Etkili İletişim Becerileri Nasıl Geliştirilir?
İletişim, bizi diğer insanlara bağlayan şeydir. Eğer iyi iletişim kurabilen biriyseniz, güçlü ve olumlu ilişkileriniz olması muhtemeldir. Zayıf bir iletişimci iseniz, kendinizi izole edilmiş, yanlış anlaşılmış ve çevrenizdeki insanlarla güçlü bağlantılar kurma konusunda sorun yaşadığınızı hissediyor olabilirsiniz.
Genellikle birçoğumuz, “iyi iletişimci” ve “kötü iletişimci” arasında bulunan iki uç nokta arasında bir yerlerde bulunuyoruz.
Bize yakın olan bazı insanlarla etkili iletişim kurmak bizim için son derece kolay olabilir, ancak aynı iletişimi diğer insanlarla kurmaya çalışmak bizim için son derece sancılı bir süreç olabilir. Belki de kendimizi iyi ifade edebiliriz, ancak çevremizdeki insanları dinleme konusunda zorlanabiliriz. Kaliteli bir iletişimin bir takım temel bileşenleri vardır ve bunlardan bir veya daha fazlası üzerinde kendinizi geliştirmek size etkili iletişim becerileri açısından size fayda sağlayabilir.
Bu yazımızda, etkili iletişim için gerekli olan bu bileşenlerin ne olduğuna ve her biri için hangi becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinize bir göz atacağız. Etkili iletişim becerileri, daha güçlü bağlar kurmanıza, daha tatmin edici hissetmenize ve yaşamınız içerisinde daha fazla başarı elde etmenize yardımcı olur.
Etkili ve Etkisiz İletişim
Bazı insanları diğerlerinden daha iyi iletişimci yapan nedir?
Etkili iletişim becerileri konusunda başarılı olan insanların çoğu, sahip olduğu doğal beceriler ve çevrenin üzerinde etkilerinin bir kombinasyonuna sahiptir, ancak bu eğilimler doğru yöntemler ve egzersizlerle değiştirilebilir, öğrenilebilir ve düzeltilebilir. Mesela iletişiminizi geliştirmek için diksiyon eğitimi almak isteyebilirsiniz.
Size şu an ki iletişiminizi geliştirmek için kullanabileceğiniz bazı stratejilerden de bahsedebiliriz, ancak ilk adım tam olarak “Etkili İletişim Becerileri” kavramını iyi anlamamız gerekir.
Olumlu bir iletişim karşılıklı beklenti içerir. Konuşmacının niyeti ile dinleyicinin anladığı arasında bulunan bağlantı koptuğu zaman, iletişimi kuran taraflar için son derece sinir bozucu ve olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.
Öyleyse İletişimde Becerimizi Nasıl Geliştirebiliriz?
İletişim içerisinde olduğumuz bir kişiye karşı bir noktaya değinmeye çalışırken, diğer kişilerin anlattığımız şeyi nasıl algıladığını düşünmeden, o konuyu kendi duymak istediğimiz şekilde yani iletişim alışkanlıklarımızla anlatma eğilimine gireriz.
Tabii ki, diğer kişi biz olmadığı için, tamamen sizinle aynı şekilde düşünen biriyle konuşmadığınız sürece, bu yaklaşım etkili bir iletişim kurmak için nadiren işe yarayacaktır.
Eskilerin söylediği gibi, “başkalarına kendinize davranılmasını istediğiniz şekilde davranarak” empatik olduğumuzu düşünüyoruz. Gerçek olan ise, diğer kişiye kendi beklentilerimizle yaklaşarak, bizim istediğimiz gibi tepki vermelerini bekliyoruz. Ve bizi anlamadıkları zaman “anlamadıkları” ya da mantıksız oldukları düşüncelerine kapılabiliyoruz.
Etkili iletişim becerisi geliştirmek için ne duymak istediğinizi düşünmek yerine, diğer kişinin söylediklerinizi nasıl anlayacağını düşünerek işe başlayabilirsiniz. Bunu başarabilmek kesin bir beceri gerektirir ve iyi haber bunun geliştirilebilir bir beceri olmasıdır.
Etkili İletişim İlişkileri Nasıl Güçlendirir?
Eğer güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurmak istiyorsak, mümkün olduğunca insanların bizi nasıl anlayacağını düşünerek hareket etmeliyiz. Daha başarılı ilişkiler kurmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine bir göz atalım.
İletişim yeteneklerinizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz pek çok strateji var, bunlar arasından en önemli üç etkili iletişim ipuçları sizin için aşağıda değindik.
Beden Dilinin Farkında Olun
Duruş ve beden dili sözcüklerden çok daha fazlasını ifade eder. Sözel olmayan iletişim genellikle bilinçsiz bir şekilde gerçekleşir. Hepimizin duygusal ve etkileyici bir konuşma yaparken farkında olmadan öne çıkardığımız fiziksel alışkanlıklar, jest ve mimikler var. Bunlardan en sıklıkla görülen bazılarına aşağıda göz atabiliriz
- Kızgın: Gözleriniz daralmış olabilir, yüz kaslarınız gevşetilir ve birilerine vurmaya hazırmış gibi omuzlarınız yukarı kalkar.
- Üzgün: Tüm vücut, özellikle de yüz düşer.
- Mutlu: Vücudunuzun ön kısmı sizi çevreleyen mutluluğu tam anlamıyla yansıtır, vücudunuz düzleşir ve başınız yukarı doğru kalkar.
- Rahatsız: Gözlerinizi kaçırma eğilimindesinizdir ve dudaklarınız küçülecek şekilde kıvrılır.
Bunların hepsi çoğu insan tarafından çok iyi şekilde gözlemlenir ve söyledikleriniz, kişinin gördükleri ile iyi uyuşmuyorsa, muhtemelen sözlerinize daha az güven duyacaklardır. İletişiminizi geliştirmek için beden dilini daha etkin bir biçimde kullanmak isterseniz Beden Dili ve Etkili İletişim Eğitimi içeriğimize göz atabilirsiniz.
Aşağıdaki alıştırmayı bir arkadaşınızla birlikte deneyin:
Aynanın önünde bir konuşma yapın ve vücudunuzun görünüşüne ve duruşunuza dikkat edin. Yüz ifadelerinizi, ellerinizin nasıl hareket ettiğini ve hatta konuşma sırasında ayaklarınızın hangi yöne baktığını not alın.
Bu beden dili alıştırması, başkalarıyla iletişim kurarken beden dilinizi kullanma eğiliminiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Bu egzersizi insanları aldatmak amacıyla yapmıyoruz. Aksine, kendinizi karşı tarafa nasıl sunduğunuzu ve diğer insanların neler anladığını gösterir.
Konuştuğunuz Kişiye Gerçek İlgi Gösterin
Sohbete ilgi duyduğunuzu göstermek için göz temasını koruyun
Göz temasını iletişim süresince koruyun ve kendiniz hakkında gereğinden fazla konuşma dürtüsüne engel olun. Bu tavır, iletişim içerisinde olduğunuz diğer kişilerin söyledikleriyle gerçekten ilgilendiğinizi gösteren bir tavırdır.
Gerçek bir ilgi, iletişimde olduğumuz kişilerle buzların kırılması için fazlasıyla önem taşımaktadır.
Başkalarına olan ilgimizi göstermek aslında düşündüğümüzden daha kolaydır. Sonuçta, bir nedenden ötürü onlarla konuşmaya ve onlarla iletişim kurmaya çalışıyorsunuz, yani kişilerle ya da konuyla gerçekten ilgilenmiyorsak, neden o insanlarla konuşmaya çalışıyoruz?
İletişim içerisinde sürekli olarak insanlarla uğraşmak, cümlelerinin ortasında kesmek, ya da önemli bir noktayı düşündüklerini kabul etmemek, onları yabancılaştırmanın ve ifade ettiğiniz herhangi bir şeyi dinlemelerini engellemenin kesin bir yoludur.
Biriyle konuşurken bunun yerine şunu deneyin:
İletişim kurduğunuz kişi ya da kişiler sormadıkça kendiniz hakkında fazla konuşmayın. Konuşmayı her zaman kendinize yönlendirmek yerine, insanları dinleyerek ve onlara dikkatli yanıtlar vererek daha etkili iletişim kurabilirsiniz.
Açıkçası, kendiniz hakkında konuşmanız gereken zamanlar olacak, ama bunu bir arkadaşınızla ya da sevdiğinizle uygulayarak bu şekilde bir tavrın o kişi ile olan normal etkileşimlerinizi nasıl etkilediğini gözlemleyebilirsiniz.
Karşınızdakine daha fazla önem vererek diğer kişinin kendini biraz daha açtığını görebilir ve o kişi hakkında daha önce bilmediğiniz birçok şeyi öğrenme fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca, bu şekilde davranarak karşınızdaki kişinin sizin söyleyeceklerinizle daha fazla ilgilendiğini de fark edeceksiniz.
Aktif ve Yapıcı İletişimin Uygulanması
İnsanlarla yapıcı iletişim kurmanın kişisel ve mesleki ilişkilerde iyileşme sağladığı bilinmektedir.
Örneğin:
Bir arkadaşınız size, uzun zamandır beklediği ve yüksek oranda başarısızlık riski olan yeni bir iş teklifinden bahsediyor.
Pasif cevap: “Bu güzel.”
Yapıcı olmayan bir tepki: “Vay, bunu yapmak istediğinize gerçekten emin misiniz? Son derece riskli görünüyor. ”
Oysa aktif bir yapıcı cevap: “Uzun zamandır böyle bir şey istediğinizi biliyorum! Bu nasıl oldu ve bu konuda başarılı olmanız için yapılması gerekenler neler? ” şeklinde olabilir.
Bu şekilde yanıtlar verebilmek için kendinizi eğitin; pasif ve yapıcı olmayan tavırlarla iletişiminize zarar vermekten ve yanlış yorumlanmaktan kaçının.
Bu İletişim Stratejilerini Bilmek ve Uygulamak Arasındaki Fark
Bu yazıda etkili iletişim stratejileri ile ilgili becerilerin ve bu becerilerin geliştirilmesine ilişkin bazı tekniklerin açıklaması yapılmıştır. “Etkili İletişim Becerileri Nasıl Geliştirilir?” başlıklı yazımızda sizler bazı stratejiler sunduk ve iletişimde önemli noktaları aktardır.
Fakat etkili iletişim kurmak için asıl püf nokta bu becerileri uygulamak ve geliştirmek. Nasıl ki sadece bir egzersizin nasıl yapıldığını öğrenerek fiziksel olarak daha iyi bir hale gelmeyi beklemek çok mantıklı değilse ve aynı şekilde iletişim kurma konusunda daha iyi hale gelmek de zaman alan ve yoğun pratik gerektiren bir durumdur.