Categories: Stres Yönetimi

Stres Yönetimi ve Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri

Stresle bireysel olarak başa çıkabilmek günümüzün en temel sorunlarından birisi çünkü hayatımızın her alanında yoğun şekilde strese maruz kalıyoruz. Stres yönetimi açısından kendimizi geliştirir ve stresin olumsuz etkilerini olumluya çevirme konusunda kendimizi eğitebilirsek bu hem iş hem de özel hayatımıza pozitif şekilde yansıyacaktır.

Kabul Edin Ya da Harekete Geçin

Kim olduğunuz, şu an nerede olduğunuz ve şimdiye kadar nerelerden geçtiğiniz gibi, hayatınızın değiştiremeyeceğiniz kısımları vardır. Bu olgular için izlenecek en sağlıklı yol basitçe kabul etmektir. Fakat hayatınızın değiştirebileceğiniz kısımlarında kendinize değişme gücü vererek kontrolü ele almak heyecan verici bir olasılıktır. Eğer stres seviyeniz çok yüksekse, saplantılı endişeniz varsa ve ufak tefek her konuda kaygı duyuyorsanız, derin bir soluk alarak kontrolü ele alın. Aşağıdaki bölümler kontrolü ele almanın temel stratejilerini sunmaktadır.

İpucu: İş ortamının değiştirilemez unsurlarını kabullenmede ekibinize ve doğrudan size bağlı çalışanlara yardımcı olun ve değiştirilebilir veya iyileştirilebilir olanlarda kontrolü ele alın.

Stresi Yenmenin Formülü

Endişenin temel denklemi artan endişenin olumsuz sürecini tarif eder.

Artan kırılganlık + azalan güç = artan endişe

Kontrolü ele almak bu temel denklemi tersine çevirme sürecini tarif eder: Kırılganlığınızı azaltarak ve kuvvet hissinizi destekleyerek endişenizi azaltın.

Azalan kırılganlık + artan güç = azalan endişe

Kontrolü ele almaya başlayarak çaresizlik hissinizi azaltabilir problemi daha açık görmek üzere algılama gücünüzü artırabilir, durumu geliştirmek ya da problemi çözmek için gereken olumlu eylemi keşfedebilir ve çalışmanızı etkili bir şekilde engelleyen endişeden hızla kurtulabilirsiniz.

“Eğer endişelenme bize baskı yapıyorsa, ayni şekilde kendimizi hazırlama seklinde bizim için çalışabilir de. Sahne korkusu olmazsa performans da olmaz.” -Adam Phillips

Stresle Bireysel Olarak Baş Edebilmek

Stresle Başa Çıkabilmek için Dört Adım Yaklaşımı

Olumsuz stres döngüsünden kurtulmanın bir yolu, oluştuğunda stresle baş edebilmek için size bir yapı kazandıran dört adım yaklaşımını uygulamaktır.

  1. Durmak. Stresin geldiğini hissettiğiniz an kendinize, “Dur!” deyin. Örneğin, tam sunumunuzu
    bitirmeye çalışırken bilgisayarınız kilitlenir, zihninize başarısızlık mesajları akmaya başlar ve telaşa kapıldığınızı hissedersiniz: “Sunum başarısız olacak, başarısız olacağım, kovulacağım.” “Dur!” diyerek bu mesajları duymadan önce engelleyin. Mesajı iki kez daha tekrar edin: “Dur! Dur!”
  2. Nefes almak. ikinci adım nefes almaktır, Derin bir nefes alarak diyaframınızı havayla doldurun. Bu nefesi sekiz saniye tutun ve sonra yavaş yavaş dışarı bırakın. “Dur” kelimesi olumsuz düşüncelerin zihninize girmesini engellerken, nefes almak stres altındayken nefesinizi tutma eğiliminize galip gelir ve stres seviyesi düşer. Nefes almaya odaklanmanız stresiniz üzerinde farklı bir şekilde odaklanmanıza yardımcı olur.
  3. Düşünmek. Stres şeklini engelleyerek ve nefes alıp verme yöntemiyle kendinize enerji sağlayarak şimdi gerçek probleme, stresin sebebine odaklanabilirsiniz. Stres tepkiniz üzerinde düşünerek farklı düşünce seviyelerini ayırt etmeye başlayabilir ve mantıksız stres tepkilerinden mantıklı olanları ayırt edebilirsiniz. Pratik çözümü daha sakince ve gerçekçi olarak görebilir, onu endişeden etkilenen düşüncelerinizin çarpıtmalarından ayırt edebilirsiniz.
  4. Tercihte bulunmak. Son olarak, şimdi dikkatiniz pratik probleme odaklanmış olarak gerçek çözümleri bulmak üzere tercihlerde bulunabilirsiniz. Örneğin, bilgisayarınızı yeniden başlatarak çok az materyalin kaybolduğunu veya hiçbir şeyin kaybolmadığını görebilirsiniz; hâlâ geleneksel konuşma yöntemini kullanarak dinleyenlere bilgi verebilirsiniz. Bir felaket gibi gözüken şey seçeneklerinizi belirleyerek çözme gücüne sahip olduğunuz yönetilebilir bir problem haline gelir.

Stresi İş ve Özel Hayat Dengenizi Koruyarak Yenin

Çoğu çalışma durumunda iş stresi oluşur, ama hem evde hem de işte, işin ve kişisel yaşamın en çok çatışan talepleri stresin, kaygı ve endişe durumlarının temel kaynağı olabilir.

İkisi arasında sağlıklı bir denge sağlamak toksik stresi azaltıp hayatınızın her alanında üretken enerjinizi artırabilir.

Aşağıdakileri aklınızda tutun.

  • İş ve kişisel yaşam birbirlerini tamamlamak zorundadır, ikisi çatışmamalıdır.
  • İş öncelikleri belirlenmeli ve sonra kişisel ilgilerle dengelenmelidir.
  • “Bütünsel insanlar” beceri ve bilgileri işte ve iş dışındaki yaşamlarında örtüşen kişilerdir.
  • Bu dengeye esnek ve yaratıcı bir şekilde yaklaşmak çalışanın performansını ve enerjisini hem işte hem de kişisel yaşamında geliştirir.

Olumsuz Stres Döngüsünden Kurtulma Adımları

  • Olumsuz mesajların zihninize akmasını durdurun.
  • Derin bir nefes alarak ve havayı yavaşça dışarı bırakarak soluyun
  • Dunum üzerinde düşünün.
  • Bir çözüm bulmayı tercih edin.

“Stres Yönetimi ve Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri” yazımızda sizlerle stres yönetimi ve stresle başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi vermeyi hedefledik. Stres, kaygı ve endişe bireysel olarak sağlığımız üzerinde de ciddi etkilere sahiptir. İş stresinin sağlığımız üzerindeki etkileri için https://www.sayginnlp.com/is-stresi-ve-endise-sagligimizi-nasil-etkiliyor/ yazımızı mutlaka okuyun.

Oğuz Bal

Share
Published by
Oğuz Bal

Recent Posts

Üslup Çeşitleri ve Doğru Üslup Belirlemenin Önemi

Eğer iyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız üslubunuzu geliştirme ve üslup çeşitleri konusuna kafa yormalısınız. Her…

4 yıl ago

Konuşmayı Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Etkili konuşma yapabilmenin temel kurallarından birisi konuşmanızı eğlenceli hale getirmektir. Eğer dinleyicilerinizin verdiğiniz mesajı en…

4 yıl ago

Dinleyiciler Nasıl İkna Edilir?

Etkili bir konuşma yapabilmek için dinleyicileri ikna etme ve konuşmayı sonlandırma konularına fazlasıyla önem vermelisiniz.…

4 yıl ago

Yöneticiler için Zaman Yönetimi Teknikleri

Yöneticiler hem kendilerinin hem de kurumlarının başarısı için zaman yönetimi konusunda ustalaşmalıdır. Yöneticiler için zaman…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Başlanmalı?

Bir konuşmanın etkili olabilmesi, konuşmaya nasıl başlandığına bağlıdır. Güzel başlamayan bir konuşma genelde güzel devam…

4 yıl ago

Etkili Bir Konuşmaya Nasıl Hazırlık Yapılır?

Etkili bir konuşma yapmak için mutlaka bir hazırlık planı yapmalısınız. Konuşmacıları birbirinden ayıran en temel…

4 yıl ago