Dikkat Eksikliğini Egzersizle Çözün

DEHB’nin işaretlerinden biri, huzursuzluk ve huzursuz davranışlar sergilemektir. Bu yüzden DEHB’li birçok çocuktan ne zaman oturmaları istense bunu yerine getirmekte zorlanır.

Bu huzursuz enerjiyi serbest bırakabilmeleri için dikkat eksikliği olan çocukların bol miktarda egzersiz yapması gerekir. Araştırmalar, aktif kalmanın sadece DEHB olan çocukların enerjilerini atmasını sağlamak değil, aşağıdaki konularda da yardımcı olabileceğini doğrulamaktadır:

Uyarıcı ilaçlar ve danışmanlık gibi geleneksel DEHB tedavileri ile birlikte, düzenli kondisyon, çocuğun DEHB belirtileri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Sağlık uzmanları, çocukların her gün ortalama 60 dakika düzenli egzersiz programı yapmasını tavsiye etmektedir. Dikkat eksikliği için egzersiz programı olarak yüzme, futbol, basketbol, dans gibi fiziksel aktivitelerden hangisinin seçildiğinin bir önemi yok.

Dikkat Eksikliği için Egzersiz Programı

Ancak dışarıda olmanın ve doğada zaman geçirmenin bazı çocukların DEHB semptomlarını sakinleştirebileceğine dair kanıtlar var. Bir çalışmada, parkta sadece 20 dakikalık bir yürüyüş bile DEHB olan çocukların daha iyi konsantre olmalarına yardımcı oldu.

Egzersiz ve Beyin

Egzersiz sadece kasları güçlendirmek için iyi değildir. Beyni de formda tutmaya yardımcı olabilir.

Çocuklar egzersiz yaparken, nörotransmiterler denilen kimyasalların miktarı ve karışımı onların beynini serbest bırakır. Nörotransmiterler arasında dikkat çeken miktarda dopamin bulunur.

DEHB tedavisinde kullanılan uyarıcı ilaçlar beyindeki bu aynı kimyasal maddenin miktarını artırarak çalışır. Bu nedenle, uyarıcı ilaçlar ve antrenman programı kıyaslandığında, DEHB olan çocuklar üzerinde benzer etkiler gösterebileceğini söylemek mümkündür.

DEHB ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda, düzenli egzersiz yapan çocuklar, uyarıcı ilaçlar almadıkları halde bile diğer çocuklara göre dikkatlerini daha iyi toplayabildiler ve daha az dürtüsellik yaşadılar.

DEHB Çocuk için Spor

Araştırmacılar, egzersizin çocuk beyni üzerinde çeşitli şekillerde etkisi olduğunu düşünüyor:

Kan akışı:

Egzersiz, beyine kan akışını artırır. DEHB olan çocuklar aşağıda listelediğimiz beyin fonksiyonlarına daha az kan gitmesi sorunu yaşıyor olabilirler:

  • Düşünme
  • Planlama
  • Duygular
  • Davranış

Kan damarları:

Egzersiz, kan damarlarını ve beyin yapısını iyileştirir. Bu düşünme yeteneği gelişimine de yardımcı olur.

Beyin aktivitesi:

Egzersiz, beynin davranış ve dikkatle ilgili bölümlerinde aktiviteyi arttırır.

Egzersiz, Düşünme ve Davranışa Nasıl Yardımcı Olur?

DEHB’li çocukların sıkıntı yaşadığı alanlardan biri de görevleri yerine getirme becerisidir. Planlamak ve düzenlemek için kullandığımız bir dizi problem çözme becerisinde sorunlar yaşayabilir.

Bu becerilerin eksikliği, DEHB olan çocuğunuzun ev ödevini bitirmeyi ya da okula giderken yanına öğle yemeğini almayı hatırlamasını zorlaştırır. Egzersiz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yönetici işlevini geliştirebilir.

DEHB olan birçok çocuk sosyal ilişkileri ve sosyal ilişkileri içerisinde sergilediği davranışlarıyla da mücadele eder. Bir spor ile uğraşmanın, sosyalleşme konusunda da ek faydaları olabilir.

Çalışmalarda, egzersiz yapan çocuklar, argo konuşma, lakap takma, vurma ya da bir şeyler fırlatma, uygunsuz hareketler yapma ve etkinliklere katılmayı reddetme gibi olumsuz davranışları daha az sergilemişlerdir.

Dikkat Eksikliği için Çocuğunuza Egzersiz Yaptırın

Tüm bu faydalardan dolayı, düzenli egzersiz programı dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavi süreciyle birlikte uygulandığında tedavi sürecinin etkinliğini artırabilir. Ayrıca, uyarıcı ilaçlara veya diğer DEHB ilaçlarına cevap vermeyen çocuklara da yardımcı olabilir.

Egzersiz için Daha Fazla Neden

DEHB semptomlarına yardım etmenin ötesinde, çocukların egzersiz yapması için başka nedenler de var. Düzenli fiziksel aktivitelere katılmak çocuklarınıza yardımcı olabilir:

  • Sağlıklı kiloda kalma
  • Kan basıncı ve kolesterol seviyelerini normal aralıkta tutma
  • Diyabet riskini azaltmak
  • Kendine güven ve kendine saygı geliştirme

Egzersiz, tıbbi tedaviyi de içerebilen çok yönlü DEHB tedavi planının bir parçası olmalıdır. Çocuğunuz için en iyi DEHB tedavi planını bulmak için bir çocuk doktoru, psikolog veya psikiyatriste başvurun.

“Dikkat Eksikliğini Egzersizle Çözün” başlıklı yazımızda sizlere egzersiz yapmanın dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) sorunu yaşayan çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinden bahsettik. Eğer isterseniz Dikkat Eksikliği’ne Play Attention ile Eğlenceli Çözüm yazımızı okuyabilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago