Kurumsal Koçluğun Önemi ve Faydaları

Kurumsal koçluk her geçen gün popülaritesini arttıran bir kavram. Her geçen gün kurum içi koçluk çalışmalarına önem veren kurum sayısı git gide artıyor. Kurumsal koçluk tanımına girmeden önce koçluğun ne olduğuna birlikte bakalım.

Koçluk Nedir?

Koçluk, bilimsel yöntemlerden yararlanarak danışan bireyin hayatının olumlu biçimde değişmesini sağlamak üzerine destek vermektir. Koç sonuç önermez, yargılamada bulunmaz yönlendirmez. Koç danışan bireyin kendisini tanımasını ve kendisi için doğru neticeyi bulmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle koçluk gerçeklerden kopmadan, danışanın istediğini tam anlayarak, danışanın kısa süreçte yeni farkındalık düzeyine ulaşarak, istediği alanda ilerlemesini sağlamak üzerine güvenilir bir destekleyiciliktir. Koçluk, her bireyin gelecekteki süreçlerde amaçlarına ulaşacak güce ve yeteneğe sahip olduğuna inanarak, kişisel ve profesyonel potansiyellerini en üst düzeyde ortaya çıkartmak amacıyla, düşünce üretici ve yaratıcı bir süreçte onlarla ortaklık yapmaktır.”

Koçluk Nedir?

Koçluğa Karşı Büyüyen İlgi

Koçluğa karşı neden bu kadar büyüyen bir ilgi var? Günümüzde yöneticilerinin yüzleşmek zorunda kaldığı en büyük sorunlardan biri, plan ve amaçlarına doğru başarılı bir şekilde ilerleyebilmek için çalışan bireylerden iyi bir işbirliği ve başarı elde edebilmektir.

Bütün bu anlatılanlar kişilerin yönetim zincirlerindeki görev anlayışını değiştirdi. Klasik yönetim tarzı yerine birçok durum için, koçluk tarzı yönetim yolu seçiliyor. Çalışan bireylere artık ne yapacaklarını söylemek yerine, ne yapacaklarını bulmaları için yardım ediliyor. Çoğu yönetici için klasik yönetim biçimi, yönetmek, söylemek ve tek yönlü iletişim kullanılan etkili liderlik biçimiydi.

Artık kurumsal koçluk ile yol göstererek destekleyici yönetim tarzı benimsenmektedir. İyi bir koç dinler ve empati kurar, ancak bu durum daha yumuşak ve daha dolaylı bir tarz değildir. Karşısındaki kişiyi anlamak ister, çözüm konusunda cesaretlendirir, yüzleştirir ve ses yansıtıcı gibi davranır. Gerek duyduğunda düzeltmeler ve cesaretlendirmeler yapar.

Yönetici Koçluğu

Koçluk Sistemine Geçiş İçin En Uygun Zaman?

Değişim ihtiyacı ile birlikte kalite bilinci, ürüne, hizmete ve danışana odaklanma isteği şirketinizdeki çalışan kişilerden gelmiş olması gerekli. Bu bilinçlenme sinyallerini aldığınızda dışarıdan baktığımızda gözüken tablo olumsuz dahi gözükse, şirketinize koç tarzı yönetiminizi yerleştirmek için doğru süreçtesiniz demektir. Yöneticiler çalışan kişiler için iyi ortamlar yaratmaya çalışır. En az olanlar kadar işin içinde çalışırlar. Oysaki yönetici koçluğu yaklaşımını benimseyen yöneticiler, yöneticilikten liderliğe doğru ilerleyebilirse kendi kopyalarını yaratarak iş yerinin verimini ve çalışma hızını kat kat fazlalaştırabilir. Sonrasında ise, iyi çalışanların şirket sadakatini besleyerek onları sürekli motive tutmak ve belli süreçlerde kontrol altında tutmak gerekmektedir. Bunu kolayca başarmanın yolu ise çalışan bireylere kurumsal koçluk yapmanız, akıl ve tecrübe ederek öğrenmelerini sağlamanızdır. Bu da çalışanlara daha çok sorumluluk ve daha fazla özgürlük vermek demektir.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago