Categories: LiderlikMotivasyon

Lider Olarak İnsanları Nasıl Motive Edersiniz?

Vizyonunuzun benimsendiğinden ve gerçekleştirildiğinden emin olmak için, etrafınızdaki -ilerlemenize yardımcı olacak veya süreci engelleyebilecek- insanlara dikkat etmelisiniz. Liderlik yapmanın ve vizyonunuzu gerçekleştirmenin politik ve kişisel yönlerini ihmal etmemelisiniz.

Her Şeyden Haberdar Olun

Örgütünüzde nelere karşı uyanık olmanız gerekir? Önemli değişiklikler yapmak isteyen her lider çevresine karşı uyanık olur, dünyasının değişen politikalarını anlar ve oluşan ittifaklardan haberdardır.

Sizi kimin engelleyebileceğini, kimin yardımcı olabileceğini iyi bilin. Size herhangi bir şekilde örneğin gereksinim duyduğunuz kaynaklara ulaşımınızı engelleyerek – direnebilecekleri tanımak için – gereken zamanı ayırın. Bu tip sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı planlayın. Coşkulu bir şekilde arkanızda olmayan ya da bir nedenden dolayı sizi ve vizyonunuzu bir tehdit olarak gören, kilit konumlardaki insanları yanınıza çekmeye çalışın.

Örgütünüzde ve yarardaşlarınız arasında geniş bir koalisyon oluşturun. Etkin bir lider ikna gücü yüksek bir iletişimci olmalıdır. Özellikle koalisyonlar oluştururken bu beceri çok işe yarar. Örgütünüzün tüm kademelerinde, hatta daha ötesinde (örn. tedarikçiler, şirketiniz için fason iş yapanlar, müşteriler) sizinle işbirliğine gidecek insanlara gereksiniminiz olacaktır.

Önemli rollere atayacağınız kişileri dikkatli seçin. Kilit konumdaki insanlar rollerini yerine getirebilecek beceride ve sizin vizyonunuza sadık olmalıdır. İnsanları sarsmak için dramatik ya da gözü kara bir şeyler yapın. Önemli değişiklikler yapacaksanız, herkesin ne olup bittiğini anladığına ve olaya katıldığına emin olun. Söz gelimi şirketin organizasyon yapısını değiştiriyorsanız bunu çabuk ve adil bir şekilde yapın.

Ya da gerekiyorsa, önce küçük adımlar atın. Ayni anda birden fazla büyük değişikliği gerçekleştiremeyebilirsiniz. Teknik ya da politik engeller çıkabilir. Ancak başarılı küçük değişiklikler bile, sizin doğru yolda olduğunuzun göstergesi olacaktır. Sizi vizyonunuzu gerçekleştirmeye götüren her hareket bir artı olarak alınmalıdır.

İpucu: Grup içindeki aykırı sesleri koruyun. Onlar genellikle görevin yerine getirilmesinde yeni ve daha iyi fikirlerin kaynağıdır.

Liderlik ve Motivasyon Teknikleri

İnsanlarınıza özen gösterin

Grubunuzdaki -bu grup ister bir şirket, ister bir bölüm ya da ekip olsun- insanlar vizyonunuza ulaşabilmeniz için kritik önem taşır. Onları motive etmek, onlara özen göstermek ve yönetmek sizin birincil görevinizdir.
Yanınızda olduklarına emin olun. İnsanlarınızın vizyonunuzu, üstlendiğiniz misyonu ve yol boyunca atılacak adımların anladığına eminseniz, ortak girişiminizin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini onlara hissettirin. İnsanlarınızın yaptıkları şeyden heyecan duymasını sağlayın.

Liderlik becerileri konusunda kendinizi geliştirmek için https://www.sayginnlp.com/liderlik-egitimi/ liderlik eğitimi içeriğimize göz atabilirsiniz.

Değişime karşı dirençle karşılaşmaya hazır olun.

Çoğu insan, daha iyiye götüreceğini bilse bile, değişimi sevmez. Bu değişim korkusunu yok saymaktansa, onunla yüzleşin ve açıkça başa çıkmaya çalışın.

Başarıları takdir edin ve kutlayın.

Ve sonuna kadar başarıları kutlamaya devam edin. Kutlamalar büyüklü küçüklü olabilir. Herkes için alkış, bir yemek ya da piknik, tişört ya da şapkalar insanların keyfini yerine getirecek her şey işinize yarar.

İnsanları sürekli bilgilendirin.

İnsanlar kat edilen gelişmeler ya da çıkan sorunlar hakkında bilgilendirilmek ister ve bu onların motivasyonunu arttırır. Çalışanlarınızı son durumdan sürekli haberdar ederseniz, onlar da sorunlar çıktıkça bunları çözmeye yardım etmek için hazır olacaktır.

Vizyonunuza Sadık Kalın.

Sizin sadakatiniz gruptaki herkese örnek olacaktır. Hedeflere ulaşmak için sizin iyi bir motivasyonla sıkı çalıştığınızı görürlerse, size katılırlar.

İnsanları Cesaretlendirin

İnsanlarınızı kendi liderlik becerilerini geliştirmek için cesaretlendirin. Diğerlerini desteklemek ve onlara güvenmek muazzam yararlar getirebilir. Böylece hem onların sadakatini kazanırsınız, hem de deneyimli ve üretken çalışanlarınız olur.

Liderlik Becerileri ve Motivasyon

Güven dolu bir ortam yaratın

Güvene dayalı bir çalışma ortamı grup içindeki bireylerin bir ekip olarak kaynaşmasını sağlar ve böylece herkesin yararına olacak bir şekilde, vizyonu gerçekleştirme doğrultusunda beraber çalışmak mümkün olur.

Bu tür bir ortam yaratmak için:

  • Hiyerarşinin her basamağındaki, tüm çalışanlara saygı ve Özenle yaklaşın.
  • Herkesin fikirlerini ciddiyetle gözden geçirin.
  • Her zaman adil, nazik ve kibar olun.
  • Asla diğerlerini küçük düşürmeyin.
  • Dürüst olun. Hata yaptığınızı ya da bir sorunun cevabını bilmediğinizi itiraf edin,
  • Grubunuzu koruyun. Grubunuzun etrafına bir sınır çizin ve onları dış müdahalelere karşı savunun.
  • Gereksinim duyduğunuz kaynaklara ulaşmak için grubunuz adına mücadele verin, insanlarınızın hakkını ararken cesaret gösterin.
  • Birinin günah keçisi ilan edilmesine ya da haksız yere suçlanmasına katlanmayın.
  • Diğerlerinin profesyonel gelişimini desteklemek için her fırsatı kullanın.

Böyle bir ortamı yaratmak gerektirdiği fazladan çabaya değer, çünkü:

  • Ekip üyeleri arasında güveni artırır.
  • İnsanları, konulara odaklanabilmeleri için bir araya getirir.
  • Genellikle görevin yapılması için gerekli olan sürtüşmeleri kontrol edebilmenizi sağlar.
  • Karşılıklı saygı ve Özen ilkelerini canlı tutar.
  • Kişi değil, davranış odaklıdır.
  • Çalışanlara bir anlam verir.
  • Diğerlerinin profesyonel gelişimi için fırsat sağlar.
  • Olumlu tutumu destekler.
  • Ekip üyelerini korur.

Sonuçta insanlarınız size inanacak ve güvenecektir. İnsanlara liderlik yapmak ve vizyonunuzu gerçekleştirmek istiyorsanız, güvenilir olmak zorundasınız.

Liderlik tarzınızı insanlarınızın gereksinimlerine uyarlayın

Grup üyelerinizin farklı becerileri, gereksinim ve büyüme potansiyelleri olabilir. Onlarla uğraşırken esnek olun; onların kendilerine özgü gereksinim ve ilgilerine cevap vermeye çalışın.

  • Yeni bir beceri öğrenmekte olan insanlara dolaysız yaklaşın. Bu tür durumlarda insanların kesin talimatlara ve sürekli geri bildirime gereksinimi olur.
  • Beceri öğrenmekte ve hala deneyim kazanmakta olan insanları destekleyin. Bu tür durumlarda insanların hem yönlendirilmeye, hem de hata yapma özgürlüğüne ve yollarına devam etmeleri için cesaretlendirilmeye gereksinimi olur.
  • Son derece donanımı olmalarına rağmen öz güveni eksik olan insanları cesaretlendirin. Gelişmekte olan kapasitelerini fark etmelerine yardımcı olmak için onları olumlayacak şekilde destek verin.
  • Motivasyonu yüksek ve deneyimli insanlara bazı görevlerinizi devredin. Ama bunlar sadece sizin sevimsiz bulduğunuz işlerden ibaret olmasın. “Sınırlar zorlayacak” bir göreve atanmaya uzmanlık ya da kişisel deneyim açısından kimin uygun olduğunu belirleyin ve bu kişinin başarıya ulaşmak için gereksinim duyduğu özgürlüğü ve desteği ona sunun.
Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago