Categories: Koçluk

Yönetimde Koçluk Nedir?

Koçluk, bugünün iş hayatında önemli bir biçimde bağlıdır. Yönetim, girişimcilik, eğitim ve insan kaynakları açısından “koçluk” adlandırılması genellikle “kar”, “satış gücü” ve ya “verimlilik” ile birlikte kullanılır. Oysaki, kişilere tarihinin başlangıcından beri koçluk yapılıyor. Çoğu eski meslek koçluk ile gelişmiş ve öğretilmiştir. Manavdan tutunda felsefe ve dine kadar birçok beceri ve öğretinin temelinde koçluk tarzı görülmektedir.

Geçmiş tarihimizde ise eğitimini sürdüren öğrencilerin başarılarına odaklanmış özel öğretmenleri tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Git gide tüm spor alanlarında öğrencilerini geliştiren ve yetiştiren, amaca odaklayarak motive eden bireyler koç olarak isimlendirilir. Günümüzde sanat, spor eğitimine kadar her alanda çalışan özel yaşam ve kariyer koçlarına denk gelebiliriz.

 

Yönetimde Koçluk

Koçluk tarzı yönetim denilince özellikle sorumluluğunuz artıyor. Çünkü, çalışanların bilgi ve iletişiminde önemli fark yaratan empatik bir davranış modeline geçiyorsunuz. Yönetimde koçluk, bilgi ve yeteneklerin fazlalaşmasıyla çoğu kişinin yetkinliğini en üst seviyede kullanmasını hedefleyen bir yönetim biçimidir. Koçluk türleri ile uygun koçluk çalışması yapmak, kişilerin söyledikleri ve yaptıkları konusunda daha çok farkındalık yaratır. Koçluk sistemi ile bir kişiye veya takıma güven sağlayabilirsiniz. İş süreçlerini uygulatabilir, diğer ilişkileri kolayca görmesini ve doğru karar almasına yardımcı olabilirsiniz.

Başarının en önemli kilit noktası insanlar arasında kurulmuş olan iş birliğidir. Ancak burada güçleri ve işbirliğini doğru süreçte ortaya koyabilmek önemli bir husustur. İyi bir koç, doğru kişilerin, doğru yere, doğru konuma ve doğru zamanda yerleştirmesinin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.

Yönetici Koçluğu

Koçluk da hedef, kişilerin başarı ve yeteneklerini sistemli bir biçimde arttırmaktır. Koçluk yapmak, kişilerin yetenek ve gelişmişlik seviyesini ’de sistemli şekilde arttırmaktır. Koçluk yapmak, çalışanlar ile “resmi olmayan konuşmaların” daha fazla yapılmasını konu eder. Bununla beraber koçlukta odaklanılan, geçmişte yapılan hatalardan ziyada gelecekte olabileceklerdir.

İyi bir koç dinler empati kurar, ancak bu durum daha yumuşak ve daha dolaylı bir tarz değildir. Karşısındaki kişiyi anlamak ve anlaşabilmek ister, çözüm konusunda ise kişiyi kendisine güvendirir, yüzleştirir ve ses yansıtıcı gibi davranır. Gerektiğinde düzeltmeler ve cesaretlendirmeler yapar.

“Yönetimde Koçluk Nedir?” başlıklı  yazımızda sizlere koçluk çalışmalarının yönetim üzerindeki etkilerinden bahsettik. Eğer isterseniz yönetici koçluğu eğitimi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago