Categories: Yönetici Koçluğu

Yönetici Koçluğu Nedir? Yönetici Koçu Neler Yapar?

Yöneticiler ile çalışan koça, yönetici koçu (executive coach) denir. İngilizcesine baktığımızda execute fiili, gerçekleştirmek, uygulamak anlamına gelmektedir. Executive ise uygulatan, icra ettiren demektir. Bu noktadan bakıldığında, yönetici koçu, “icra ettiren” kişiler ile çalışmakta ve bir koç olarak bu noktada önemli sorumluluklar almaktadır. Executive kelimesini Türkçeye çevirirken yönetici demişiz; kelime yönlendirme kökünden gelmektedir. Bu durumda iki ayrı dilde bazı algılama farkları olmasını da doğal karşılamalıyız.

Yöneticiye verdiğimiz sorumluluklar ile icracıya verdiğimiz sorumluluklar farklıdır, Yüklediğimiz anlam bakımından da farklıdır. Yönetim becerileri üzerinde çalışacak bir yönetici koçu olarak da bu farkı bilerek işe başlamak gerekir. Yönlendirme; isin içine liderlik özelliklerinin de girmesine neden olmaktadır.

Bireysel ya da kurumsal olarak yönetici koçluğu desteği almayı düşünüyorsanız https://www.sayginnlp.com/yonetici-koclugu-egitimi/ içeriğimize göz atabilir ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu satırları okuduğunuza göre, ya bir yönetici koçusunuz, ya da olmak istiyorsunuz, Henüz bir yönetici koçu değilseniz, benim tavsiyem bunu ciddi şekilde düşünmenizdir. Çünkü dünyada kurumlar, yönetim becerileri ve liderlik açısından gelişmek için yönetici koçluğunu kullanmakta veya kullanmayı düşünmektedirler, 2013 yılında Stanford CSB Center for Lcadership Development and Research’ün yaptırdığı 2013 Yönetici Koçları Anketinde, araştırmaya katılan 200 CEO’nun % 33’ü koçluk desteği ya da eğitimi aldığını, %100’ü ise almak istediğini söylemektedir.

Yöneticiler için Koçluk Becerileri

Türkiye’de maalesef oranlar bu kadar ümit verici olmayabilir. 100’den fazla firma ile çalışan bir kurumun yöneticisi olarak, yöneticiler için koçluk becerilerinin etkilerinin bilindiğini, ancak yöneticilerin koçluğu daha çok, kendi altında çalışan yöneticiler için önerdiğini söyleyebilirim. Etkili yönetim becerileri için koçluk desteği ya da eğitimi alan ve uygulayan firmalar gelişim yarışında geriye düşmek istemeyen, küresel rekabete inanan firmalardır. Türkiye’de KOBİ’ler ikinci ve üçüncü nesillere geçtikçe modern koçluk tekniklerinin ve getirdiği yaklaşımların firmalarda daha fazla kullanılacağını ön görebilmek mümkündür.

Ücretlendirme açısından bakıldığında yönetici koçları yüksek ücret almaktadır. 2009 yılı Global Coaching Client Study’e göre yönetici koçları, 201 dolarla dünya ortalaması en yüksek seans ücreti alan koçlardır. Aynı rapora göre yöneticilik ve etkili yönetim becerileri alanlarıyla ilgilenen yönetici koçluğu (iş ve liderlik koçluğu ile birlikte aynı başlık altında), en fazla istenen koçluk türüdür. Aynı çalışmanın 2016 yılı raporuna göre ise, 2011’den 2015’e kadar kazançlar % 19 artmış ve dünya ortalaması yıllık kazancı 51 bin doları bulmuştur.

Eğer yönetici koçluğu eğitimi almak ve kariyerinize yönetici koçu olarak devam etmek istiyorsanız https://www.sayginnlp.com/yonetici-koclugu-sertifika-egitimi/ sayfamıza mutlaka göz atın.

Bu kadar para ödendiğine göre, “Yönetici koçluğuna değiyor mu?” sorusu akılara gelmektedir. 2009 yılı raporuna göre değiyor: Bireysel katılımcıların % 68’i ve kurumların % 86’sı  iyi bir yönetici olmak ve yöneticilik becerileri konusunda ustalaşmak için aldıkları hizmete “En az yatırdığım parayı geri alacak kadar etkili” demişler. Evet, yönetici koçluğu, yönetim becerileri konusunda işe yarıyor ve kişisel memnuniyet oranları yüksek çıkıyor. Tabi ki bilimsel ve etik kurallara göre yapılırsa…

Yönetici Koçu Olmak ve Yönetici Koçluğu Eğitimi

Yönetici koçluğuna kısa bir giriş yapmış olduğumuzu kabul ediyor ve bazı sorulara cevap arıyorum. Benimle birlikte misiniz?

  • Sahip Olması Gereken Yetkinlikler Nelerdir?
  • Yönetici koçu, kendisini nasıl yetiştirmelidir? Neleri öğrenmelidir?
  • Üzerinde çalışacağı alanlar nelerdir?

Sahip Olması Gereken Yetkinlikler Nelerdir?

Her yönetici koçu öncelikle koçluk eğitimi almış bir koç olduğu için, uluslararası koçluk otoriterilerinin kabul ettiği yetkinlikler şunlardır:

  • Yapıyı kurmak
    • Ahlaki temel kavramlar ve mesleki standartlara uymak
    • Koçluk anlaşmasını oluşturmak
  • İlişkiyi birlikte ve eş zamanlı yaratmak
    • Müşteri ile güven ve samimiyeti oluşturmak
    • Koçluk süreci ve varlığı
  • Etkili iletişim
    • Aktif dinleme
    • Güçlü sorular sorma
    • Direkt iletişim
  • Öğrenmeyi kolaylaştırma ve sonuçlar
    • Farkındalığı yaratmak
    • Hareketleri tasarlamak
    • Planlama ve hedef koyma
    • Gelişimi ve sorumluluğu yönetme

Yönetici koçluğu ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için https://www.sayginnlp.com/yonetici-koclugu/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago