olarak ele alır ve konuları genel olarak öğrenir, Sonra zor konu ve kısımlarda yoğunlaşır ve onları teker teker iyice öğrenir. Daha sonra her kısmı bütüncül çerçevede bir araya getirir. Bu yöntem psikolojide, “geri dönüşlü parçalı yöntem” adıyla bilinir. Bize göre bu “salt parçalı yöntemden daha iyidir. Çünkü her iki yöntemi bir arada barındıran bu esnek yöntemle parçalı çalışılan, ezberlenen veya kıvranılan her bölümün bir önceki-öğrenilmiş-parçayla ilişkilendirilmesi mümkün olur.

Yeni Nesil Sorular için En Etkili Ders Çalışma Yöntemi

Yeni nesil soruları çözebilmek ve sınavlarda daha başarılı olabilmek için en etkili yöntem kendini dinleme tekniğini uygulamaktır. Gelin şimdi gayet kolay uygulanabilir olan kendini dinleme tekniğine birlikte göz atalım:

Kendini Dinleme Tekniği

Yeni nesil soruları çözme konusunda en çok başarıya ulaştıran bu verimli ders çalışma yöntemi ise öğrencinin çalıştığı dersten öğrendiği veya ezberlediği bölümü, çalışma esnasında veya bir süre sonra tekrar hatırlamaya çalışmasıdır. Bunun pek çok faydası vardır.

  1. Öğrencinin öğrendiklerini veya öğrenemediklerini, zorluğundan dolayı tekrar etmesini ve özel önem vermesini gerektiren konuları ortaya koyan bir test niteliğindedir.
  2. Öğrencinin biraz sonra konuyu kendine anlatacağını bilmesi, öğrenme aşamasında onun uyanık ve
    gayretli olmasını sağlar. Çünkü öğrencinin başarının tadını veya başarısızlığın açısını hissetmesi
    dersini daha mükemmel yapmaya iter.
  3. Bu metod öğrencinin kişisel dinamizmi üzerine kurulu bir yoldur. Dolayısıyla en iyi öğrenme ve çalışma tarzıdır.

Burada hatırlatalım ki, öğrenci kendi kendine dinletme eylemine ancak, konu belli oranda anlaşılıp kavrandıktan sonra başlamalıdır.

Bu yöntemi uygulamanın en iyi yolu kendine konuyla ilgili sorular yöneltmek veya ezberlenilen ya da
kavranılan konunun özetini yapmaktır.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago