Categories: Koçluk

Koçluk Nedir? Koçluk Süreci Nasıldır?

Koçluğun tanımını araştırmaya başladığımız süreçte önümüze çıkan 1980’li tarihlerdir, ki bu tarihlerde ABD de yapılan gönüllü çalışmalar “koçluk” tanımının ilk kullanıldığı yıllardır. Bununla birlikte koçluğun bir süreç ve dinamizm olmasına ek olarak, koçluk tanımının ortaya çıktığı anı bir sonuç olarak düşünmüş olursak temel bir sitem ilkesinden hareket etmek bizi daha anlamlı bilgilere taşır. Bu kısa tanımların ardından bu tanımları oluşturan tavır ve tavırdan ortaya çıkan Koçluk Mesleği’nin varoluş yolunu biraz daha irdelemek koçluk tavrını tam olarak anlamamızı daha iyi sağlamış olacaktır.

Koçluk Süreci Nedir?

Solda, yönetme var. Burada birisi belli bir verim almasını sağlamak amacı ile insanları yönetir. Bunu genellikle bu verimin nasıl alınacağı üzerine fikirler ve talimatlar vererek gerçekleştirir. Diğer tarafta ise, düşünerek ve araştırarak kendini keşfetme var. Kişi iç bakışa odaklanır ve dış güçler ve çözümlere daha az ilgi sarf eder. Böylece, fayda içeriden gelir ve dışarıdan yönetilmez ya da bilgilendirilmez.

Koçluk Çalışması

Koç zamanının büyük bir çoğunu merkezi konumda geçirebilir ama beliren duruma göre çizelgenin iki ucuna da geçebilir. Şeklin “Yönetme” ucunda hedef, kaynak ve insan verimini fazlalaştırarak ve performansı yönetmektir. Burada her biri verime amaçlanan gündelik yapacağımız şeyler vardır ve yöneticinin rolü bu amaca ulaşmasını sağlamaktır. Çalışanlarından biri standardın altında kalırsa, yönetici onun verimini standarda getirmek için koçluk yapar.

Şeklin diğer ucu daha çok potansiyeli fark etmek üzerinedir. Bu noktada bireyin beklenen performansa ulaşmasını sağlamaktan çok, bu bireyin yapabileceği en iyi şeyi bulmak vardır.

Bir Koçluk yapma anlaşması karşılandığında danışan kişi istediği sonucu koç maddi olarak da kazanacaktır. Eğer istenen netice gerçekleşmez ise koçun ismi yavaş yavaş başarısız olarak yayılmaya başlar. Ancak potansiyeli görme yönünde bir koçluk çalışması yapılırsa, danışan kişi kendisine faydalı ve devam ettirilebilir değişimi sağlayabilir.

Koçluk Eğitimi

Kalıcı çözümler genelde, danışan bireyin kendinin keşfettiği, sahip olduğu ve koçluk anlaşması bittikten sonra devam edebileceği çözümler olacaktır. Bu iki faktörü birleştirirsek şu neticeye ulaşırız:

  • Koç: ‘Birisine yardım eder’ Koç ve koçluğun yapıldığı yerdeki ihtiyaçları temel alan talimatlı ve talimatsız bir yardım olabilir.
  • Danışan: ‘Kendi kendine yardım eder’ Olayı doğrudan danışanın omuzlarına yerleştirir ve böylece çözümünü sağlamak ya da çözüme sahip olmak koçun işi olmaz.

Burada her iki durumda da koçluk çalışmasının işbirliğine dayalı olduğunu görebilirsiniz. Koçun asıl amacı danışanın kendi kendisine yardım etmesine neden olacak şekilde koçluk yapmaktır.

“Koçluk Nedir? Koçluk Süreci Nasıldır?” başlıklı yazımızda size koçluk ve koçluk süreci ile ilgili bilgiler verdik. Siz de koçluk eğitimi alıp koç olmak isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago