Categories: Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma teknikleri günümüzde hemen herkesin gerek Üniversite, LGS, KPSS, DGS gibi sınavlara hazırlık, gerek kendini geliştirmek amacıyla sıklıkla tercih ettiği çalışmalardan birisidir. Okuma hızını geliştirmek isteyen herkes hızlı okuma teknikleri konusunda bir eğitim alarak çok daha hızlı bir okuyucu olabilir.

Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı okuma, tek tek sözcükleri tanımlamak yerine, bir sayfadaki cümleleri veya satırları tek seferde hızlı bir şekilde tanıma ve algılama işlemidir.

Hızlı Okuma

Öğrenciysek çalıştığımız dersler ve çözmek zorunda kaldığımız sorular, çalışıyorsak okumak durumunda olduğumuz e-postalar, iş yerinde incelemek durumunda olduğumuz raporlar ve günlük hayat içerisinde takip ettiğimiz web siteleri ya da sosyal medya, okuduğumuz kitaplar ve dergiler gibi gün içerisinde işlediğimiz veri miktarı gün geçtikçe artmaktadır. Muhtemelen bu bilgiyi daha hızlı bir şekilde almak için zaman zaman baskı hissediyor olabilirsiniz. Bu sayede günümüz bilgi çağında tutunabileceğiniz düşüncesi kimi zaman sizi kaygılandırıyor da olabilir.

Bazı insanlar doğal olarak daha hızlı olmasına rağmen, çoğu kişi dakikada 200 kelimenin altında okur. Ancak, anlayarak hızlı okuma eğitimi ile bu kelime sayısını iki katına çıkartmanız mümkün olabilir.

Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi

Şimdi okumanızı hızlandırmak için kullanabileceğiniz bazı yetenekleri keşfedeceğiz.

Nasıl Hızlı Okunur?

Hızlı okuma teknikleri en temelde bir durum ile mücadele eder: “içten seslendirme” olarak bilinen bu okuma freni, okurken kafanızdaki her bir kelimeyi söylemek ve “duymak” şeklinde ifade edilebilir. Hızlı okuma teknikleri bunun yerine, sözcükleri söyleyebildiğinizden daha hızlı bir şekilde anlayabileceğiniz için, satırları veya sözcük gruplarını görerek algılama becerisini kazandırmayı hedefleyen teknikler sunar.

Kendinizi içten seslendirme alışkanlığından kurtarmanın bir yolu, tek tek kelimelere odaklanmaktan ziyade sözcük bloklarına odaklanmaktır. Bunu, ilk başlarda anlamayı “yumuşatarak” ya da sayfadaki bakışınızı genişleterek yapmayı deneyebilirsiniz, böylece sözcükleri tek, farklı birimler olarak görmeyi bırakabilirsiniz. Bunu uygularken, gözleriniz sayfa boyunca daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir.

Ardından, bir satırın sonuna yaklaştığınızda, gözünüzün son kelime grubuna gitmesine izin verin. Bu, okuma duraklamalarını durdurmaya yardımcı olacaktır, bu da bir sonraki satıra daha hızlı bir şekilde geçmenizi sağlar.

Hızlı Okuma Nasıl Geliştirilir?

Hızlı okuma tekniklerinin “nasıl” ve “ne zaman” uygulanabileceğini bilmek bu konuda başarıyı yakalamanın sadece ilk adımıdır. İşte size anlayarak hızlı okuma becerisini geliştirmenize yardımcı olacak birkaç ipucu:

Hızlı Okuma Nasıl Geliştirilir?

Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının

Odaklanmanıza izin vermek için mümkün olduğunca az kesintiye uğrayacağınız ve dikkat dağıtıcılardan arındırılmış bir ortam oluşturun. Bu tamamen önünüzdeki kelimelere odaklanabilmek adına işinizi kolaylaştıracaktır.

Kolay bir başlangıç seçin

Hangi tekniğin sizin için en iyi şekilde çalışacağına dair bir fikir edinmek için basit bir romanı veya basit bir çevrim içi makaleyi okuyun. Ne kadar hatırladığınızı veya anladığınızı ölçün ve şimdi ne kadar hızlı okuduğunuzu görmek için bir zamanlayıcı ayarlayın.

Zaten okuduğunuz kelimeleri gizleyin

Bu, gözlerinizin önceki kelimelere geri dönmesini engellemenize ve aynı yeri tekrar tekrar okuyarak yavaşlamanızı engellemeye yardımcı olur.

Metinden ne istediğinizi bilin

İlgili sözcükleri, cümleleri veya kelime öbeklerini gördüğünüzde dikkat etmeniz gerektiğinden gözünüzü kaydırma yöntemini kullanıyorsanız, bu yararlı olabilir. Daha sonra bu noktalarda yavaşlayabilir veya vurgulamak için onları daire içine alabilirsiniz, ancak sayfa boyunca hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz.

İlerlemenizi ölçün

Bu sayede uygulamanızın işe yarayıp yaramadığını anlayabilirsiniz. Bunun için bir okuma hızı ölçüm çizelgesi hazırlayabilir ve ilerlemenizi not edebilirsiniz.

Pratik yapın

Daha iyi okuma hızlarına ulaşabilmek için hızlı okuma pratikleri yapmalısınız. Kendinizi ne kadar çok eğitirseniz, o kadar doğal bir okuma hızı yakaladığınızı hissedeceksiniz.

Eğitim alın

Bütün bu ip uçlarına rağmen okuma hızınızı arttırma konusunda problem yaşayabilirsiniz. Okuma hızını geliştirmek için bireysel olarak çaba sarf eden kişilerin bir kısmı bu konuda başarılı olabilse de oldukça büyük bir kısmı istediği sonuçları elde etmek konusunda yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada sizi kendi seviyenize göre bireysel olarak takip edip yönlendirecek profesyonel bir eğitmenden destek almak işinizi fazlasıyla kolaylaştırabilir. Hızlı okuma teknikleri eğitimi programımızı inceleyerek program işleyişimiz ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilir ya da iletişim sayfamızdan bize ulaşıp detaylı bilgi talep edebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago