Categories: EFT

EFT Tekniği Nedir? EFT Yöntemi ve Vuruş Noktaları Rehberi

Duygusal Özgürleşme Tekniği (Emotional Freedom Technique) günümüzde popülaritesini her geçen gün arttırmakta. Uygulaması son derece basit olan EFT yöntemi hakkında kapsamlı bir rehber olması amacıyla hazırladığımız yazımıza ilk olarak “EFT Nedir?” sorusuna cevap vererek başlayalım.

EFT Nedir?

Duygusal özgürleşme tekniği kısaltması olarak karşımıza çıkan EFT (Emotional Freedom Technique) 1993 yılındaABD’de Gary Craig adında bir mühendis tarafından geliştirilen ve kökenleri Çin tıbbına ve akapunktur ve akupres yöntemlerinin sentezine dayanan son derece etkili bir tekniktir. EFT tekniği psiko-bedensel bir uygulamadır ve EFT uygulamaları NLP tekniklerinden de fazlasıyla yararlanır.

EFT Yönteminin Amacı Nedir?

Duygusal özgürlük tekniği yani EFT’nin amacı insanların yaşadıkları duygusal ve psikolojik acıları hafifletebilmektir. EFT bir tedavi yöntemi olmayıp, fiziksel sağlık problemleri üzerinde bir sonuç vermez. Ancak fiziksel problemlerin kişinin psikolojisi üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla EFT yönteminden destek alınabilir. Aynı zamanda günlük hayat içerisindeki stres, gerginlik, mutsuzluk, öfke gibi olumsuz durumların etkisinden kurtulmak için EFT yöntemi uygulanabilir.

EFT, kişilerin duygusal sağlığını korumak ve hayat kalitelerini arttırmak amacıyla vücudun enerji sistemi üzerinde var olan bozuklukları düzeltmeyi ve ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tekniktir. Özellikle psikoterpi, koçluk ve NLP teknikleri uygulamalarında fazlasıyla kullanılır.

EFT Tekniği Nasıl Geliştirildi?

EFT tekniğinin gelişimine baktığımız zaman fobi alanında uzmanlaşmış olan hipnoz terapisti ve psikolog Roger Callahan tarafından geliştirilen Düşünce Alanı Terapisi’ne dayandığını görüyoruz. R. Callahan 1980’li yıllarda Çin tıbbında kullanılan enerji meridyenlerini inceledi ve bu meridyenlere dokunmanın duygular üzerinde etkili olduğunu keşfetti. Callahan’ını eğitimlerine katılan Gary Craig’de öğrendiği bu tekniği hastalarına uygulamaya başlar ve yıllar boyunca edindiği tecrübeyle birlikte EFT tekniğinde kullanılan vuruş noktalarının sayısını azaltarak basitleştirmiş ve bir teknik haline getirmiştir.

Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT) Etkileri Nelerdir?

  • EFT çok hızlı bir şekilde uygulanabilen ve basit bir teknik olarak karşımıza çıkıyor.
  • Günlük stres, gerginlik gibi durumlarda kendi kendinize kolayca uygulayabileceğiniz bir yöntem olan duygusal özgürlük tekniği, daha ciddi sorunlar üzerinde çalışılacaksa mutlaka uzman bir EFT uygulayıcısı ile birlikte kullanılmalıdır.
  • EFT tekniği ilaç almak ya da akapunktur yöntemi gibi iğne kullanmak zorunda kalmadan fiziksel ve duygusal olarak hissedilen acıyı azaltmaya yönelik olarak fayda sağlar.
  • İyileşmeyi engelleyen sınırlayıcı inanç ve tutumları da duygusal özgürlük tekniği ile yenebilirsiniz.
  • EFT (Emotional Freedom Technique), çok sayıda diğer yöntemin başarısız olduğu durumlarda çalışır ve bir çok terapist EFT yöntemini kullanır.
  • EFT yöntemi bedenin fizyolojik durumunu optimize eder ve bunun yanında olumsuz duyguları yok etmek için zihin ve bedeni birbirine bağlar.

EFT Vuruş Noktaları ve Turu

EFT Duygusal Özgürlük Tekniği, enerjinin enerji bedeni içindeki akışını sağlamak için belli başlı enerji
merkezlerini ve özel enerji noktalarını kullanır.

Kalp Merkezi. EFT turunun başlangıç ve bitiş noktaları burasıdır, Her iki avucumuzu Kalp iyileştirme Pozisyonu’nda göğsümüzün ortasına koya ve üç kez derin soluk alıp veririz.

EFT Vuruş (Tıklama) Noktaları -Beden

  1. Başın üst kısmı – Başınızın en yüksek noktasıdır.
  2. Kaşın başlangıcı – Kaşın arkasındaki kemiğin burun kemeri ile birleştiği yerdedir.
  3. Göz ucu – Göz kenarındaki kemiğin üstündedir.
  4. Göz altı – Gözünüzün hemen altındaki kemikte yer alır ve siz ileriye bakarken göz bebeğinizin hizasındadır.
  5. Burun altı – Burnunuz ile üst dudağınızın arasındadır.
  6. Ağzı altı – Alt dudağınız ile çeneniz arasındaki kıvrımdadır.
  7. Köprücük kemiğinin altı- Köprücük kemiğiniz ile göğüs kafesinizin oluşturduğu açıdadır.
  8. Koltuk altı – Kadınlar için sutyen çizgisi, erkekler için meme ucu hizasındadır.
  9. Başparmak- Tüm parmak noktaları, parmağın yanında, tırnak yatağı hizasındadır.
  10. İşaret parmağı
  11. Orta parmak
  12. Serçe parmak
  13. Karate kesme (gamet) noktası- Elinizin yan kısmında, yaklaşık olarak yaşam çizginizin hizasındadır.

EFT Vuruş (Tıklama) Noktaları – El

EFT turunu bitirmek için de Kalp iyileştirme Pozisyonu’na dönerek üç kez derin soluk alıp veriyoruz.
Şimdi bir dakikanızı ayırın ve üç kez derin soluk alıp verdiğiniz Kalp İyileştirme Pozisyonu’ndan başlayarak bu sırayı izleyin. Sonra her noktayı bulup işaret parmağınızla o kısımlara dokunun.

Her noktaya hafifçe dokunun ve derin derin soluk alıp verin. Sadece bunun size kendinizi nasıl hissettirdiğine ve her noktanın nasıl da bedeninizde duyumsayabildiğiniz farklı türden alglar oluşturduğuna odaklanın.

EFT Tıklamaları

EFT iyileştirme noktaları, üzerlerine hafifçe tıkladığınızda uyarılırlar. Ellerimizi fiziksel olarak bedenimiz üstünde kullanıyor olsak da amacımız kaslara, kemiklere ya da dokulara masaj yapmak değil; enerji ellerimizin, enerji bedenimize tıklaması sonucu fayda sağlıyoruz. Her bir tıklama, bir elektrik devresini kapatmak gibidir. Bu nedenle “daha sert” tıklamakla istediğimiz sonucu alamayız ama farkındalıkla tıklamanın ve tıklarken parmak ucunuzun bedeninize temasına dikkat etmenin gerçekten yardımcı olur.

Çift taraflı noktaların herhangi bir yanına herhangi bir elinizle tıklayabilirsiniz. Normalde insanlar kullandıkları ellerinin işaret parmağı ile yüzün diğer yanına tıklar. Çift taraflı noktaların herhangi bir yanını seçebilirsiniz. Şimdi işaret parmağınızla gözünüzün altındaki noktaya, normal bir soluk alıp verişinize yetecek sürede yapabildiğiniz kadar, hafif ve ritmik hareketlerle tıklamayı deneyin.

Tıklamanın şiddeti hafif olmalıdır (iyice dikkat ettiğinizde yüzünüzün o yanındaki belli bir bölümüne tıklamadan yayılan titreşimi hissetmenize yetecek kadar).

Herkesin kendine göre bir tıklama hızı olur ve doğal olarak bu da o sırada nereye tıkladığımıza bağlıdır. Genelde tıklama hızımız “Jingle Bells” şarkısının ritmine uygundur.

Uygulama için daha önce “EFT Vuruş Noktaları ve Turu” başlığının altında verdiğimiz şemaya tekrar bakın.

EFT Duygusal Özgürlük Tekniği uygulamasını tam olarak anlamak amacıyla işe Kalp İyileştirme
Pozisyonu ile başlayın ve başın üst kısmından karate kesme noktasına kadarki tüm noktalara dokunarak tekrar Kalp lyileştirme Pozisyonu’na dönün.

EFT Kurulum (Kalp İyileştirme Pozisyonu)

Tüm bu süreçte derin derin nefes alıp vermeyi unutmayın ve soluğunuzla tıklamalarınız arasında bir ritim tutturmaya çalışın ki EFT turu baştan sona rahatlıkla ve kolayca devam edebilsin.

Tek bir EFT turu, başın üst kısmından karate kesme noktasına kadarki bütün noktaları kapsayacak şekilde Kalp İyileştirme Pozisyonu’yla başlayıp Kalp İyileştirme Pozisyonu’yla biter.

EFT Tekniğinde Sorunu Tanımlama

Her EFT Duygusal Özgürlük Tekniği çalışmasının en önemli bölümü, neye tıkladığımızı bilmek için sorun doğru bir şekilde kavramaktır. Blokajı kaldıracak etkileri ilgili (var olan enerji gerçekliği) yöneltme, için soruna odaklanırız.

EFT’ye başlamanın en basit şekli sorunu dile getirmektir. Örneğin: “Örümceklerden korkuyorum.” Bu, çeşitli şekillerde yapılabilir; tercihen yüksek sesle söylenmelidir ki sinir sisteminin olabildiğinde büyük bölümü devreye girsin ve sorunla olabildiğince doğrudan temas kurulabilsin. Bu noktada ifadenin kabullenmeyle karıştırılmaması önemlidir.

Enerji sistemi çok karmaşık bir ortamdır. Her sorunun o enerji sistemi içinde kendi belirli yeri vardır – her soruna karşılık gelen bir de blokaj bulunur, Diğer çok sayıdaki yere değil de bu belirli blokaja ulaşmamız gerekmektedir. Bunu da ancak o sorun hakkında bilinçli bir şekilde düşünerek ya da sorunu “kavrayarak” yaparız.

Gerçek bir sorun üzerinde düşündüğümüz ya da onu kavradığımızda duygularımızın (bedenimizdeki gerçek duyumların) değişmeye başladığını hemen fark ederiz. Bu, ortada gerçek bir sorun olduğunun ve enerji bedenimiz ne durumda olduğunu bize, fiziksel kökeni olmayan enerji hareketlerini algılayan ve altıncı his görevi gören hislerimiz aracılığıyla ilettiği için bunun bizi fiziksel olarak etkilediğinin işaretidir. Şimdi, tıklarken dikkatimizi soruna verebilmek için sorunu tanımlıyoruz; bu bizim kurulum cümlemizdir.

Örneğin: “Örümceklerden korkuyorum.”

Sonra da Kalp İyileştirme Pozisyonu’na geçerek üç kez derin soluk alıp veriyor ve yüksek sesle, “Örümceklerden korkuyorum,” diyoruz.

Sonra başın tepesinden aşağıya doğru tüm noktalara tıklıyoruz. Soruna odaklanmış halde kalmak için, tıkladığımız her noktada ya kurulumu yineler ve “Örümceklerden korkuyorum” deriz ya da bütün EFT turu boyunca tıklarken “Örümcekler” gibi kısa bir anımsatma ifadesi kullanabiliriz. Sorunu ne kadar basit, açık ve doğru bir şekilde dile getirebilirsek EFT Duygusal Özgürlük Tekniği çalışması da o kadar etkili olur.
işte, bu konuyu açıklamaya yönelik iki öykü..

EFT Tekniği Uygulayanlardan Örnekler

EFT tekniği uygulayanlar kısa sürede etkili sonuçlar almaktadır. Gelin EFT uygulaması yaptıranlardan birkaç örneği birlikte inceleyelim.

Kilolarına dikkat eden bir grubun önünde sergilenen bir EFT uygulaması sonrası bir kadın, “İstediğim kadar ince olamıyorum” kurulumuyla EFT Duygusal Özgürlük Tekniği denemesi yaptı ve hiçbir sonuç alamadığını söyledi. Bunun üzerinde kadına aynaya baktığında gerçekten aklından geçenin bu olup olmadığı sorulduğunda başını salladı ve şöyle fısıldadı: “Hayır, şişko bir inek olduğumu düşünüyorum.”

Bu düşüncesini kullanarak yeniden denediğindeyse her şey çok farklı oldu ve kadın yoğun bir mutluluk hissetti. Daha sonra bize o anin, hayatında bir dönüm noktası teşkil ettiğini ve o günden beri kendisiyle ilgili olumsuz düşüncelere kapılmadığını anlattı.

Hamile olan ve doğumdan korkan bir başka kadınsa, “Olacaklardan korkuyorum” kurulumunu kullandı ve hiçbir sonuç elde edemedi. Daha geçerli bir tanımda bulunması istendiğinde, “Aslına bakarsanız doğum yapmaktan ödüm kopuyor” dedi. Bu ifadeyi kullanarak tıklamaları sürdürünce asıl ihtiyaç duyduğu rahatlığa kavuştu, sırt ve baş ağrıları anında kesildi ve hamileliğinin sonraki döneminde hiçbir sorunla karşılaşmadı.

Şimdi durup her aklınıza geldiğinde sizi tedirgin eden bir acı, bir korku, bir hastalık ya da belki de fobi benzeri bir sorun, hemen şimdi ve sonsuza kadar kurtulmak istediğiniz herhangi bir olumsuz duygu düşünün. Anlamlı bulduğunuz basit, doğrudan ifadeler kullanarak size doğru gelen bir kurulum ifadesi belirleyin. Ne kadar açık, dolaysız ve gerçekçi olursanız o kadar büyük bir değişim elde edebilirsiniz.

EFT Uygulamasına Başlamak (Kurulum)

Asıl sorunun adını koyabilecek kadar stresten kurtulduğumuza göre artık Kurulum işlemine başlayabiliriz. Bunun içeriği;

  • Kalp İyileştirme Pozisyonu almak,
  • üç kez derin soluk alıp vermek
  • ve ilk kurulum cümlesini yüksek sesle söylemek

Bunu yapmak uygulamayı enerji bedeninizin doğru bölümüne yönlendirir. Sorununuza “odaklanmakta” olduğunuz için kurulum cümlesini söylerken bedeninizde birtakım hisler duyumsamaya başlamanız, kendinizi aniden kızgın, üzgün ya da moralsiz hissetmeniz son derece doğaldır. EFT uygulaması ile salıvermeyi istediğimiz şey de işte bu duygulardır ve EFT seansı uygulamaları ile bu duygular iyileşecektir.
Şunlar aklınızda bulunsun:

  • Tıkladığınız her noktada en azından bir kez derin soluk alıp verin.
  • Enerji sisteminizde olup bitenleri size aktaran duyguların farkında olun.
  • Eğer duygusal yükü fazla olan, çok rahatsız edici bir soruna odaklanıyorsanız korkuya kapıldığınız ya da aklınız karıştığı anda devam etmeden önce lütfen daha fazla stres atın.
  • Olağanüstü duygusal sorunlar için yanınızda iyi bir EFT uygulayıcısı bulunmasını şiddetle öneririz.
  • Kimse dünyadaki en usta diş hekiminden kendi azı dişini kendisinin çekmesini beklemez, kendi başınıza üstesinden gelmeniz beklenemeyecek, çok fazla strese yol açan ciddi sorunlar için yardım istemeniz daha akıllıca olur.
  • Ciddi sorunlarınız için yardım isteyin, yapılacak en doğru şey budur.

Tam Bir EFT Turu

Kurulumun ardından başın üst kısmından başlayarak elimizdeki karate kesme noktasına kadar bütün noktalara tıklıyoruz ve ardından yine Kalp İyileştirme Pozisyonuna dönerek üç kez derin soluk alıp veriyoruz.

Her noktaya dokunurken kurulumun kısaltılmış anımsatma biçimini tekrarlayın. Yani eğer kurulum cümleniz, “Kızım Ayşe için çok endişeleniyorum” ise bunu kısaltabilir ve her noktaya tıklarken, Çok endişeliyim, diyebilirsiniz.

Anımsama sözlerini tekrarlamamızın nedeni, dikkatimizin çok kolay dağılabilmesidir. Her noktada bunu tekrarlamanız öğle yemeğini, bir sonraki randevunuzu ya da havanın bozduğunu düşünmenizi engeller Böylece her tıklamanızın kesinlikle üzerinde çalıştığınız soruna yönelmesini sağlarsınız.

Bu noktaların yerini öğrendikten sonra turun tamamı yaklaşık olarak yalnızca 3 dakikanın alacaktır ama bazen bir noktada daha fazla durma ihtiyacı duyabilirsiniz.

Not: Tıklamaya başladığınızda duygularınız değişir. Bazen o kadar çok değişirler ki seansın ortasına doğru kurulumu değiştirme isteğine kapılabilirsiniz. Bu son derece normaldir. Sorunun farklılaştığını ve ilerleme kaydettiğinizi gösteren iyi bir işarettir.

Siz de EFT eğitimi alarak kendinize ve çevrenize EFT uygulaması yapabilirsiniz. Kendinize uygulamanız için EFT Uygulayıcı Eğitimi ve EFT tekniğinde uzmanlaşmak ve bunu terapi vb. çalışmalarınızda kullanmak için EFT Uzmanlık Eğitimi sayfamızı www.sayginnlp.com/eft-master-practitioner-sertifika-egitimi/ linkten inceleyebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago