Vizyon, sizin sonuçta ulaşmayı umut ettiğiniz sonucun zihninizdeki resmidir: Bu sonuç nasıl bir şey olacak, nasıl işleyecek, neler üretecek ve şimdiki durumu nasıl değiştirecek? Daha iyi bir geleceğe ilişkin basit, net ve uzun vadeli bir vizyon bir liderin en önemli motivasyon aracıdır; çeşitli zamanlarda bu vizyona değinebilir, önemini ve yararlarını desteğini almaya çalıştığınız çeşitli dinleyici gruplarına anlatabilirsiniz.

Vizyon, şirketin kilit unsurları üzerinde kapsamlı ve stratejik bir şekilde düşünmenin ve hesaplanabilir riskleri üstlenmeye istekli olmanın bir ürünüdür. Mutlaka çok parlak ya da yenilikçi olması gerekmez. Aslında bazı en iyi vizyonlar çok sıradan görünebilir.

Vizyonunuz Örgütsel Değerlerinizi Destekliyor mu?

Profesyonel dünyada vizyon kavramı misyon açıklaması, stratejik hedef ya da sloganlar gibi başka önemli kavramlarla sık sık karıştırılmaktadır. Ancak bu kavramlarla ilişkisi olsa da, vizyon bunların hepsini kapsar ve onlara anlam kazandırır.

Güçlendirici bir vizyon nasıl olmalıdır?

Güçlendirici bir vizyon daha iyi bir gelecekle ilgili, net bir resim sunar. Kuruluştaki herkese güven, inanç ve umut aşılar. Kuruluşun geçmişin inanış, eylem ve hedeflerinden uzaklaşıp değişen gereksinimlere ve ekonomik ortamın taleplerine daha uygun bir gelecek yoluna yönelmesi için bir kılavuz olur.

Güçlendirici Vizyon ve Vizyon Geliştirmek

Vizyon:

  • Basit ve idealist olmalıdır. Kuruluşun çekirdek değerlerine hitap etmelidir.
  • Zorlayıcı ama gerçekçi olmalıdır. İnsanların başarı, takdir görme ve aidiyet hislerini harekete geçirebilecek kadar kapsayıcı olmasını istiyorsanız, vizyonunuzun görkemli bir dili olmalıdır. Ancak bu görkemli dilin gerçekçi bir rekabet stratejisine kolayca tercüme edilebilir olması gerekir. Hedefler iddialı olabilir, ama ulaşılabilir olmaları gerekir.
  • Odaklanmış olmalıdır. Vizyon karar almada bir rehber işlevi görmelidir.
  • Yarardaşlara (müşteriler, hissedarlar ve çalışanlara) fayda sağlamalıdır. Kuruluşun bu çeşitli unsurlara ne gibi faydalar getirdiği net bir şekilde tanımlanmalıdır.
  • Kolay açıklanabilir ve anlaşılabilir olmalıdır. Vizyonu uygulamak karmaşık bir süreç olsa da, açıklanması basit olmalıdır. İnsanlar anlamadıkları şeyleri desteklemez.

Vizyonunuzu Geliştirin

Kuruluşunuzun ne yöne gitmesini istediğiniz konusunda genel bir fikriniz olabilir, ama bir vizyon oluşturmak için kuruluştaki yarardaşların olabildiğince desteğini almak üzere aşağıdaki adımları atın.

  1. Önce kuruluştaki herkesin paylaştığı değer ve idealleri gözden geçirin. Grubun en temel inançlarına bağlı kalmazsanız, bir yere yaramazsınız. Eski vizyon ve misyondan hala kullanılabilir nitelikte ve kıymetli olan ögeleri alın. İlerlemek için, her zaman tüm geçmişi bir kenara atmanız gerekmez.
  2. Sorumluluk alın. Budist bir rahip bir keresinde söyle demiş: “Bulaşık yıkıyorsan, bulaşık yıka.” Önce rahibin Zen benzeri düşüncesi bana çok aşikar geldi ve pek önem vermedim, ama biraz düşününce, daha anlamlı bulmaya başladım. Zaman içinde, bunu çok önemli bir cümleye dönüştürdüm: “Sorumluluk sendeyse, sorumlu ol.” “Ve sorumlu olmak aslında, geleceği yaratman gerektiği anlamına gelir.”
  3. Fikirlerinizi değişik yarardaşlarla tartışın. Üstünüzdeki ve altınızdaki kişilerle konuşun ve çeşitli işlev birimleri ve bölümlerden erken aşamalardan itibaren veri ve destek alabilmek ve değerli bilgilere ulaşmak için, yatay şebekeler oluşturun. Gereksinim ve isteklerini, en önemlisi sizin vizyonunuza nasıl tepki verdiklerini öğrenin.
  4. Bütün bakış açılarının temsil edildiğinden emin olun. Güçlü bir grup ya da kişinin sesine kulaklarınızı tıkamanız ileride sorun yaratabilir. Örneğin, belli yarardaş grupları kritik bir noktada sizi desteklemek istemeyebilir. Önemli bir grubun yaklaşımını dahil etmezseniz, vizyonunuz kuruluşun bütün önemli gereksinimlerini karşılayamayabilir.
  5. Araştırmanızın sonuçlarını akıllıca kullanın. Öğrendiklerinizi, onu hem gerçekçi hem hedefe odaklı bir hale getirecek şekilde vizyonunuza dahil edin. Etkin bir vizyona ulaşılabilir. Bu, iddialı bir vizyon bile olsa, siz, ekibiniz ve yarardaşlarınız aynı sonucu hayal ediyor olmalısınız. Vizyonunuzu netleştirmenize yardımcı olmaları için ekibinizden düşüncelerinizin gerçekçi olup olmadığını kontrol etmelerini isteyin. En yakınınızdakileri dinleyin.
  6. Esnek kalın. En doğru halini bulana kadar, vizyonunuzu yeniden değerlendirmeniz ve düzeltmeniz gerekebilir.
  7. Vizyonun faydalarını ilgili herkese net olarak tanımlayın. Bu faydaları sadece kendi biriminiz değil, bütün örgüt çalışanlar, pay sahipleri ve müşteriler-için belirleyin. Kuruluşun yarardaşları bu işten kendilerinin ne sağlayacağını bilirlerse, vizyonu benimsemeleri ve istendiğinde yardım sunmaları kolaylaşacaktır.
  8. En derin insani gereksinimleri karşılama bağlamında düşünün. İnsanlar başarılı olmak; bir yere ait olduklarını hissetmek isterler; kendilerine saygı duymak ve yaşamlarının kontrolünün ellerinde olduğunu hissetmek isterler. Vizyonunuz bu gereksinimlere karşılık veriyorsa, destek bulmakta zorlanmazsınız.

Vizyon belirlemek ekip liderleri ve yöneticilerin sorumluluğudur. Modern liderlerin sahip olması gereken özellikler ile ilgili hazırladığımız sayginnlp.com/modern-liderlik-becerileri-ve-yoneticilik-sanati/ yazımıza mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago